USB bellek ile komple sistem
USB bellek çubuklarının PC’nizi boot etmek, sabit diske gerek duymadan yazı yazmak, internette sörf yapmak, oyun oynamak ve verilerinizi şifrelemek için kullanılabileceğini biliyor muydunuz?
Bu komut sistemin USB’ye kurulumunu başlatır. Eğer sisteme bağlı tek USB belleğiniz varsa kurulum için USB belleğin konumu sorulduğunda ilgili satıra /dev/sda1 yazın. USB bellekteki tüm veriler silinir. Klavye türü sorulduğunda Türkçe klavye için TR’yi seçin. Son adımda kurulumun tamamlanması iki seçeneğiniz var. Mode 1’de Linux altında oluşturduğunuz dosyalarınıza ve programlara Windows altında da erişebileceğiniz bir kurulum gerçekleştirilir. Mode 2 de ise Windows desteği bulunmaz ancak sisteminiz daha performanslı çalışır (Bizim önerimiz Mode 1).
Bu seçimin ardından USB bellek biçimlendirilir. Bilgisayarınızın boot ayarlarını USB belleğe uygun olarak gerçekleştirip PC’nizi tekrar başlattığınızda Firefox web tarayıcısı ve ABIword metin düzenleme programı da bulunan mini işletim sisteminiz başlatılır. Artık Linux öğrenmeye başlayabilirsiniz.
USB bellekten oyun makinesine geçiş
AdvanceMAME yazılımı tamamen ücretsiz ve Playstation öncesi günlerde oyun salonlarında oynatılan oyunları parmaklarınızın ucuna getiriyor. Üstelik bu yazılımın son sürümü USB sürücüden boot özelliğini destekliyor. AdvanceMAME ile çalıştıracağınız .ROM uzantılı oyun dosyalarını internette ücretsiz olarak çok sayıda web sitesinde bulabilirsiniz. Kurulum ile birlikte ise üç farklı oyun USB belleğe yükleniyor.
AdvanceMAME yazılımını USB sürücünüze kurmak için, yazılımı web sayfasından indirdikten sonra bir klasöre açın ve ardından USB sürücünüzü Bilgisayarım penceresi üzerinden FAT dosya sistemi ile biçimlendirin.
AdvanceMAME dosyalarını açtığınız klasöre geçin ve makeusb dosyası üzerine çift tıklayın. Ekrana bir DOS penceresi gelir ve USB sürücünüz için gerekli boot dosyaları kopyalanır. Kurulumun ardından PC’nizi tekrar USB bellekten başlatıp AdvanceMAME’i çalıştırabilir ve oyunlarınızı oynayabilirsiniz.
USB Bellek Araçları
1- E-posta’larınız artık güvende
Eğer sık sık farklı bilgisayarlar üzerinden e-posta göndermeniz gerekiyor ve gönderdiğiniz bilgilerin güvenliğini sağlamak istiyorsanız H‹B-CD’de ücretsiz sürümünü bulabileceğiniz Crypto Anywhereyazılımı tam size göre! Yazılımı CD’den kurun ve çalıştırın. E-posta ayarlarını tamamladıktan sonra pencerenin solundaki alanda görülen Create Travel Floppy tuşuna tıklayın. USB aygıtın sürücü harfini girin. Gerekli dosyalar USB aygıta aktarılır. Artık USB belleğinizi kullanarak bu yazılımı her yerde kullanabilirsiniz.
E-posta göndermek için Compose Message tuşuna tıklayın, e-posta adresi, mesajı ve eklenti dosyalarını da ekledikten sonra Encipher and send tu- şuna tıklayın. Crypto Anywhere ile e-posta gönderdiğinizde yazılım şifrelenen mesajı eklenti olarak iletir ve açmak istendiğinde önceden belirlediğiniz şifreniz sorulur.
2- Taşınabilir tarayıcı ve e-posta yazılımı
Eğer sürekli internet kafede, okulunuzun laboratuarlarında ya da farklı bilgisayarlarda sörf yapıyorsanız sık kullanılan listenizi özleyebilirsiniz. İşte tam bu noktada Internet Explorer’ın amansız rakibi Mozilla Firefox’un taşınabilir sürümü yardımınıza koşuyor. Mozilla Firefox Portable’yi USB belleğe yükledikten sonra sık kullanılan listeniz artık her yerde elinizin altında.
Öğrenciler ve gezmeyi sevenler için bir diğer çözümümüz de Thunderbird Portable sürümü. USB belleğinize kuracağınız taşınabilir e-posta istemcisi ile Outlook ve Outlook Express’deki tüm adres defterini Tools/Import komutu ile mevcut e-posta klasörlerinizi alabilir ve e-posta iletişiminize her yerde güvenle ve iz bırakmadan devam edebilirsiniz.
3- Taşınabilir metin düzenleme yazılımı
AbiWord yazılımının kurulumunu başlatın ve hedef klasör olarak USB sürücünüzü gösterin. Kurulum sırasında masaüstüne kısayol oluşturma seçeneğini devre dışı bırakı n. Kurulum tamamladığında çalıştırılabilir dosyaları abiword\bin\ klasöründe bulabilirsiniz. Bu dosyalara hızlı ulaşabilmek için en dış klasöre bir kısayol oluşturmanızda yarar var.
