Uzayda hamilelik mümkün mü? Yeni araştırma umut verici sonuçlara işaret ediyor

Uzayda hamilelik konusunda araştırmalar farelerle devam ediyor. Ve bu araştırmalar kapsamında ilk kez, fare embriyosu büyütmeyi başardık.

İnsanlar uzaydaki diğer gezegen ve uydularda yaşamanın ve çalışmanın nasıl olacağı konusunu uzun zamandır araştırıyor. Öne çıkan başlıklardan biri de uzayda bebeklerin doğumu. Bu soruyu cevaplamak için pek çok araştırma yapılıyor.

Yeni bir deneyde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda fare embriyoları büyütüldü ve bu, insanların uzayda üreyebileceğinin olası bir göstergesi olarak görülüyor. iScience’da yayınlanan sonuçlar, en azından gelişimin çok erken aşamalarında, mikro yerçekimi ortamının embriyoların gelişimi üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını gösterdi.

Deneyin bir parçası olarak, bir grup araştırmacı fare embriyolarını dölledi ve embriyoları dondurmadan önce iki hücreli aşamaya kadar geliştirdi. Embriyolar daha sonra Ağustos 2021’de bir SpaceX roketiyle uzay istasyonuna fırlatıldı. Uzayda, UUİ’deki astronotlar donmuş fare embriyolarını çözdürdü ve onları dört gün boyunca kültüre aldı. Astronotlar daha sonra embriyoları kimyasal olarak korudular ve analiz edilmek üzere Dünya’ya geri gönderdiler.

Araştırmayı düzenleyen bilim insanı grubu, embriyoların, döllenmiş bir yumurta tarafından yapılan ve normal sayıda hücreye sahip fetüs ve plasentaya dönüşen bir hücre kümesi olan blastosistlere dönüştüğünü buldu. Ayrıca analizler, DNA ve genlerin durumunda önemli bir değişiklik olmadığını gösterdi.

Japonya’daki Yamanashi Üniversitesi’nden araştırmacı ve yeni çalışmanın baş yazarı Teruhiko Wakayama, New Scientist ile yaptığı görüşmede “Mars’a yapılacak bir yolculuk 6 aydan fazla süreceği için gelecekte yapılacak bir yolculukta hamilelik olasılığı var” dedi ve ekledi: “Zamanı gelirse güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabileceğimizden emin olmak için araştırmalar yürütüyoruz.

Mars'ta bir insan varlığı oluşturma hedefi

NASA, Artemis programının bir parçası olarak Ay’da sürdürülebilir bir insan varlığı oluşturmak istiyor ve bu adım tamamlandıktan sonra, Mars’a ilk insan inişinin önü açılabilir. Bu görevlerin amacı, uzun vadeli görevler için Kızıl Gezegende insan yerleşimleri oluşturmak.

Daha önceki araştırmalar, uzay yolculuğunun kadınların üreme sistemlerini etkilediğini, ilkel folikülleri (büyüyüp olgun yumurtalara dönüşmek üzere tetiklenene kadar yumurtalıklarda hareketsiz kalan olgunlaşmamış erken aşamadaki yumurtalar) yok ettiğini ileri sürmüştü. Artemis 1 görevi sırasında, uzay radyasyonunun kadınlar üzerindeki etkilerini test etmek için Orion kapsülüne iki manken bağlandı.

Yeni araştırma, embriyoların uzayda hayatta kalması için iyi bir erken gösterge olsa da, hala daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Dört günlük fetal büyüme, embriyonun bir farenin toplam gebelik döneminin sadece ilk %20’lik kısmını temsil ediyor ve hamileliğin sonraki ve aynı derecede kritik aşamaları boyunca gelişim hakkında hala bilmediğimiz büyük boşluklar var.

Sonraki Haber

Forum