Uzaylılarla karşılaşırsak nasıl davranmalıyız? Temas protokolleri" değişiyor!
SETI bilim insanları günün birinde uzaylılarla temas kurarsak ne yapmamız gerektiğini açıklayan temas protokollerini yenilemeye hazırlanıyor.
Temas protokolleri, Dünya Dışı İstihbarat Arama (SETI) topluluğu tarafından 1989'da hazırlanmış ve en son 2010'da revize edilmişti. Bu protokoller, bilim insanlarının olası bir uzak sinyali doğrulamak için ne yapmaları gerektiğini ayrıntılarıyla anlatıyor, ancak tespit sonrası kısım çok sınırlı. Bu yüzden merkez, şimdi bu protokolleri güncellemek için çalışmaya başladı.
Araştırmalar ve gerçek hayattaki yanlış bir sinyalle ilgili deneyimler, bir tespit hakkındaki bilgilerin, astronomlar bunu kesin olarak doğrulamak için zamana sahip olmadan önce yayılabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, bu protokollerin uygulanması da kanunla garanti altına alınmış değil; bu da başka bir sorun.
Merkezin koordinatörü Dr. John Elliott yaptığı açıklamada, “Bilim kurgu, başka yerlerdeki yaşam veya zekanın keşfedilmesinin ve hatta bunlarla karşılaşmanın ardından insan toplumu üzerindeki etkisinin keşifleriyle dolu” dedi ve devam etti: “İnsanlık üzerindeki etki hakkında düşünmenin ötesine geçmeliyiz. Uzman bilgimizi yalnızca kanıtları değerlendirmek için değil, aynı zamanda anlayışımız ilerledikçe ve bildiklerimizi ve bilmediklerimizi de dikkate almak için koordine etmeliyiz. Bunu yapmanın zamanı artık geldi.”
Andrew Üniversitesi SETI Tespit Sonrası Merkezi, mevcut protokollerdeki politika boşluğu üzerinde çalışmak ve ayrıca uzaylı yaşamının araştırılması (ve olası keşfi) ile ilgili bilim iletişiminin nasıl sorumlu bir şekilde yapılması gerektiğini düşünmekle görevlendirildi.
Elliot, “Dil yapıları için dünya dışı kökenli olduğu varsayılan sinyalleri taramak ve anlam yüklemek, bilgimizin birçok adımda ilerleyeceği ayrıntılı ve zaman alıcı bir süreç olacak” diyor. “Günün birinde Dünya dışı varlıklardan bir mesaj alacak mıyız? Bilmiyoruz” diyen Elliot sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bunun ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Ama biliyoruz ki, bilimsel, sosyal ve politik olarak kötü hazırlanmayı göze alamayız. Bu, yanlış yönetmeyi göze alamayacağımız bir süreç.”