Sapanla uzaya bir şeyler göndermek mümkün mü? Bu şirketin amacı, tam olarak bu!
SpinLaunch isimli şirket, dev bir sapanla uzaya NASA yükleri göndermeyi planlıyor. Üstelik ilk denemeler hiç de fena görünmüyor...
Geçen hafta SpinLaunch isimli bir şirket, New Mexico çölünde Yörünge Altı Hızlandırıcısı (Suborbital Accelerator) kullanarak - bir sapana benzetilebilir - onuncu başarılı fırlatmasını tamamladı. En son fırlatmada (videosu aşağıda görülüyor) NASA, Airbus, Cornell Üniversitesi ve uydu dağıtım şirketi Outpost’un yükleri, özel bir roket ile fırlatıldı.
Testin ana amacı, roketteki hassas bilimsel ekipmanın Yörünge Altı Hızlandırıcısının ürettiği yoğun G-kuvvetine dayanıp dayanamayacağını görmekti.
Sistemin temelinde bir nesneyi uzaya 12 metre yüksekliğinde bir santrifüj ile saatte yaklaşık 8.046 kilometre hızla fırlatmak var. Nesne yeterli hıza eriştiğinde, hızlandırıcının namlusundan dışarı gönderiliyor.
NASA'nın yükü, iki ivmeölçer, bir jiroskop, bir manyetometre ve basınç, sıcaklık ve nem için sensörler içeren bir dizi sensörle donatılmış bir Veri Toplama Birimi (DAQ) içeriyordu. İnişten sonra, DAQ kurtarıldı ve araştırmacılar şimdi topladığı verileri gözden geçiriyor.
Görevin videosunu aşağıdaki izleyebilirsiniz:
Ana hedefi uzay sınırına ulaştırmak olsa da, şimdiye kadar yapılan testlerde en fazla 7.620 metreye ulaşılabildi. Ancak sistem başarılı olduğunda, bundan böyle uzaya bir şeyler göndermek çok daha ucuza mal olacak. Firma, bu hedefe 2025’te ulaşacağını söylüyor.