Türkiye ve Yunanistan'da viral olan görselin hikayesi

Kahramanmaraşlı merkezli depremlerin ardından dünyanın dört bir yanındaki farklı ülkelerden binlerce arama kurtarma görevlisi Türkiye'ye geldi. Sosyal medyada ise bir görsel hızla viral oldu. İşte o görselin hikayesi...

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 80'den fazla ülkeden ekipler Türkiye'ye arama kurtarma çalışmalarına destek için geldi.

Desteğe gelen ülkeler arasında Yunanistan da vardı. Yunan arama kurtarma ekipleri enkaz altındakilere ulaşmak için canla başla çalıştı.

Yunanistan Başkanı Kriakos Miçotakis paylaştığı mesajda, "İçimizi acıyla dolduran görüntüleri, bizi umutla dolduran görüntüler takip ediyor. Kurtarma ekiplerinin insanüstü çabalarına tek kelimeyle saygı duyuyoruz. Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar. Yaptıkları için onlara minnettarız" dedi.

Bu süreçte sosyal medyada paylaşılan bir görsel ise herkesi çok etkiledi, hem Türkiye hem Yunanistan'da viral oldu.

YAPAY ZEKA İLE OLUŞTURULDU

Yunan EMAK ekibinden bir görevlinin depremzede bir çocuğu kucakladığı anda kaydedildiği sanılan görseli Madonna da paylaştı.

Peki, fotoğrafın arkasındaki hikaye ne?

Görsel, Midjourney AI adlı metinsel açıklamalardan görüntüler oluşturan yapay zeka programı ile oluşturulmuş. Fotoğrafın kaynağı Yunanistan'ın itfaiye teşkilatının eski yöneticilerinden Panagiotis Kotridis. Kotridis fotoğrafı 8 Şubat'ta şu metinle paylaştı:

"Türkiye'de meydana gelen depremlerden etkilenenleri kurtarmak için elinden geleni yapan meslektaşlarımı onurlandırmak için bu resmi yaptım". Kotridis, altına Türkçe, Yunanca ve İngilizce şu notu da düşmüş: "SENİN İÇİN BURADAYIM"

FOTOĞRAFTAKİ 6 PARMAĞIN SIRRI BU

Bazı sosyal medya kullanıcıların viral olan fotoğrafta itfaiyecinin sağ elinde 6 parmak olduğunu fark etmişti.

BBC ise bu durum için şu yorumu yapmış:

"Yapay Zeka ile fotoğraf üreten yazılımlar sıklıkla hatalar yapıyo. Bu durumu iyice teyit edebilmek için, BBC’nin teknoloji geliştirme birimindeki arkadaşlarımızdan aynı yazılımı kullanarak, benzer resimler üretmelerini istedik. Yazılımdan “bir deprem sonrasında küçük bir çocuğu kurtaran, Yunan bayraklı baret giymiş bir itfaiyeci” resmi üretmesini istedik ve yazılım bize aşağıdaki seçenekleri verdi:

Sonraki Haber

Forum