TV kartlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler

PC'lerden televizyon izlemek veya radyo dinlemek için kullanılan TV kartlarını mercek altına aldık.

Bilgisayardan televizyon izlemek veya radyo dinlemek için kullanılan karttır. Bu kart yardımıyla bilgisayarlar televizyon işlevini hatta daha fazlasını görebilirler. Çünkü TV kartları, video kayıt yapabilme özelliğine sahiptir. Günümüzde tüm televizyon kartları uzaktan kumanda yardımıyla kontrol edilebilirler. Yaygın TV kartı üreticilerinden Avermedia, Fly, Pegasus, Forex, Asus, Gigabyte ve skyvision firmaları sayılabilir.

TV kartları üzerlerinde tuner denilen ve anten üzerinden gelen çeşitli frekanslara sahip sinyallerden istenen sinyali alıp, çıkarma görevini yapan bir bileşene sahiptir. Örneğin havada karasal yayın yapan onlarca kanalın frekansı var ve hepsinin frekansları farklı. Bu frekanslardan izlenmek istenen kanalın frekansının geçişine izin veren ve diğerlerini filtreleyen yapılara tuner denir. DSP(dijital işaret işleyici) yardımıyla elde edilen bu sinyaller işlenerek ses ve görüntüden oluşan, televizyon sahneleri oluşturulur.

Günümüzde televizyon yayınları analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılırlar. Analog yayında tek bir frekans aralığına sadece tek bir kanal atanırken, dijital yayınlarda 4 faklı kanal atanabilmektedir. Analog yayınlarda kanallar sinyallerin gücüne göre birbirini etkileyebilmektedir. Dijital yayınlarda bu söz konusu değildir.

TV Kart Çeşitleri ve parametreleri

TV Kart Çeşitleri

Karasal Yayın Uyumlu(Analog Tunerli): Karasal yayınlara ait sinyalleri algılayan tunerlerdir. Kaydedildiklerinde sıkıştırılmaları gerekebilir. Analog yapıya sahiptirler.

Uydusal Yayın Uyumlu(Dijital Tunerli): Uydusal yayınlara ait sinyalleri algılayan tunerlerdir. Dijital olarak çalışırlar. Yayın formatı MPEG-2 sıkıştırma tekniğini kullanır.

Çoklu Uyumlu(Combo): İki tip çoklu uyumlu TV kartı vardır. Birincisi aynı tuner üzerinde anahtarlama yardımıyla karasal ve uydusal geçişin yapıldığı kartlar ki bunlara hibrit kartlarda denilir, diğeri ise içerisinde ayrı ayrı analog ve dijital tuner içeren kartlardır.

TV Kart Parametreleri

Televizyon kartları hem TV, hem de video kayıt cihazı olduğu için TV kartı seçiminde performans çok önemlidir. TV kartının görüntü kalitesi performansına da bağlıdır. Kartların teknik özelliklerine bakarak performansları hakkında gerçekçi bilgiler edinemezsiniz. Bu konuda desteklenen minumum sistem gereksinimi size yardımcı olabilir. Aynı özelliklere sahip kartların gösterdiği performans farklı olabilmektedir. Bu yüzden kart seçiminde kullanım tecrübesi önemlidir.

Tuner çeşidi: Karasal yayınlar için analog, uydusal yayınlar için dijital ve her ikisi içinde combo tuner içeren kartlar vardır. İhtiyaca göre seçim yapılmalıdır.

Analog televizyonlar PAL, SECAM ve NTSC standartlarına sahiptir. Bu standartlardan Türkiye'de PAL standardı kullanılmaktadır. Dünyada farklı ülkeler farklı standartlar kullanmaktadır. Örneğin Amerika kıtası ülkelerin çoğunda, NTSC standardı kullanılmaktadır.

Dijital uydu televizyonlarda kendi DVB(Digital Video Broadcasting) standartlarına sahiptir. Bunlar DVB-S(Uydu), DVB-S2(Uydu sürüm 2), DVB-T(Karasal), DVB-IPI(İnternet protokolü), DVB-MHP(interaktif hizmetler), DVB-H(Taşınabilir cihazlar) ve DVB-C(kablo) standartlarıdır.
Bağlantı arayüzü: Günümüzde USB, PCI, PCMCIA arayüze sahip kartlar bulunmaktadır. Hatta bazı televizyon kartları doğrudan ekrana bağlanarak bilgisayar kasası olmaksızın çalışabilmektedir.

Time Shifting: Video kayıt tekniğidir. Canlı yayınları daha sonra izlenmek üzere kaydeden yapıdır. Bu sayede canlı yayını durdurabilir, hatta geriye alıp tekrar izleyebilirsiniz. Sonradan izleme olayı, lokal(disk üzerinden) olarak gerçekleşir.

Sonraki Haber

Forum