"Ultra ince" işlemciler geliyor!
MIT'nin yeni buluşu, bugünün işlemcilerinden çok daha ince çiplerin yolda olduğunu müjdeliyor!
Günümüzde bazı laptop'ların ne kadar inceldiğini görmek ilginç olsa da, bu cihazlar geleceğin ultra ince makinelerinin yanında çok kalın kalabilirler. Daha heyecan verici olansa, MIT'nin yeni bir çip üretim tekniği buluşu sayesinde bu ihtimale bir adım daha yaklaşmış olmamız. Günümüzün bilgisayar çipleri, farklı malzeme katmanlarının üst üste koyulması ile oluşturulsa da, MIT araştırmacılarının buluşu ile farklı malzemeleri aynı katmanda kullanmak ilk defa mümkün oluyor.
Bu yeni çalışma sistemi ve sonucunda üretilen deneysel çipler, inanılmaz seviyede ince olabiliyor. MIT News'in haberine göre, yeni çiplerin inceliği bugünkülerin yüzlerce kat altına düşürülebiliyor ve bu tür parçalar da inanılmaz derecede ince ve esnek bilişim cihazlarının üretimine olanak tanıyor.
Her ne kadar potansiyel olarak tüm elementler kullanılabilir olsa da, araştırmacıların ürettikleri deneysel çipte iki malzeme kullanılmaktaydı: Molybdenum disulfide ve grafen.
Ancak bu yeni buluşun tek özelliği inceliği ve hafifliği değil. Yeni üretim yöntemi sayesinde "tunnelling-transistor işlemciler" de geliştirilebilir olacak ve bu da saf işletim gücü anlamında devasa bir sıçrama anlamına geliyor. Normal bir transistör enerjinin geçişine izin verip vermemek ile sınırlıyken, tunnelling-transistor ile bir elektron, temel olarak bir noktada kaybolup başka bir noktada tekrar ortaya çıkıyor.
Tunnelling-transistörlerin bu şekilde çalışmalarından dolayı, klasik transistörleri etkileyen ısı verimsizliğinden etkilenmiyorlar ve bu da temel olarak bakıldığında, daha verimli bir şekilde çalışarak çok daha yüksek hızlara ulaşmalarına imkan tanıyor.
Tabii ki inanılmaz inceliklere sahip bilgisayarların üretimi hala çok uzakta... Ama bu alanda önemli bir adım atıldığı da bir gerçek.