Uzun bir ilişki mi istiyorsunuz? O zaman alçak sesle konuşun!

Hayatınızı beraber geçireceğinizi insanı seçerken, alçak sese konuşan insanları daha çekici buluyor olabilir misiniz? Bazı araştırmalar bu fikri destekliyor.

Miley Cyrus'tan Morgan Freeman'a kadar dünyanın en ünlü isimlerinin birçoğu kalın sesleriyle tanınıyor. Peki ama bu kadar baskın bir sese sahip olan insanla bir ömür geçirmek ister misiniz? Bir araştırma, daha alçak ses tonuyla konuşan kişilerin uzun süreli ilişkiler için daha cazip olduğunu öne sürüyor. Dahası, Penn State Üniversitesi'nden ekibe göre, alçak sesli erkekler diğer erkekler arasında daha prestijli olarak görülüyor. Bu iddia, bugüne dek toplumda kabul gören "güçlü sese sahip erkek daha çekicidir," savına da ters düşüyor.

Araştırmanın eş yazarı Profesör David Puts'a göre, aksanlarımız ve tonlarımız büyük farklılıklar gösterse de, sesin en dikkat çekici yönü ses perdesi: "Ses perdesinin sosyal algıları nasıl etkilediğini anlamak, sosyal ilişkileri daha geniş anlamda anlamamıza, sosyal statüyü nasıl elde ettiğimizi, başkalarını sosyal statü açısından nasıl değerlendirdiğimizi ve eşlerimizi nasıl seçtiğimizi anlamamıza yardımcı olabilir."

Araştırma nasıl yapıldı?

Araştırmacılar çalışmalarında, hepsi aynı cümleyi tekrarlayan iki erkek ve iki kadın ses kaydı seçtiler. Daha sonra, toplam 12 klip oluşturulana kadar her klipteki ses perdesi düzenlendi. Bu klipler 22 ülkede 3.100'den fazla katılımcıya dinletildi ve hangi sesin daha çekici, çapkın, zorlu ve prestijli olduğuna dair soruları yanıtlamaları istendi. Sonuçlar, farklı kültürlerden erkek ve kadın katılımcıların hepsinin uzun vadeli bir ilişki için daha düşük perdeli sesleri tercih ettiğini ortaya koydu.

Sonraki Haber

Forum