Uzaydaki en ikonik nesnelerden biri olan NEOWISE, kaçınılmaz sona çok yakın

2009 yılında fırlatılan ve önemli başarılara imza atan NASA’nın NEOWISE teleskobu, emekli olmaya çok yakın. Ama bu emeklilik, görünüşe bakılırsa biraz "acılı" olacak.

NASA’nın NEOWISE teleskobu, Dünya’ya yakın 200’den fazla nesneyi keşfettikten sonra “emekli olmaya” çok yakın. Ne yazık ki asteroit avına çıkan bu teleskop bir müzede sakin bir emeklilik geçirmeyecek. Bunun yerine, Güneş’ten gelen düzensiz patlamalar, kızılötesi teleskopun yörüngesinin yavaş bir şekilde alçalmasına ve sonunda Dünya’nın atmosferinde yanmasına neden olacak.

NASA’nın şimdiye kadar yörüngeye yerleştirdiği en ikonik teleskoplardan biri için bunun üzücü bir son olduğu söylenebilir. James Webb veya Hubble Uzay Teleskobu kadar yaygın bir çekiciliğe sahip olmayabilir, ancak Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Keşif Aracı’nın (Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer) kısaltması olarak adlandırılan NEOWISE, evreni belgeleme arayışlarında gökbilimcilere yardım ederek yıllar boyunca payına düşenden fazlasını yaptı.

NASA, Aralık ayı başlarında yayınladığı bir gönderide NEOWISE teleskobunun görevinin sonunun yaklaşmakta olduğunu duyurdu. Teleskop 2009 yılında fırlatılmıştı, ancak 2013 yılında NASA tarafından tekrar etkinleştirilmesi ile beraber çalışmaları gerçek anlamda başladı. NEOWISE, o zamandan beri 200’den fazla yeni Dünya’ya yakın nesneyi belgeledi ve 3.000’den fazla cismi gözlemledi.

Bu gözlemlerin yanı sıra teleskop, dünyamızın asteroitlere karşı savunmak için kullanacağı stratejilerin geliştirilmesine de yardımcı oldu ve hatta uzak bir asteroitle buluşmak için çalışan NASA’nın diğer görevlerinden birine katkı sağladı. Uzay ajansı muhtemelen NEOWISE ile evreni incelemeye devam etmekten memnun olacak olsa da, Güneş’imizin planları NASA’nınkilerden farklı gözüküyor.

2025’teki solar maksimuma doğru yaklaşırken, Güneş’in enerji patlamaları giderek daha düzensiz hale geliyor. Bunun bir etkisi olarak, NEOWISE teleskobu yavaş bir şekilde yörüngesini kaybetmeye ve kaçınılmaz bir şekilde yanacağı Dünya atmosferine yeniden giriş noktasına giderek daha da yaklaşıyor. NASA, uzay aracının 2025 yılına kadar kullanılamaz hale gelecek kadar alçalmasını bekliyor.

Sonraki Haber

Forum