Ücretsiz araçlar ile maksimum performans
WLAN, multimedya ve oyunlar: Laptop'unuzu her alanda optimize etmeniz için gerekli araçlar burada.
Uygun yazılım olmadan dizüstünüz en uygun seviyede çalışmayabilir. İyi ki, her önemli fonksiyon için ücretsiz araçlar sunuluyor. İndirme linkleri de bizden.
Sabit PC kasaları yerine taşınabilir laptop'lar: Her geçen gün daha fazla kullanıcı dizüstü çözümlerine geçiş yapıyor. Bu cihazlar donanım ve fiyat konusunda her zaman en iyi birleşimi sunmasa da hareketlilik ve konfor açısından alt edilmeleri imkânsız.
Fakat öncelikle doğru programları kullanmalısınız ki, laptop'unuzdan tam verim alabilesiniz. Sizlere daha hızlı internete ulaşabilmenizi, müzik ve film keyfibe dışarıdayken de varabilmenizi, verilerinizi yedeklemenizi ve pil süresini atırmanızı sağlayan en iyi araçları biraraya getirdik.
İnternet: İşte W-LAN keyfi böyle çıkarılır
WLAN sayesinde dışarıda da yüksek hızla internete bağlanabiliyorsunuz. Doğru araçları tanıyanlar kablosuz ağları aramak ve yapılandırmak için değerli zamanını harcamaz.
Laptop'uyla sıkça farklı ağlara bağlanan, bu aracın kıymetini
bilecektir. NetSetMan, örneğin iş ve ev kullanımınız için
oluşturabileceğiniz toplam beş ağ profilini yönetebiliyor.
Her profil iki fare tıklaması ile etkinleştirilebiliyor ve böylece ağa her bağlanmak istediğinizde yeniden yapılandırma yapmanıza gerek kalmıyor. Yazılım her profildeki IP adresi, alt ağ maskesi, standart ağ geçidi ve bilgisayar ismi gibi verileri yönetebiliyor.
Pratik: Tüm ayarlar ekstra bir dosyada kaydediliyor ve bu da program güncellemeleri, yedeklemeler ve profil aktarımını kolaylaştırıyor. Bu sayede yeni bir laptop'a geçiş yaptığınızda NetSetMan doğru bir şekilde yapılandırılmış oluyor.
Download: NetSetMan
Ücretsiz araç, dışarıda olduğunuz zamanlar bir sonraki kablosuz ağ
noktasını bulabiliyor.
Veri bankası 10.000 adet listelenmiş erişim noktasını baz alarak adres, fiyat ve sunucu ile ilgili verileri gösterebiliyor. Yol gösterici özelliği ile kullanıcı bir kablosuz ağ noktasına yaklaştığında otomatik olarak sinyal seviyesi ve yaklaşık fiyat gibi tüm verilere ulaşılabiliyor. Artık en ucuz sunucuyu seçip çevrimiçi olabilirsiniz.
Her bağlantı noktası için farklı profiller oluşturuluyor. İnternete bağlanmak için tek bir tık yetiyor.
Programın bir dezavantajı Almanca dilinde hazırlanmış olması diyebiliriz. Hatta önceleri sadece birkaç ülkedeki mevcut WLAN noktalarını bulabiliyorken, yeni sürüm ile Avrupa'daki tüm veri bankalarına erişebiliyor. Bu yüzden kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Download: Lycos WLAN Sniffer
Bu yazılım ise farklı bir yol izliyor. Önceden hazırlanmış bir veri
bankası söz konusu değil, bunun yerine yazılım yakınınızdaki WLAN
bağlantı noktalarını arıyor.
Ücretsiz araç radara bezeyen arayüzü ile sürekli olarak kablosuz ağları arıyor. "Easy WiFi Radar" eğer korumalı bir bağlantı noktası bulursa bunu kırmızı renkte gösteriyor. Yeşil renkli sembol ise serbest bir internet bağlantısını temsil ediyor ve bunun üzerine hemen internet tarayıcınız başlatılıyor.
Radar fanları için arama sırasında tipik sinyal sesleri de çalınabiliyor; serbest bir ağ arayışını bekleme süreci biraz daha katlanabilir hale geliyor.
