Üretim aşamasında virüs tehdidi

Yeni hacker taktiği: Hiç kullanılmamış aygıtlar, son kullanıcıya virüs tehdidiyle beraber geliyor.

iPod'lardan navigasyon sistemlerine, bugünün bazı gelişmiş teknolojik cihazları, raflarda fabrikadan gelen istenmeyen ekstralarla beraber satılıyor. Bir diğer deyişle, üretildiği anda önceden yüklenmiş şifre çalan virüsler, hacker'lara saldırmaları için açık kapı bırakan açıklar bilgisayarlara spam dağıtıyor.

İnternet üzerinden porno görüntülerini PC'lerine indirmemeleri ve güvenilir kaynaktan gelmeyen e-mail'in içinde yer alan dosyaların açılmaması yönünde bilgisayar kullanıcıları yıllardır uyarılıyor.

Ancak şimdi sorun daha da vahim:
iPod ya da benzeri bir aletinizi sisteminize takar takmaz tehdit altındasınız. Daha önce bahsettiğimiz gibi virüsler artık bu gibi aygıtlara imal edildiği anda yüklenmiş oluyor.

Bunun örnekleri geçtiğimiz aylarda yaşandı: Amerika'da bulunan Best Buy mağazalarında satılan Apple iPod'larda bu türden vakalara rastlanıldı.

Ancak, genellikle fiyatları aşağıya çeken Çin fabrikaları bu tehdidin ana kaynağı.

Virüs probleminin üretimde kalite kontrolünün noksan yapılmasından ötürü ortaya çıktığı düşünülebilir.Belki dikkatsiz bir işçi, üretilen bu aygıtları test ederken virüslü bir bilgisayara bağlıyor ve bu bilgisayardan virüs kapan sözkonusu aygıt, son kullanıcıya bu virüs tehdidiyle ulaşıyor.

Ancak bu durumun organize olan Çin fabrikalarının ya da hacker'ların sabotajı olduğunu düşünenler de yok değil.
Eğer üretimin ilk aşamalarında bir virüs tehdidi ortaya çıktıysa, bunu bilen kötü niyetli bir işçi ya da bir hacker, bu yazılımı hedef aygıtlara rahatlıkla kurabilir ve bu problemlerin daha da büyümesine neden olur.

iPod gibi aygıtlarda virüs tehdidi büyüyor

Yeni aldığınız iPod'unuzda virüs olabilir

Bugün virüslerle beraber üretilen ve pazara sunulan kaç aygıt olduğu bilinmiyor. Çünkü üretici firmaların bu konuda bir gizlilik politikası olduğu biliniyor.

Jerry Askew, Los Angeles'da bir bilgisayar teknisyeni olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Askew, 81 yaşındaki büyükannesine sürpriz yapmak için Uniek digital picture frame satın almış. Ancak resimleri eklediğinde, aygıt sisteme birkaç sürpriz dosya göndermiş. Aygıtı PC'ye takar takmaz, PC'de kurulu olan antivirüs yazılımı alarm verince durum anlaşılmış.

Askew bu durumu şöyle anlatıyor: "Kalite kontrolünü ürünün üreticilerinin yaptığını sanabilirsiniz. Ancak bir ürünün fabrikadan çıkması için pek çok aşamadan geçmesi gerekir."

Güvenlik uzmanlarına göre, bu zararlı yazılımlar daha çok bu aygıtların üretiminin son aşamasında virüslere maruz kalıyor. Yani ürünün çalışıp çalışmadığının kontrol edildiği bu son aşamada aygıt virüs tehdidiyle baş başa kalıyor.

Fabrikada bulunan bilgisayarlardan birinin böyle bir virüs içermesi, bu bilgisayarda test edilecek bütün aygıtların bu virüsten nasibini alacağı anlamına geliyor. Araştırma uzmanı Zulfikar Ramzan, hacker'ların bu test aşamasında böyle bir işe kalkışabileceğini ifade ediyor.

Antivirüs yazılımı güncel olmayan yüzbinlerce bilgisayar kullanıcısı tehdit altında. Fabrikadan çıkan bu virüslü aygıtları PC'lerine entegre eden kullanıcıların antivirüs yazılımı güncel olmadığı takdirde, bu son dönem virüslerin PC'lerde rahatça işini halledeceği düşünülebilir.

Sonuç itibariyle, daha hiç kullanılmamış aygıtlar bile üretimin test aşamasında virüs kapabiliyor. Antivirüs yazılımını güncel tutmayan kullanıcılar ise virüsün insafına kalıyor.

Sonraki Haber

Forum