Ücretsiz VPN Tehlikesi: Cihazlarınızı Siber Suçlulara Açıyor Olabilirsiniz!

Kaspersky uzmanları, 2024'ün 3. çeyreğinde ücretsiz VPN gibi görünen uygulamalarla karşılaşan kullanıcı sayısının küresel olarak 2. çeyreğe kıyasla 2,5 kat arttığını, Türkiye’de bu oranın üç kata vardığını keşfetti.

Kaspersky uzmanları, 2024'ün 3. çeyreğinde ücretsiz VPN gibi görünen uygulamalarla karşılaşan kullanıcı sayısının küresel olarak 2. çeyreğe kıyasla 2,5 kat arttığını, Türkiye’de bu oranın üç kata vardığını keşfetti. Bu uygulamalar kötü amaçlı yazılım veya kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilecek programlardan oluşuyor. Artış 4. çeyrekte de devam etti.

VPN (Sanal Özel Ağ), IP adresini gizleyerek kullanıcıya güvenlik ve gizlilik sunmayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde İnternet Servis Sağlayıcısı (İSS) ve diğer üçüncü taraflar kullanıcının hangi web sitelerini ziyaret ettiğini ya da hangi verileri gönderip aldığını göremezler. Bireysel kullanıcılar için VPN'lerin popüler bir diğer işlevi de, başka bir ülkedeki bir sunucuya geçerek konum "değiştirme" yeteneğidir. Bu özellik, video akış hizmetlerindeki bazı programlar başta olmak üzere coğrafi olarak kısıtlanmış web içeriğine erişim sağlar.

Siber suçlular, ücretsiz VPN hizmetlerini kullanmak isteyen kullanıcılardan faydalanıyor. Mayıs 2024'te kolluk kuvvetleri 911 S5 olarak bilinen bir botnet'i (ele geçirilmiş bilgisayar cihazlarından oluşan bir ağ) dağıttı. Bu botneti oluşturmak için birkaç ücretsiz VPN hizmeti (MaskVPN, DewVPN, PaladinVPN, ProxyGate, ShieldVPN ve ShineVPN) kullanılıyordu. Söz konusu VPN uygulamalarını yükleyen kullanıcıların cihazları, başkalarının trafiğini yönlendiren proxy sunucularına dönüştürüldü. Bu kötü niyetli ağ, dünya çapında 190'dan fazla ülkede 19 milyon benzersiz IP adresine yayıldı ve bu da onu muhtemelen şimdiye kadar oluşturulmuş en büyük botnet haline getirdi. Botnet yöneticileri, virüslü uygulamalarla kullanıcı cihazlarına yüklenen proxy sunucularına erişimi diğer siber suçlulara da sattı ve bu sistem siber saldırılar, kara para aklama ve toplu dolandırıcılık için kullanıldı.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Vasily Kolesnikov, şunları söyledi: "Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere tüm platformlarda VPN uygulamalarına yönelik artan bir talep var. Kullanıcılar, Google Play gibi resmi mağazalarda bir VPN uygulaması bulduklarında, bunun güvenli olduğuna ve bulundukları yerde orijinal olarak mevcut olmayan içeriği almak için kullanılabileceğine inanma eğilimindedir. Eğer bu VPN hizmeti ücretsizse bunun daha da iyi olduğunu düşünürler. Ancak son vakaların ve kötü niyetli VPN uygulamalarıyla karşılaşanların sayısında artış olduğunu gösteren istatistiklerimizin de kanıtladığı üzere, bu durum genellikle bir tuzakla sonuçlanıyor. Güvende kalmak için, kullanıcılar bu tehditlere karşı dikkatli olmalı ve güvenilir ve kanıtlanmış bir VPN hizmetiyle birlikte bir güvenlik çözümü kullanmalıdır."

Kaspersky, tehditlerden kaçınmak ve webde güvenli bir şekilde gezinmek isteyenlere şunları öneriyor;

  • Tüm bağlı cihazlarınızı kontrol etmek, taramak ve kötü amaçlı yazılımların cihazınıza erişmesini önlemek için Kaspersky Premium gibi kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanın;
  • Bağlantınızı korumak için bir VPN hizmetine ihtiyacınız varsa, ancak bunun için ödeme yapmak istemiyorsanız Kaspersky VPN Secure Connection ücretsiz sürümünü kullanın. Bu ücretsiz mod sunucu seçmenize izin vermez, ayrıca günlük 300 MB trafik sınırı vardır. Ancak trafiğiniz tamamen güvende olacaktır;
  • Kaspersky VPN Secure Connection Premium erişimi kullanın. Bunu tek başına satın alabilir veya Kaspersky Plus ve Kaspersky Premium aboneliklerimizin bir parçası olarak kullanabilirsiniz. Bu, tüm cihazlarınızda dünyanın en hızlı VPN'lerinden birine erişmenizi ve bağımsız araştırmacılar tarafından doğrulandığı üzere kimlik avı ve diğer tehditlere karşı en üst düzey korumaya sahip olmanızı sağlar.

Mart 2025'in sonuna kadar okuyucular, VPN25 kodunu kullanarak Kaspersky VPN aboneliğinde %25 indirim kazanabiliyor.

Bu Bir İlandır.

Sponsorlu İçerik