Download: Easy WiFi Radar
Notebook'unuza kolayca ince ayar yapın
Oyunlar, videolar ve internet: Laptoplar hepsi-bir-arada cihazlara en iyi örnektir. Bu iş için gerekli performansı ise ancak doğru araçlarla alabilirsiniz.
Bu ücretsiz yazılımın yardımıyla dizüstü PC'nizin enerji tüketimini
azaltabilirsiniz. CrystalCPUID CPU frekansını ve gerilimini
düzenliyor ki, bu da kendini daha fazla pil süresi ile belli
ediyor.
Tüm değişiklikler anında uygulanıyor, yani gecikme veya yeniden başlatma olmadan... "Real -Time-Clock" menüsünde güncel frekansı test edebilirsiniz.
Aracı işlemcinizi overclock etmek için de kullanabilirsiniz. Fakat bu özelliği sadece tecrübeli notebook uzmanları kullanmalı çünkü işlemcinizin zarar görme ihtimali vardır.
Download: CrystalCPUID
"Notebook Hardware Control" yazılımı ile Centrino notebook'ların
CPU hızı, pil tüketimi ve diğer sistem değerlerini kontrol
edebiliyorsunuz.
Bu iş için "maksimum sistem kullanımı" veya "bataryadan tasarruf" gibi modlar arasında geçiş yapma şansına sahipsiniz. Ayarlardan birini seçtikten sonra program geri kalan işi kendisi yapıyor.
Ayrıca program ile işlemci ve ATI grafik yongalarını overclock edebilirsiniz. Burada da tedbiri elden bırakmamalısınız, zira bir sistem çökmesinde veri kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Download: Notebook Hardware Control
Burada tanıtılan sürücüler Nvidia ve ATI'nin resmi Forceware ve
Catalyst sürücü paketlerine gerçek bir alternatif.
Omega sürücüleri daha fazla seçenek ve özelliğe sahip; bünyesinde birçok optimizasyon ve sayısız overclock seçeneği barındırıyor. Mesela ATI sürümünü indirdiğinizde ekran kartına ince ayar yapmanız için ATITool, MultiRes ve RadLinker entegre olarak geliyor.
Orijinal sürücülere göre elde edebileceğiz en büyük avantaj, Omega sürücülerini mobil grafik yongası kullanan notebook'lara da kurabilmeniz.
Download: Omega sürücüler (ATI & Nvidia)
Güvenlik: Dışarıda da korunun
Neredeyse hiçbir notebook kullanıcısı dışarıda yabancı bir ağa bağlandığında karşılaşabileceği tehlikelere karşı önlem almaz. Bu yüzden daha fazla güvenlik için aşağıdaki araçları tavsiye ediyoruz. Yazılımlar verilerinizi ve sisteminizi meraklı gözlerden etkin bir şekilde koruyacaktır.
Laptop'unuzu ücretsiz, açık kaynak kodlu program TrueCrypt ile
koruyun. Bu araç sayesinde tek bir dosyayı veya tüm sistemi
şifreleyebilirsiniz.
TrueCrypt bu iş için sürücüleri 128, 256 veya 448 Bit'lik anahtarlar ile şifreliyor ve sadece atanan parola girildikten sonra sürücülere erişilebiliyor.
Bu yöntemle dizinler, USB bellekler gibi harici kayıt medyaları, sistem partisyonları veya tüm sabit disk güvence altına alınabiliyor.
Laptop'lar için "Traveller-Modus" çok pratik olacaktır. Bu sayede TrueCrypt'i önceden kurmaya gerek kalmadan kullanabilirsiniz.
Download: TrueCrypt
Güvenlik sebebiyle birçok program ve internet hizmeti için farklı
şifrelere ihtiyaç duyulur. "KeePass Portable" erişim bilgilerini
içeren uzun bir listeyi yönetmek için mükemmel bir araç.
Parolalar bir veri bankasına kaydediliyor ve AES şifreleme standardı ve Twofish algoritması ile şifreleniyor. Bu şifreleme ortalamanın üstünde bir güvenlik sunar ve birçok banka tarafından da kullanılmakta.
Verilere sadece sizin erişmeniz için veri bankasını bir ana-parola ile veya Key-Disk ile mühürlüyorsunuz. Elbette laptop'unuzla şifrelere erişmek istiyorsanız bunu sürekli yanınızda taşımalısınız.
