Türkiye'de keşfedildi: Binlerce yıllık çivi yazılı tablet, bulunan en eski satış fişi olabilir
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un yaptığı açıklama, Hatay'da bilinen en eski satış fişinin gün yüzüne çıkartıldığını doğruladı. Üstelik bu "fiş" bir tablet üzerine, çivi yazısıyla yazılmış ve tarihi binlerce yıl geriye gidiyor.
Arkeologlar, Türkiye’nin güneyinde, dünyanın bilinen en eski satış makbuzlarından biri olduğu anlaşılan bir kil tablet buldu. Çivi yazısıyla yazılan antik belge, M.Ö. 15. yüzyıla kadar uzanıyor ve büyük miktarlarda ahşap mobilya satın alındığını gösteriyor.
Keşfi açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, araştırmacıların Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde “Eski Alalah” olarak da bilinen Aççana Höyük’te dikkat çekici kalıntıya rastladıklarını doğruladı. Bu tablet, geçtiğimiz yıl yaşadığımız yıkıcı depremin ardından Aççana Höyük bilinen antik bir alanda çalışan işçiler tarafından bulundu.
Dünyanın bilinen en eski yazı sistemi olan çivi yazısı, yaklaşık 5.500 yıl önce geliştirildi ve antik Mezopotamya’da yaklaşık üç bin yıl boyunca kullanıldı. Kamış kalemlerinin kile basılmasıyla oluşturulan metin, Babiller, Asurlular, Sümerler gibi her birinin kendine has dili olan kültürler tarafından kullanılıyordu.
Bakan Ersoy’un paylaştığı üzere, yeni keşfedilen satış fişinin dünyanın en eski imparatorluğunun ortak dili olan Akad dilinde yazılmış olduğu açıklandı. Bir asırdan biraz fazla süredir varlığını sürdüren Akad İmparatorluğu’nun başkenti, Fırat Nehri kıyısında bilinmeyen bir yerdeydi ve artık kullanılmayan bu lehçenin, İbranice ve Arapça da dahil olmak üzere Sami dillerinin en eskisi olduğu belirtiliyor.
Yapılan ilk okumalara göre, ilk birkaç satırında çok sayıda sandalye, masa ve taburenin satış ve satın alımının yanı sıra, alıcı ve satıcıların kimliklerine ilişkin bilgiler yer alıyor. Şu anda dilbilimciler, metnin tamamını tercüme etmeye çalışıyor. Ersoy, yaptığı açıklamada, “28 gram ağırlığındaki bu tabletin Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyoruz” dedi.
Ancak bu, Akadça dilinde bulunan ilk gündelik belge değil. Araştırmacılar, 2018 yılında yapılan bir keşifte, satın aldığı bakırın kalitesinden memnun olmadığı anlaşılan hoşnutsuz bir müşterinin şikayetinin yazıldığı benzer bir kil tablet bulmuşlardı.