USB-IF, USB 3.2 Standardını MWC'de Tanıttı

USB Uygulayıcıları Komisyonu'nun sunduğu yeni standartlar, kafa karıştırıcı isimlendirmeleri daha da karmaşık bir hale getirebilir!

USB Uygulayıcıları Forumu (USB-IF), bağımsız bir teknoloji standartları grubu olarak çalışıyor ve grup, MWC 2019 üzerinde USB 3.2 çağını resmen duyurdu. Ancak bir yandan yeni alıştığımız USB 3.1 ve 3.0 standartları ise hiçbir yere gitmiyor. Bu durum, kullanıcılar için başka bir standart krizini tetikliyor olabilir.

USB 3.2, veri transferi hızı konusunda 20Gbps hız ile yeni bir sayfa açıyor ancak USB-IF, bununla kalmayarak eski USB standartlarını da USB 3.2 markası altında anmaya başlayacak. Bu, bugün USB 3.1 Gen 1 olarak bildiğimiz ve 5Gbps hızla çalışan veri aktarım teknolojisinin bundan sonra USB 3.2 Gen 1 olarak anılacağı anlamına geliyor. 10Gbps transfer hızını hayatımıza sokan USB 3.1 Gen 2 ise bundan sonra USB 3.2 Gen 2 olarak bilinecek.

USB 3.2'nin getirdiği veri aktarım hızını destekleyen portlar ve cihazlar ise 20Gbps aktarım hızı sunacak ve bu bağlantı arayüzü ise USB 3.2 Gen 2x2 olarak anılacak. Söz konusu veri aktarım hızı artışı, önceki standartta sunulan 10Gbps veri aktarım kanalından bir tanesinin daha arayüze bağlanması ile ortaya çıktı ve bu, sadece Type-C arayüzünün destekleyebileceği bir teknoloji olarak önümüze çıkıyor. Type-C standardı ise günümüzde sadece dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonlarda yaygınlık gösteriyor.

USB 3.2 Gen 2x2 adı ile bilinen bu yeni aktarım teknolojisinin cihazlarımızda tam olarak ne zaman ortaya çıkacağı belirli değil ancak üreticilerin bu yeni isimlendirme şemalarını gelecek ürünlerinde kabul ederek 5Gbps ve 10Gbps aktarım hızı destekli mevcut veri aktarım hızı desteği sunan arayüzleri kullanmaya devam edeceklerini tahmin etmek yanlış olmayacaktır.

USB-IF ise kullanıcıların aklını karıştırması kuvvetle muhtemel bu isimlendime şemasının önüne geçmek için SuperSpeed USB, SuperSpeed USB 10Gbps ve SuperSpeed USB 20Gbps isimlerinin yaygın olarak kullanılmasını sağlayacaklarını belirtti. Ancak bu ne yazık ki komisyonun daha önce de denediği ve üreticileri işbirliğine ikna edemediği bir çözüm. Bu sebeple kullanıcıları bu konuda bilgilendirmek tamamen üreticilere kalıyor.

Sonraki Haber

Forum