Download: KeePass Portable
Dışarıda internete girmek istediğiniz zaman WLAN erişim noktaları
ne kadar cazip gözükse de bunları kullanmak ince bir meseledir,
zira bir ağa kablosuz olarak erişmenin karanlık bir yüzü de var.
Sonuçta o an sizinle beraber başka kimlerin WLAN ağı içe
bulunduğunu bilemezsiniz.
Geleneksel yazılımlar sizi hacker'lara karşı korumaz. Fakat "Hotspot Shield" ile güvenli bölgedesiniz. Ücretsiz yazılım notebook'unuzu birçok güvenlik aracı ile donatıyor.
Bu sayede internette dolaşırken gizliliğinizi korumaya devam edersiniz. Ayrıca gönderilen verileri şifreleyebilir ve sadece doğru kişi tarafından açılmasını sağlayabilirsiniz.
Download: Hotspot Shield
Enerjiden tasarruf & uzun süreli çalışma
En ince notebook da düzenli aralıklarla taze elektrik ile beslenmelidir. Pil süresini uzatmak isteyenler tanıtılan üç araca da göz atmalılar.
Microsoft'un işletim sistemi Vista'yı kullananlar pil kullanımını
belirgin derecede düşüren "Vista Battery Saver" adındaki ücretsiz
yazılımı edinebilir.
"Vista Battery Saver", her ne kadar optik açıdan güzel gözükseler de pil süresini sömüren Aero efektlerini ve Kenar Çubuğu'nu tek bir tuş ile kapatıyor. Arayüz üzerinden bu işlemin hemen mi yoksa belli bir pil seviyesine geldikten sonra mı gerçekleşeceğine karar verebilirsiniz.
Pratik: Laptop elektriğe takıldığı anda yazılım, Vista'nın ekstra fonksiyonlarını otomatikman etkin hale getiriyor.
Download: Vista Battery Saver
Notebook'lardaki normal pil göstergesi "Dolu", "Yarı Dolu" ve
"Bitmek Üzere" gibi pek de detaylı olmayan bilgiler dışında başka
bir şey göstermez.
Daha detaylı bilgiyi "Notebook BatteryInfo" ile alabilirsiniz. Görev çubuğuna yerleşen gösterge, yüzde oranını ve yeşil bar biçiminde laptop'unuzun pil durumunu gösterir.
Fare ile üzerine gittiğinizde ufak bir pencere açılıyor ve diğer bilgiler gösteriliyor: Tahmini kullanım süresi ve o anki elektrik tüketim miktarı.
Marifetli olan ve ücretsiz sunulan bu araç, veri kaybına yol açan pil kaynaklı sistem çökmelerine karşı sizi koruyacak.
Download: Notebook BatteryInfo
LocalCooling, laptop'un mevcut enerji tasarruf potansiyelini görsel
olarak size sunar ve hangi yöntemler ile kolay bir şekilde
elektrikten tasarruf yapabileceğinizi gösterir. Bir bilgi kutucuğu,
güncel olarak şu ana kadar tasarruf ettiğiniz KWh miktarını ve
bunun sonucunda iklim korumasına ne kadar katkıda bulunduğunuz
hakkında kullanıcıları bilgilendiriyor.
Aynı Windows'un kendi güç yönetimi gibi, bu araçla da monitörün ve sabit disklerin ne zaman bekleme moduna gireceğini ve sistemin ne zaman kapatılacağını belirleyebilirsiniz. Bu iş için üç profilden birini seçmeniz veya tüm ayaları kendiniz yapmanız mümkün.
Verilerini umuma açıp doğrulatmak isteyenler ücretsiz bir kayıt işleminden sonra tasarruf ettiği Watt miktarını programın web sitesinde yayımlayabilir.
Download: LocalCooling
Eşitleme: PC ve notebook'u bağlamak
Birden çok PC'ye sahip olanlar şu problemi iyi bilirler: e-postalar, notlar ve takvim girdileri gibi veriler asla aynı seviyede değildir. Ücretsiz araçlar bu konuda size yardımcı olacak ve verilerini otomatik olarak eşitleyecek.
Ücretsiz yazılım ile farklı veri taşıyıcılarındaki dokümanları
(mesela notebook ve PC) her zaman güncel tutabilirsiniz.