Yukarı bahsettiğimiz dört uygulama taşınabilir bellek üzerinde yaklaşık 45 MB yer kaplıyor. Kısacası bu yazılımları çalıştırmanız için 64 ya da 128 MB’lık taşınabilir bir bellek fazlasıyla yeterli.
Murat Karslıoğlu
USB bellekler artık disket sürücülerin yerini aldı. Düşen fiyatlar, artan fonksiyonellik ve sistem desteği bu aygıtları bir vazgeçilmez haline getirdi. Yazının ilerleyen bölümde ayrıntılarını görebileceğiniz gibi küçük USB bellekler artık veri transferinden çok daha etkili amaçlar için kullanılabiliyor. Örneğin USB belleğinizi kullanarak ve aşağıdaki ipuçlarını okuduktan sonra artık sabit diske gerek duymadan bilgisayarınızı başlatabilir, oyun oynayabilir, yazı yazabilir, internette sörf yaparken e-postalarınızı okuyabilirsiniz.
Malzemeler:
- USB bellek
- 3.5 inç boş bir disket
2 adımda boot edilebilir USB bellek
1- BIOS Ayarlarının Değiştirilmesi: PC’nizin USB bellekten başlatılabilmesi için öncelikle anakartınızın USB’den boot özelliğini desteklemesi gerekiyor. Bunu öğrenmek için PC’nizi başlatın ve açılış sırasında [DEL] tuşuna basarak BIOS menüsüne geçin.
Bu ayarları bulabileceğiniz menü BIOS türüne göre değişiklik gösterir, ancak genelde Advanced BIOS settings menüsünde 1st boot device kaydı altında bu- 1 lunur. Bu seçeneği en ideali USB RMDFDD biçiminde değiştirmektir. Eğer bu arada USB ZIP, USB FDD, USB HDD seçenekleri varsa herhangi birini seçin. Eğer yoksa Alternative boot devices seçeneğini seçin. Eski bir anakarta sahipseniz bu özelliğin aktif hale gelmesi için BIOS’un güncellenmesi gerekebilir. Ardından değişiklikleri Save & Exit Setup seçeneği ile kaydedin ve PC’nizi baştan başlatın.
2- USB Belleğin Biçimlendirilmesi: Sistemin açılabilmesi için boot sektörüne ihtiyacınız var. Boot sektörü PC başlatıldığında herhangi bir medya üzerinden BIOS için gerekli bilgileri sağlayarak sistemin çalışmasını sağlar. Mevcut işletim sistemlerini kullanarak (Windows 98/2000/XP) boş bir disketi açılış disketi haline getirerek boot sektörünü oluşturabilirsiniz.
Gerekli boot dosyalarını oluşturmak için boş bir disketi biçimlendirerek işe başlayalım Bilgisayarım klasörü altında A: sürüsüne farenin sağ tuşuyla tıklayın ve Biçimlendir komutunu seçin. Ekrana gelen pencerede MS-DOS başlatma disketi oluştur seçeneğini işaretleyin ve Başlat’a tıklayın. Disketi biçimlendirdikten sonra, USB Disk Storage Format Tool aracını kurun. Şimdi diskette yer alan dosyaların USB belleğe aktarılması gerekiyor. Bunun için HP USB Disk Storage Format Tool aracını başlatın. Device alanından USB belleğinizin sürücü harfini seçin, File system’i FAT olarak değiştirin, Create a DOS startup disk seçeneğini işaretleyin ve using DOS system... alanında az önce biçimlendirdiğiniz A:\ konumundaki disketi ya da HPUSBFW_BOOTFILES sıkıştırılmış boot dosyalarını açtığınız klasörü gösterdikten sonra Start tuşuna tıklayın. Boot edilebilir USB belleğiniz hazır. İşlemlerin doğruluğunu kontrol etmek için PC’nizin yeniden başlatabilirsiniz. Artık USB bellekten sisteminizi başlatabilirsiniz.
USB bellekte Linux İşletim Sistemi
Artık USB belleğinizle birlikte tüm sisteminizi cebinizde taşımaya hazırsınız. USB belleğin kapasitesine göre üzerinden istediğiniz işletim sistemini çalıştırabilirsiniz. Ancak biz örneğimizde nispeten daha az yer kaplayan (128 MB) bir Linux dağıtımı olan Puppy Linux’u tercih ettik. Bu Linux sürümünün Nero benzeri CD programlarıyla CD’ye yazabileceğiniz .ISO versiyonunu HİB-CD’de bulabilirsiniz. Dosyayı Nero ile açıp CD’ye yazdıktan sonra sisteminizi CD’den başlatın. Klavye biçimini, fare türünü (PS/2 or USB) ve uygun ekran çözünürlüğünü seçin. Sistem başladığından sol altta yer alan Start menüsü üzerinden Utilities\install puppy USB drive. komutunu seçin.