Ultra zenginler diğer insanlardan daha mı akıllı? Yeni araştırma tam tersini söylüyor

Zeka ve gelir arasında nasıl bir ilişki var? Ultra zenginler diğer insanlardan daha mı akıllı? Yeni araştırma bu sorulara ilginç cevaplar veriyor.

Pek çok kişi, en zengin yüzde 10'luk kesimin, kendilerinden daha az varlıklı insanlardan önemli ölçüde daha zeki veya daha çalışkan olduğuna inanıyor. Özellikle, bazılarının hayatın her alanında rehberlik için milyarderleri takip ettiği bilinen bir gerçek.

Yeni bir çalışma, en zenginlerin gerçekten daha zeki olup olmadıkları sorusunun cevabının hayır olduğunu öneriyor. Üst seviyelere ulaşmadan önce başarı ve zeka arasında bir miktar korelasyon olmasına rağmen, elitler zeka söz konusu olduğunda aslında bizlerden farklı olmayabilir.

Yaklaşık 60.000 erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, yılda 60.000 Avro'nun (64.000 Dolar) üzerine çıkana kadar zeka ve ücret arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Ancak bu noktanın üzerinde bu ilişki neredeyse ihmal edilebilir hale geliyor. Etkileyici bir şekilde, ilk yüzde 1'dekilerin potansiyel olarak arkalarındakilere göre daha az zeki olduğu da söyleniyor. Bu da ultra başarının tamamen farklı bir şeyden kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Önceki literatür, zekayı ekonomik başarı ile ilişkilendiriyordu. Ancak en çok kazananların birbirleri ile karşılaştırmalı yeteneklerini incelemiyordu. Araştırmacılar, bilişsel puanları ve işgücü bilgileri mevcut olan göreve çağrılmış İsveç askerlerinden alınan verilere bakarak bu ilişkiyi incelemeye çalıştılar. Toplamda, 40 yaş civarında yaklaşık 59.400 erkek, 11 yıllık işgücü piyasası verilerinin yanı sıra gençken alınan bir dizi bilişsel, fiziksel ve psikolojik test puanları kullanılarak takip edildi. Bu testler, herhangi bir bağlantı aramak için 35-45 yaşları arasındaki maaşları ve iş “prestijleri” ile karşılaştırıldı.

Sonuçlar, bilişsel yetenek arttıkça ücret ve prestijde bir artışın beklendiğini, ancak ücretler en üst seviyeye ulaşırken bir plato oluştuğunu gösterdi. Yılda 60.000 Avro sınırından sonra, bunun altında ve üstünde kazananlar arasında herhangi bir yetenek farkı kalmadı ve zeka 70 prestijin (doktorlar, avukatlar, gibi) üzerine çıkmadı. Ayrıca, bilişsel yetenek testlerinde en üst yüzde 1'lik dilimin, altlarındaki gelir düzeyindekilere göre biraz daha kötü puan aldığını da buldular.

Bu, daha fazla zekanın bir kişinin daha yüksek seviyelere ulaşmasına yardımcı olmasına rağmen, nihai parasal başarı söz konusu olduğunda, muhtemelen çok az rol oynadığını ve aşırı yüksek maaş alanların aslında daha az akıllı olabileceğini gösteriyor.

Çalışma, özellikle örneklemdeki çeşitliliğin olmaması nedeniyle birkaç farklı sınırlamaya sahip. Analizin yalnızca erkeklerle sınırlanmış olması, sonuçların daha geniş popülasyona uyarlanma ihtimalini azaltıyor ve yazarlar daha çeşitli örneklemlerle daha fazla araştırma yapılmasının gerekliliğini belirtiyor.

Yine de bu araştırma, gerçek bir rol model arıyorsanız, parayı kılavuz olarak kullanmanın pek iyi bir seçenek olmayabileceğini gösteriyor.

Çalışma European Sociological Review üzerinde yayınlandı…

Sonraki Haber

Forum