Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yerini alacak yeni uzay istasyonu ortaya çıktı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun son kullanma tarihi hızla yaklaşıyor ve onun yerine bu kez ticari işlevi olan bir uzay istasyonu inşa etmek isteniyor. Peki bu yeni istasyon nasıl görünecek?

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 25 yıldan uzun süredir alçak Dünya yörüngesine dönüp duruyor. Ancak ömrü de hızla tükeniyor. NASA şimdi onun yerine geçecek yeni bir istasyon kurmak için hazırlıklara başladı.

Kaliforniya merkezli Vast Space şirketi yakın zamanda ISS'nin geride bıraktığı yeri devralma planlarını açıkladı ve Haven-2 uzay istasyonunun tasarımını da medyaya tanıttı.

Vast'a göre şirket, özel uzay istasyonunu NASA'nın Ticari Alçak Dünya Yörüngesi  programının ikinci aşaması için önerecek. Eğer NASA'dan onay alırsa Haven-2'nin ilk modülü 2028'de fırlatılacak.

Öte yandan Vast'ın ilk uzay istasyonu 2025'te uzayda olacak. Haven-1 tek bir modülden oluşacak ve özel bir şirkete ait uzaydaki ilk uzay istasyonu olacak. Tek modüllü Haven-1 aynı anda dört astronot için kısa süreli görevlere ev sahipliği yapabilecek. Ancak ilk uzay istasyonu fırlatılmadan önce bile Vast, ISS'nin ticari halefi olarak bir tane daha inşa etmek için NASA'yla ilişkilerini zorlayacak gibi görünüyor.

Öte yandan, halihazırda bir uzay istasyonu inşa eden ve uzaya fırlatıp işletecek gibi de görünen Vast'ın, ISS'nin yerine geçecek yeni uzay istasyonu konusunda da avantajlı olduğu anlaşılıyor ama Galaksiler Fatihi Elon Musk'ı tanıyorsak, bu fırsatı asla kaçırmayacaktır. SpaceX'i yeni uzay istasyonu için rakipleriyle yarışırken görürsek şaşırmayalım. 

Sonraki Haber

Forum