ABD'li astronot, uzayda en uzun süre kalma rekorunu "mecburen" kırdı
NASA astronotu Frank Rubio, ABD'nin en uzun uzay görevi rekorunu kırdı. Başka bir deyişle Rubio, uzayda en uzun süre kalan ABD'li olarak rekor kırmayı başardı.
NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ – ISS) en uzun ABD uzay görevi rekorunu kırdı. Rubio, 21 Eylül 2022’de UUİ’ye ulaşmıştı. 11 Eylül 2023 Pazartesi itibarıyla Rubio, Mark Vande Hei’nin 2022'de ulaştığı en uzun ABD görevinin bir önceki rekorunu kırdı ve uzayda en uzun süre kalan ABD'li olarak tarihe geçti.
ABD’nin en uzun uzay görevine ilişkin önceki rekor, küçümsenecek bir şey değil. Rubio Dünya’ya geri indiğinde uzayda toplam 371 gün geçirmiş olacak ve bir önceki 355 günlük rekoru neredeyse 20 gün kırıyor. Bu çok büyük bir başarı ama Rubio’nun bilerek kırmaya kalkıştığı bir başarı değil.
Aslında Rubio’nun hala UUİ’de olmasının tek nedeni, Rubio ve iki kozmonotu istasyona taşıyan Rus uzay aracı Soyuz MS-22’nin yaşadığı bir sızıntı sorunu. Uzay aracında Aralık 2022’de beklenmedik bir sızıntı meydana geldi ve Rubio ile kozmonot arkadaşlarının UUİ’de planlanandan daha uzun süre kalmasına yol açan tam bir kurtarma görevi ortaya çıktı. Dünya'ya geri dönüş için planlanan tarih ise 27 Eylül.
Ancak Rubio, bu rekoru kıran ABD uzay misyonundan en iyi şekilde yararlanmak için elinden geleni yaptı. Rubio’nun öğrenmekten heyecan duyduğu şeylerden biri de bu uzun konaklamaların insan vücudunu nasıl etkilediği. Astronotların uzayda kemik yoğunluğunun bir kısmını kaybettiği araştırmalar sayesinde zaten biliniyordu. Bu, NASA’nın (veya başka bir uzay ajansının) Mars’a gidecek insanlı bir görev gibi derin uzay görevleriyle ilgili en büyük endişelerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu yoğunluk kaybı, astronotlar Dünya’ya döndüğünde daha fazla sağlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Yapay yerçekimi yaratabilmenin pek çok kişi için bu kadar önemli bir ilgi alanı haline gelmesinin arkasındaki ana sebep de aslında bu.