Otomobilde en popüler renk neden beyaz? İşte bu durumun olası sebepleri...

Türkiye'de geçen yıl trafiğe kaydı yapılan otomobillerde en fazla kullanılan renk "beyaz" oldu. Beyaz sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de en çok tercih edilen otomobil rengi. Peki, bu durumun nedeni ne?

TÜİK verilerine göre Türkiye'de geçen yıl trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı 1 milyon 269 bin 912 oldu. Bu araçların 566 bin 280'i otomobil. 

Otomobiller renk olarak incelendiğinde en çok beyazın tercih edildiği görülüyor. Beyazı gri, mavi ve siyah izlemiş. 

Benzer bir tablo dünyanın farklı ülkelerinde var. Örneğin iSeeCars.com'a göre ABD'deki en popüler araba renkleri arasında da beyaz ilk sırada. ABD'de beyazı, siyah, gri, gümüş ve mavi izliyor. 2022 verilerine göre ABD'de beyazın (tüm arabaların yüzde 25,8'i) popülaritesi, bakımı kolay bir renk olmasına bağlanabilir. Ayrıca beyaz, filo ve kiralık araçlarda en yaygın renk ve bu da onu ikinci el araç pazarında en popüler renk yapıyor.

Türkiye'de geçen yıl trafiğa kaydı yapılan otomobillerin renk dağılımı:

BEYAZ

223.999

GRİ

163.120

MAVİ

64.107

SİYAH

43.669

KIRMIZI

40.683

TURUNCU

14.368

YEŞİL

8.577

KAHVERENGİ

4.175

SARI

3.333

MOR

209

BİLİNMİYOR

29

MENEKŞE

9

PEMBE

2

 

BEYAZ NEDEN BU KADAR POPÜLER?

Peki, beyaz neden bu kadar popüler? İşte bazı nedenleri ve beyaz otomobil için yorumlar

  • MarketWatch bu konuya ilişkin haberinde, beyaz rengin otomobilde güvenli olduğuna vurgu yapıyor ve "Beyaz bir araba, karanlıkta bile siyah asfalt ve çevreyle tam bir kontrast sağlar, görmek daha kolaydır" diyor. 

  • Beyaz aynı zamanda en işlevsel renk seçeneğidir çünkü doğal olarak daha az ısı emer. Siyah giysiler gibi, koyu renk arabalar da sıcak aylarda çok ısınma eğilimindedir. 

  • En küçük su lekeleri bile koyu renk bir otomobilde görünür, ancak beyaz otomobiller bu tip lekeleri gizleyebilir. 

  • Beyaz araçlardaki çizik ve göçüklerin de özellikle uzaktan görülmesi daha zordur.

  • MarketWatch, "Dalgalanan trendlere rağmen, beyazın modası nadiren geçer. Beyaz arabalar hemen hemen boş bir tuvaldir kozmetik uygulamalarla kolayca stilize edilebilirler. Bu faktör aynı zamanda beyaz arabaların ikinci el piyasasındaki değerini de artırıyor" diyor.

  • Forbes'ta yer alan bir haberde konuşan SeeCars Yönetici Analisti Karl Brauer ise "Beyazın popülaritesi, bakımı en kolay renklerden biri olmasına atfedilebilir ve filo-kiralık araçlar için yaygın bir renk olduğu için beyaz ikinci el araba pazarında yaygındır" diyor.

  • CarWow bu konudaki haberinde "Beyaz rengin diğer tonlardan daha fazla ışığı yansıtmasıyla, beyaz boya, genellikle daha koyu renklerle maskelenen kıvrımlar gibi stil ipuçlarını ortaya çıkararak bir otomobilin tasarımını, hatlarını daha iyi gösterebilir" diyor. 

Sonraki Haber

Forum