Türkiye'de kaç kişi çipli kimlik kartı kullanıyor? Rakam belli oldu

Türkiye'de çipli kimlik kartlarına geçiş 13 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale'deki pilot uygulamayla başladı. Peki, bugün kaç kişinin çipli kimlik kartı var? Rakamlar belli oldu...

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 85'i artık çipli kimlik kartı kullanıyor. Eski tip nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi için şu an için bir tarih sınırı yok. Nüfus cüzdanları, çipli kimlik kartları alınıncaya kadar geçerli olacak. AA'nın İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı verilere göre çipli kimlik kartında rakamlar ise şöyle:

  • 15 Kasım 2022 itibarıyla çipli kimlik kartı kullananların sayısı 70 milyon 997 bin 128 oldu. Bu rakamla beraber çipli kimlik kartı sahiplerinin oranı yaklaşık yüzde 85'e yükseldi.

EHLİYET-KİMLİK BİRLEŞTİRME

  • Sürücülerin yanlarında ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve yeni tip sürücü belgelerinin çipli kimlik kartlarına yüklenmesini içeren “hayat kimliğinle kolay projesi” ise 21 eylül 2020’de hayata geçmişti.

  • 15 Kasım’a kadar yeni tip sürücü belgesine sahip 4 milyon 744 bin 867 kişi, ehliyetini çipli kimlik kartına yükletti. Ehliyet kimlik birleştirme işlemi, nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak ücretsiz yapılabiliyor.

YENİ PASAPORTLAR

  • İkinci nesil pasaportların kullanılmaya başlandığı 2 Nisan 2018’den bugüne kadar ise 9 milyon 900 bin 259 kişiye yeni nesil pasaport verildi. Yeni nesil pasaportlar, sahteciliğin önlenmesi amacıyla çip barındıran polikarbon malzemeden üretiliyor.

Sonraki Haber

Forum