Ucuz Tesla hayali en sonunda gerçek mi oluyor?

Tesla, yayınladığı son gelir raporunda uzun zamandır beklenen "ucuz bir Tesla otomobil" hayalinin gerçek olmaya çok yaklaştığının sinyallerini de verdi.

Tesla, merakla beklenen ancak pek çok kişiye göre hayal kırıklığıyla sonuçlanan robotaksi etkinliğinin hemen ardından, 2025'in ilk yarısında "daha uygun fiyatlı" bir elektrikli araç piyasaya sürme planını yinelediği üçüncü çeyrek gelir raporunu yayınladı.

Şirket, "Dünyanın sürdürülebilir enerjiye geçişini hızlandırmaya devam etmek için, EV'leri herkes için uygun fiyatlı hale ve mil başına toplam sahip olma maliyetini tüm ulaşım biçimleriyle rekabetçi hale getirmemiz gerekiyor" diyor ve devam ediyor: "2025'in ilk yarısında piyasaya sürmeye başlayacağımız daha uygun fiyatlı modeller de dahil olmak üzere yeni araç teklifimiz için hazırlıklar devam ediyor."

Tesla, bu yılın başlarında, yaklaşık 25.000 dolara mal olacağı söylenen daha uygun fiyatlı bir "Model 2" aracı üretme planından vazgeçmişti. Yatırımcıların tepkisinden sonra, Tesla CEO'su Elon Musk bu sözü tekrar masaya getirmiş olsa da, bunun tamamen yeni bir araç mı yoksa sadece daha uygun fiyatlı bir Model 3 mü olacağı henüz bilinmiyor.

Tesla gelir raporunda neler var?

Şirket, yıllık bazda %7'lik bir artışla 25,2 milyar dolarlık gelir üzerinden 2,2 milyar dolar net kar elde ettiğini bildirdi ve beklentilerin biraz üzerinde olan %17'lik bir artış yaşandı. FactSet'in bildirdiğine göre analistler, Tesla'nın üç aylık karının 3. çeyrekte %9 düşeceğini, gelirlerinin ise %9 artacağını öngörüyordu.

Tesla, üçüncü çeyrekte müşterilere 462.890 araç teslim ettiğini, bunun 2023'ün 2. çeyreğine göre %6,3'lük bir artış olduğunu söyledi. Ancak analistler daha fazla teslimat bekliyordu ve şimdi şirketin yıllardır süren hızlı büyümenin ardından teslimatlarda ilk yıllık düşüşe doğru ilerliyor olabileceği düşünülüyor.

Gelir raporuna göre Tesla, 22 Ekim'de 7 milyonuncu aracını üretti. Cybertruck'ın Model Y ve Model 3'ten sonra ABD'de en çok satan üçüncü EV olması dikkat çekti. Ayrıca Cybertruck, "ilk kez pozitif brüt marjlara" ulaştı.

Sonraki Haber

Forum