Sade kullanıcı arabirimi sayesinde işinizi hemen halledebiliyorsunuz. Sadece istenilen verileri seçin ve bağlı cihaz ile eşitleme yapın.
Pratik: Verilerinizi yerel sabit diskte, bir FTP sunucusunda veya bir SSH sunucusunda saklıyor olmanız Capivara için bir fark oluşturmuyor.
Download: Capivara
Bilgileri bir araya getirmek için kütüphaneye gitmek istemiyorsanız
"Google Notebook" ile doğru adrestesiniz demektir.
Prensip ise basit: Belli bir metni veya resmi işaretliyorsunuz ve buna sağ fare tuşuyla tıklıyorsunuz. "Note this" komutunu seçip istenilen verileri Google Notebook ile sanal bir not defterine kaydediyorsunuz.
Tüm kaydedilen veriler bir sunucuda saklanıyor. Laptop sahipleri için bu kısım ilgi çekici olacaktır. Zira bir notu laptopunuz ile kaydettiğinizde buna evinizdeki bilgisayardan da erişebilirsiniz. Zamandan tasarruf.
Download:
- Google
Notebook (Firefox için)
- Google
Notebook (Internet Explorer için)
Ücretsiz yazılım birkaç saniye içinde başka birinin bilgisayarına
bağlanmanızı sağlıyor. Aynı zamanda güvenlik duvarlarından da
sorunsuzca geçebiliyor.
Taşınabilir sürümü ile TeamViewer'ı doğrudan USB bellek üzerinden de çalıştırabilirsiniz. Böylece evinizdeki PC'de ihtiyaç duyduğunuz verileri hemen laptop'unuza getirebilirsiniz.
Uzaktan bakım, beraber çalışma veya internet üzerinden bir sunum yapmak: TeamViewer ile bunları başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Uzaktaki bilgisayarı yazılım üzerinden başlatabilme özelliği de son derece pratik.
Download: TeamViewer
Mobil eğlence
Laptop'unuzu televizyon izleyebileceğiniz, DVD oynatabileceğiniz ve MP3 çalarınız ile müziklerinizi eşitleyebileceğiniz bir multimedya istasyonuna dönüştürün.
Ücretsiz yazılım Zattoo, Peer-to-Peer tekniği ile internet
üzerinden televizyon seyretmenizi sağlıyor. Akıcı bir deneyim için
hızlı bir internet bağlantısı gerekiyor.
Güncel sürümde 50'nin üzerinde TV yayını seyredilebiliyor. Kanal listesini kişiselleştirebiliyorsunuz ve sadece ilginizi çeken TV yayınlarının gösterilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Yeni bir özellik ise entegre elektronik program rehberi (EPG). Bu sayede gelecek haftanın TV programlarını öğrenebilirsiniz. Eğer yayın ile ilgili detaylı bilgi mevcutsa bunlar da gösteriliyor.
Download: Zattoo
Ücretsiz yazılım MediaMonkey yaygın tüm ses formatlarını
destekleyen bir medya oynatıcı.
Program özellikle büyük müzik arşivleri için (mesela 50.000'den fazla şarkı bulunduran) birebir. Birkaç fare tıklaması ile şarkıları arayabilir, yönetebilir ve adlandırabilirsiniz.
MediaMonkey ile Apple iPod gibi taşınabilir MP3 çalarlarınızı senkronize edebilirsiniz. Uygun bir kablo bulmanız durumda arkadaşınızdaki bir müziği hemen laptop'unuza aktarma şansınız bile var.
Download: MediaMonkey
"VLC media player" aralarında MP3, DVD, VCD, MPEG ve DivX'in de
bulunduğu tüm ses ve video formatlarını oynatabiliyor.
Mobil kullanım için geliştirilen taşınabilir sürüm sayesinde laptop'unuz bir medya merkezine dönüşebilir. Böylece sıkıcı araba ve tren seyahatleri tarihe karışıyor. DVD'yi takın ve eğlence başlasın!
Oynatıcının en önemli avantajı akışkan MPEG ve DivX'leri desteklemesi. Bu sayede videoları indirme anında seyredebilirsiniz. Filmin başına göz atıp indirmeye değip değmediğine karar verebilirsiniz.
Download: VLC media player Portable