Veri kaybına karşı SMART araçlar

Bilgisayarınızdaki önemli verileri korumak istiyorsanız bu SMART araçları ile tanışmalısınız!

Sabit diskler gün geçtikçe daha da ucuzluyor, kapasiteleri ise gün geçtikçe artıyor.

Gün geçtikçe daha fazla yer kaplayan medya dosyaları yüzünden sabit diskimiz ne kadar büyük olursa olsun, eninde ya da sonunda doluyor.

Yedeklemeye çok yer ayırmıyoruz ya da medya bolluğu içerisinde internete güvenerek yedekleme yapmıyoruz. Ancak internetin kotalı olması ya da dosyaların önemli olması, yedeklemenin önemini koruması demek. En büyük örnek ise elbette dijital fotoğraflar oluyor. Anılarımızı yitirmemek için yedekleme nasıl yapılır bilmemiz gerekiyor.

Ama en önemlisi yedekleme yaptığımız mekanik sabit disklerin sağlığından emin olmak. İşte SMART araçları burada devreye giriyor...

SMART kullanırken dikkat edin

Sorunların çoğunu önlemek mümkündür

Google'ın yaptığı araştırmaya göre sabit disk çökmelerinin üçte ikisi SMART sayesinde gerçekleşmeden önlenebiliyor. Bu sayede veri kaybı başa gelmeden engelleniyor.

Çoğu sabit disk üreticisinin desteklediği SMART teknolojisi sayesinde sıcaklık, yazma ve okuma hata oranları, başlangıç süresi ve çalışma süresi öğrenilebiliyor.

SMART değerlerini okuyan pek çok ücretsiz araç bulunuyor. Ücretli araçlar ise büyük şirketler için harcanan paraya değiyor. Elbette sorun şu ki SMART da yanılmaz değil. Size önemli bilgiler sunuyor.

Bu araçları çalıştırırken yönetici olarak çalıştırmanız gerektiğini unutmayın.

CrystalDiskInfo

Sabit diskimiz sağlıklı mı?

CrystalDiskInfo oldukça hoş görünen bir uygulama. SMART bilgilerini okuyarak size sunuyor.

Detaylarla ilgilenmiyorsanız sadece sabit diskin sağlık çubuğuna bakabilirsiniz. Mavi bir kutuda herşeyin yolunda olup olmadığı belirtiliyor.

Sabit diskler ile ilgili geniş bilgi sunabilen bu araç SSD'ler ile de istikrarli bir şekilde çalışıyor. Harici USB bağlantılı sabit diskler kullanılabiliyor.

Download: CrystalDiskInfo

HDD Health

Sabit diskimiz sağlıklı mı?

HDD Health ile dahili sabit disklerin değerlerini sorun olmadan okuyabilirsiniz.

Başlangıç ekranındaki iki çubuk grafik ne olup bittiğini gösteriyor. Daha fazla bilgi edinmek için sabit diskler üzerine tıklayabilirsiniz. Bu sayede örneğin UDMA CRC Error Count ne demektir keşfedebilirsiniz.

Eğer sabit diskin durumu kötüleşirse bu sabit disk sizi uyaracaktır. Özellikle uzaktan sistem yönetiminde size e-posta yoluyla da haber vermesi çok kullanışlı bir özellik.

Download: HDD Health

HD Tune

Sabit diskimiz sağlıklı mı?

HD Tune geleneksel SMART araçlarından birisi değil. SMART araçlarını gösteriyor ancak aslında bir optimize etme uygulaması.

Health yani sağlık kısmı altında sabit diskin durumunu tamamen anlatıyor. Standart değerlerden sapmaları gösteriyor, basit bir açıklama sunuyor.

Sabit diskteki hasarlı kısımları bulup gösteriyor. USB ve SSD'ler ile de çalışmasına karşın SSD'ler ile sorunları var.

Download: HD Tune

Seagate SeaTools

Sabit diskimiz sağlıklı mı?

SeaGate'in ücretsiz olarak sunduğu SeaTools, sadece SeaGate marka sabit disklerde çalışmıyor. Farklı marka ve modellerde de kullanılabilen bu araç sabit diskteki hataları tespit edebiliyor.

Boot edilebilir olarak DOS altındaçalışacak bir disk yazmanız ve işin içine hiç Windows'u sokmadan en ince sorunlara kadar tespit etmeniz mümkün.

Çok pratik ve güçlü olan bu araç ile ister hızlı bir test yapın, isterseniz sektör sektör derinlemesine bir analiz yapın.

Download: Seagate SeaTools

Sonraki Haber

Forum