Türkiye'nin ilk insansı robotu!

Robot üretimine büyük önem veren Türk firma, işte bu tarihte seri üretime geçiyor!

ERP, sektörel, muhasebe ve ticari programlarından oluşan, 120'yi aşkın dev program arşivi, 2000'in üzerinde çözüm ortağı ve servis destek kanalları ile Türkiye'nin en büyük yazılım firmaları arasındaki yerini sağlamlaştıran AKINSOFT, dış ticarette de hızlı adımlar atarak; Kıbrıs, Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avusturya, Sudan, Romanya, Kazakistan, Azerbaycan ve Ukrayna'da oluşturduğu bayi yapılanması ile dünya yazılım pazarındaki payını artırdı. Genel merkezi Konya'da bulunan, Marmara Bölgesi ve dış ticaret faaliyetlerini İstanbul Bölge Müdürlüğü'nden yürüten AKINSOFT, tüm planlarını "Dünya üzerinde teknolojinin ulaşmadığı köşe kalmasın" anlayışı ile şekillendiriyor.

Robot üretiminden bahseden ilk firma

1995 yılında Konya'da kurulan ve yazılım sektöründe Türkiye'nin lider firmalarından biri olmayı başaran firma, 2009 yılında robotik çalışmalarını başlattı. Türkiye'de ticari bir kurumun sahiplendiği ilk robotu kendilerinin ürettiğini belirten AKINSOFT robotik departmanı, önce mekanik programlama konusunda test ve deneyler yapabileceği bir prototip oluşturdu. Standart doğru akım motorları ve redüksiyon sistemlerinde karşılaşılan kontrol ve hassasiyet sorunlarına karşı, öncelikle insansı robotlar, ardından diğer robotik sistemler için tasarladığı motor ve redüksiyon mekanizmalarını geliştirip özelleştirilmiş servo sistemler üreten firma, üretim aşamalarının gelişmesi sebebiyle kendi CNC tezgahını kurma noktasına kadar geldi.

Ses işleme üzerinde çalışılıyor

Mekanik alanında, yüksek verimli hareket ve güç aktarım organlarını; yapay zeka alanında, görüntü işleme ile renk, şekil, hareket ve davranış algılama algoritmaları ile komutları algılama ve kişileri ya da cisimleri ayırt edebilecek ses işleme algoritmaları üzerine çalışmalar devam ediyor.

Bundan sonraki süreci ise, görüntü, ses ve donanım kontrol algoritmalarından oluşan proje ve prototipleri bir araya getirecek yapay zeka konumlayıcı ve yorumlayıcılarını tasarlamak olarak tanımlayan firma yetkilileri, verimli eklem yapıları, hızlı ve mantıklı yapay zeka blokları, denge, dokunma, sıcaklık, ağırlık, mesafe gibi verileri algılayabilecek sensör ve iletim yapılarından oluşacak insansı robotun, sorulan sorulara cevap verme, matematiksel işlemleri kolayca yapabilme, görüntü takibi yapıp, verilen komutları yerine getirme, insan kas sistemini ve hareketlerini birebir taklit etme yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor.

Robot Üretimine 10 Milyon TL Yatırım Planı

2015 yılında robotların seri üretimine geçmeyi planlayan AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür Akın, ilk Ar-Ge çalışmalarının başlamasından bu yana, robotik çalışmaları için 1 Milyon TL harcandığını ve seri üretime geçme aşamasına kadar 10 Milyon TL yatırım yapılacağını belirtti.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Sonraki Haber

Forum