Uçan balıklar gerçekten uçabiliyor mu? Onlara neden uçan balık diyoruz?

Uçan balık terimini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu ilginç balık türü gerçekten uçabiliyor mu? Uçamıyorlarsa, onlara nden uçan balık ismini veriyoruz? Bu soruların son derece ilginç cevaplarını derledik...

Exocoetidae familyasında, halk arasında "uçan balık" olarak adlandırılan yaklaşık 64 balık türü bulunuyor. Bu tuzlu su balıkları Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında bol miktarda bulunabiliyor. Peki bu balıklar gerçekten uçabiliyor mu?

Hızlı bir şekilde cevap vermemiz gerekirse hayır, uçan balıklar teknik olarak motorlu uçuş yeteneğine sahip değil. Bunun yerine, sadece rüzgar ve okyanus akıntılarıyla taşınan, sudan süzülme ve uçsuz bucaksız mesafelerde manevra yapma gibi gelişmiş bir yeteneğe sahipler.

Epipelajik bölgede veya güneş ışığı bölgesinde yaşayan bu balıklar, hayatlarını suyun en üst 200 metresinde geçirirler. Güçlü omurga kolonları, kemikleşmiş bir kuyruk yüzgecine bağlı olduğu için, kendilerini doğrudan sudan dışarı fırlatmaları için gereken sağlam ve aerodinamik özelliklere sahiptirler.

Genişletilmiş sinir kemerleri, balığın omurgası ve kafatası arasındaki yapıyı güçlendirir. Bu artan sağlamlık "uçuşları" sırasında dengelerini korumalarını sağlar, hızlarını arttırır ve havada yön değiştirirken hedeflerine daha iyi ulaşmalarını sağlar.

İki büyük uzatılabilir kanatçık “kanatları” oluşturur. Yüzerken, bunlar suda daha hidrodinamik hale getirmek için balığın vücuduna yaslanır. "Dört kanatlı uçan balık" olarak adlandırılan bazı türler, havada manevra kabiliyetine yardımcı olmak için kanat benzeri pelvik yüzgeçlere sahiptir.

Bu etkileyici balıklar, sudan yüksek hızlarda sıçrayarak saatte 59 kilometre hıza ulaşabilirler. Tipik olarak yaklaşık 50 metre süzülürken, su akıntılarını ve yukarı akımları akıllıca kullanmaları, 400 metreye kadar seyahat etmelerini sağlar. Bu pullu süzülen canlılar için en uzun uçuş süresi, 2008 yılında Japonya kıyılarında bir film ekibi tarafından kaydedildi ve etkileyici bir şekilde 45 saniye süren bu uçuşta balık saatte yaklaşık 30 kilometre hızla süzüldü.

Uçan balıkların bu eşsiz adaptasyonu, evlerini paylaştığı büyük balık ve cetaceanlardan korunmak için geliştirdiği düşünülüyor. Ne yazık ki, okyanus dışındaki yaşam, kendilerini çeşitli deniz kuşlarının menüsüne eklediği için bu tercihin ne kadar iyi olduğu tartışılabilir.

Sonraki Haber

Forum