Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor yarışması

'Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor' başlığıyla düzenlenen İşlemci Birimi tasarlama yarışması tanıtıldı.

TÜBİDER (Bilişim Sektörü Derneği), yenilikçilik ve teknik eğitimin Türkiye'deki gelişimine destek olmak, gençlerde yaratıcılığı teşvik etmek ve kendilerini göstermeleri için fırsat sağlamak, yenilikçilik ve uzaktan eğitim konularında kamuoyunda bilinç oluşturmak, Türkiye'deki yenilikçi ürün geliştirme akademik çabalarını desteklemek amacıyla 'TÜRKİYE İŞLEMCİSİNİ TASARLIYOR' başlığıyla düzenlediği İşlemci Birimi (Processor Unit) tasarlama yarışmasını Divan Oteli'nde düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Yarışma Sanal İşlemci Tasarımı, FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı, Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı kategorilerinde düzenlenecek.

Yarışmaya 18 yaşından gün almış olan, lise veya üniversite öğrencisi ya da mezunu olan, herhangi bir teknoloji firmasında çalışan veya stajyer konumunda olmayan bireyler, her boyuttaki teknoloji şirketleri, Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinde yer alan akademisyenler, yukarıdaki koşulları sağlayan katılımcıların oluşturduğu gruplar katılabiliyorlar. "FPGA ile Fiziksel CPU Tasarımı" kategorisine katılabilmek için başlangıç aşamasında bu opsiyon işaretlense bile "Sanal CPU Tasarımı" kategorisinde başarılı olunması şartı aranacaktır.

"Akademik Tasarımlar" kategorisine ise sadece mühendisler veya bir mühendis denetimindeki gruplar ve üniversite tez/projelerinde çalışanlar katılabilecekler.

Projeye katılmak için www.cpu-turkey.com/registration adresinde yer alan online başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması ve "Katılım Koşulları" kısmındaki "Projelerin Topluma Tanıtılması ve Bu Konuda Fikri Hakları Devir Sözleşmesi"nin imzalanarak Tübider'e gönderilmesi gerekiyor.

TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Başkanı Akif Şimşek yaptığı konuşmada TÜBİDER'i ve yaptığı faaliyetleri tanıtarak, "TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği, bilişim firmalarının mesleki hak ve çıkarlarının korunması, firmalar arasında haksız rekabetin önlenmesi, bilişim firmalarının belirlenen standartlarda faaliyet yürütmesi, sektörün örgütlenmesinin sağlanması ve bayi kanalının güçlendirilmesi gibi amaçlarla kurulmuştur. Derneğimizin 23 ilde 565 üyesi, 5 ilde şubesi ve 1 ilde de temsilciliği bulunmaktadır. Faaliyetlerimiz arasında Garanti Hizmetleri, Eğitim Uygulamaları, Kanal Dostu Markalar Projesi, Piyasa Gözetim Denetim Çalışması vardır. Her zaman sektörün önünü açacak çalışmalar yapmaya çalışan derneğimiz, bu yarışma ile bu sektördeki yaratıcılığı teşvik etmeyi hedefliyor. TÜBİDER olarak bundan sonra da bu tür faaliyetlere devam etmek istiyoruz", dedi.

CPU Turkey Yarışması Proje Direktörü Niyazi Saral ise, "Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır. Aslen üniversitelerimiz ve diğer teknik okullarımız, bu süreci gerektiği gibi hem bilimsel hem de sanayi anlamında takip etmiş olmakla birlikte toplum, sadece teknolojiyi kullanan, bunun eğitimini alan ve veren konumda olmuştur. Teknolojik eğitimde, bir nebze olsun daha yaratıcı olabilmek adına ve doğrudan bilgisayar tasarımının kullanıcılar, teknik elemanlar ve mühendisler tarafından daha yakın irdelenmesi amacı ile bu yarışma düzenlemiştir. Türkiye'nin işlemcisini tasarım sürecinde insanların sayısal devrelere, bilgisayar organizasyonu ve mimarisine, işlemcilere daha ilgili olabilmeleri ve daha iyi bir eğitim amaçlanmıştır", dedi.

Ödüller, Sanal İşlemci Tasarımı kategorisinde 10.000 YTL., FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı kategorisinde 20.000 YTL., Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı kategorisinde 10.000 YTL olarak belirlendi. Ayrıca, yarışmada başarılı olan her grubun en az 2 üyesi CPU üreticinin belirleyeceği bir fabrikaya yapılacak geziye davetli olacak.
Her kategorideki değerli bulunan çalışmalar HW ve/veya SW masrafları için desteklenecekler.

Not: Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye ve görsellere;
http://www.cpu-turkey.com/downloads adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: TÜBİDER

Sonraki Haber

Forum