Uzay çöpleri için oyun gibi çözüm!

Siz belki farkında değilsiniz ama tepemizdeki uzayda aslında bir çöplük yatıyor!

Gökyüzünde, göremediğimiz bir çöplük var aslında... Araştırmacılar, en azından birkaç bin parça "uzay molozunun" gezegenimiz çevresinde yörüngede dönmekte olduğunu ve uydular ile uzay araçları için sıkıntı yarattığını söylüyorlar. Bu "molozlar" başıboş cıvatalardan terk edilmiş uydulara kadar pek çok malzemeden oluşuyor. Ve belki de bu atıklardan kurtulmanın tek yolu, özellikle bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz lazerlerde yatıyor.

Avusturalya hükümeti, 20 milyon dolarlık bir Araştırma Merkezi (Cooperative Reasearch Centre – CRC) ile bu atıkları belirleyecek, takip edecek ve yok edecek bir lazer araştırmasının duyurusunda bulundu. Bu grup, hükümet, akademi ve aerospace endüstrilerini birleştirecek. Merkezin çalışması için toplamda 90 milyon dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor. NASA'nın Ames Araştırma Merkezi ve Lockheed Martin ise şimdiden projenin içerisinde yer almış durumda.

Australian National University Research School of Astronomy and Astrophysics yöneticisi Matthew Colless'in söylediğine göre, uzayda insanların bulunduğu her noktada bir çeşit atık geride kalıyor. "Artık uzayı temizleyerek artan çarpışma riskini ve 'Gravity'de görünene benzer bir olayın yaşanmasını engellemek istiyoruz."

Uzay çöplerine karşı savaşta lazerlerin kullanılması bir süredir düşünülmekteydi. Ancak ortaya atılan son fikirler, kavramı geliştirmiş durumda. Bilim adamları, çöpleri lazer yardımı ile uyduların yolundan uzaklaştırma fikrini zaten irdelemişlerdi. Avustralyalı ekip ise, lazerleri kullanarak objelerin yörünge hızlarını azaltmayı ve böylelikle bu objelerin atmosfere girerek yanmalarını amaçlıyor. Ancak, projenin takip etme sisteminin öncelikli olarak çözülmesi lazım ki çarpışmalar önlenerek daha fazla atığın ortaya çıkması engellensin.

Eğer lazer planı amacına ulaşabilir ise, bu lazerleri kontrol etme işi, tahminen dünya tarihinin en çok başında bulunulmak istenen işi olabilir. Belki de uzman oyuncuların bu noktada ufak bir avantajı olabilir. Çünkü bahsi geçen konu, "Asteroids"in gerçek hayat örneğine oldukça yakın görünüyor...

Sonraki Haber

Forum