Üçüncü taraf uygulamaların WhatsApp'a nasıl bağlanacağı belli oldu
Meta, üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarının WhatsApp ve Messenger ile nasıl birlikte çalışabileceği konusunda daha fazla ayrıntı açıkladı.
Meta, bu hafta yürürlüğe giren yeni bir Avrupa Birliği yasası olan Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uymak için WhatsApp ve Messenger uygulamalarını belirli bir ölçüde diğer mesajlaşma uygulamalarına açması gerekiyor. Ve şimdi, şirketin bunu nasıl yapacağı konusunda daha fazla bilgiye sahibiz.
Meta bir blog yazısında "Birlikte çalışabilirliği sağlamanın en iyi yolunun Meta'nın mevcut istemci/sunucu mimarisi üzerine inşa edilen bir çözüm olduğunu düşünüyoruz" dedi ve devam etti: "Birlikte çalışabilirlik açısından benimsediğimiz yaklaşım, DMA gereksinimlerini karşılamanın en iyi yolu ve bu yöntem aynı zamanda Meta ile birlikte çalışabilir hale gelirken kullanıcı güvenliği ve gizliliğini en üst düzeye çıkarmak isteyen üçüncü taraf sağlayıcılar için uygun bir yaklaşım oluşturmaktadır."
Meta, yaklaşık iki yıldır Avrupa Komisyonu ile "birlikte çalışabilirlik" konusu üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Başlangıç olarak, birlikte çalışabilirliğin metin tabanlı mesajları ve görüntü, sesli not, video ve diğer dosyaları paylaşma yeteneğini desteklemesi gerekecek. Gelecekte Meta'nın WhatsApp ve Messenger ile üçüncü parti uygulamalar arasında grup sohbetlerini ve aramaları da mümkün kılması gerekecek.
Şimdilik, üçüncü taraf geliştiricilerin Messenger ve WhatsApp'a bağlanmak için Signal protokolünü kullanmaları gerekecek. Meta, "E2EE sohbetleri için mevcut standardı temsil ettiği için" her iki uygulamada da uçtan uca şifreleme için bu protokolü kullanıyor. Geliştiriciler uyumlu bir protokol kullanma seçeneğine sahip olacaklar, ancak bu protokolün "Signal ile aynı güvenlik garantilerini sunduğunu" göstermeleri istenecek.
Uygulamalarını WhatsApp ve Messenger'a bağlayan geliştiricilerin, Meta'nın platformlarına gönderdikleri medya dosyalarını kendi sunucularında da barındırmaları gerekecek. WhatsApp veya Messenger daha sonra medyayı bir Meta proxy hizmeti aracılığıyla sunucudan indirecek.
Birlikte çalışabilirliği sağlamak için üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarının üreticilerinin Meta ile bir anlaşma imzalaması da gerekiyor. Şirket, bu talebi aldıktan sonra üç ay içinde başka bir hizmetle birlikte çalışabilirliği açık hale getirecek. Ancak Meta, "işlevselliğin genel kullanıma hazır hale gelmesinin daha uzun sürebileceğini" de vurguluyor.