Turkcell'den Geleceğe Dijital Servisler
2019 yılında 25. yılını kutlayan Turkcell, sıra dışı bir etkinliğe imza atarak eski yöneticilerini bir araya getirdi.
Türkiye'nin ilk GSM operatörü ve kurulduğu günden bu yana sektöründe ilklerin öncüsü olan Turkcell, 25. yılını çok özel bir etkinlikle kutladı. Etkinlik kapsamında Turkcell'in kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde emeği geçen üst düzey yöneticiler bir araya geldi. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun ev sahipliği yaptığı toplantıya, şirketin kurucularından Murat Vargı'nın yanı sıra Osman Berkmen, eski genel müdürler Cüneyt Türktan, Muzaffer Akpınar ve Süreyya Ciliv katıldı. Turkcell'e 25 yıldır hizmet veren Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu ise etkinliğin sunuculuğunu üstlendi.
"Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz"
Turkcell'in çeyrek asırlık zirve öyküsünün anlatıldığı toplantıda konuşma yapan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, "Aramızda GSM fikrini Türkiye'ye getiren, bu fikri değerli bulup geliştiren çok değerli iş adamlarımız ve dostlarımız var. Murat Vargı, Osman Berkmen ve Mehmet Emin Karamehmet'e, şirketimizin bu günlere gelmesi için gece gündüz akıl teri ile alın terini karıştıran dört genel müdürümüze, mesai arkadaşlarımıza, tüm kurucu ortaklarımıza ve yatırımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.
Enflasyonla mücadelede öncü rol üstlendik. Turkcell teknolojiyi sürekli üreten bir şirket olarak birim maliyetleri düşürmüştür. Örnek olarak Türkiye'de manşet enflasyon yüzde 11,5 seviyesindeyken sektörümüzde bu oran yüzde 3,9 olmuştur. Turkcell enflasyonla sürekli mücadele vermekte olup bunda başarılı olmuştur.
Son 5 yılda 26 milyar yatırım yaptık, Hazine'ye sağladığımız vergi ve yasal sorumluluklar karşılığı 35 milyar TL'ye ulaştı. Yurtdışından uzun vadeli finansman temin edecek çalışmalarımızla önemli bir başarıya imza atarak ülkemize 3.3 milyar dolar döviz girişi sağladık.
Ar-Ge çalışmalarımız 1000 mühendisimizle devam ediyor. Bu noktada önümüzde 5G'ye geçiş süreci var. Biz bu süreci kararlılıkla yürüterek, entegre iletişim çözümleri üreterek birçok sektörde ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.
Bunu yapabilmek için 5G'yi verimli kullanmak gerekiyor. Bunun için güçlü bir fiber altyapıya ihtiyaç var. Bu noktada protokolü imzalanan Ortak Altyapı Şirketi'nin acilen işe başlaması gerekiyor. 5G şebeke altyapı yatırımı da ortak olmalıdır. Ortak kule şirketi anlayışı ile çalışmak gerekmektedir. Bu üç uygulamanın Türkiye ekonomisini 10 milyar dolarlık yükten kurtaracağı açıktır.
Telekomünikasyon stratejik bir sektördür. Milli ve yerli anlayışla yönetilmelidir. Bizim bu konudaki duruşumuzu ifade eden 'Türkiye'nin datası Türkiye'de kalmalı' sözü lafta kalmamalı tam olarak hayata geçirilmelidir.
Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin dijital servislerini kullanan vatandaşlarımızın ürettikleri veriler Türkiye'de tutulmalıdır. Bunun için gerekli regülasyon tedbirleri alınmalı ve mevzuat oluşturulmalıdır.
Geçtiğimiz yılın sonunda kurduğumuz Turkcell Vakfı ülkemizin teknoloji üreten ülke olma yolculuğunda rol alacak bilim insanları ve vasıflı iş gücü yetiştirilmesine katkı sunacaktır. Ekonomik sosyal ve kültürel değerler üreten projeleri hayata geçirecek olan vakfımız temel insanı değerlerin ve kendi kültür değerlerimizin yaşanarak yaşatılması için projeler üretecektir.
Şirketimizin 25. yılının hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum," dedi.
Kaan Terzioğlu: "Ülkemize güvendik, çeyrek asırdır zirveyi bırakmadık"
Turkcell'in 25 yılda klasik bir telekom operatöründen dünyaya teknoloji ihracatı yapan dünyanın ilk dijital operatörü unvanına sahip dev bir şirkete dönüştüğünü vurgulayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise şunları söyledi:
"Bugün bizim için son derece önemli bir gün. 25. yılımızı kutladığımız bu toplantıda şirketimizde emeği geçen çok değerli kurucularımızı ve eski genel müdürlerimizi ağırlayarak Turkcell'in bugünlere nasıl geldiğini, kendilerinden bire bir dinleme şansına sahip olduk. Şüphesiz ki anlatıldığı üzere Turkcell bugünlere kolay gelmedi. Başta sadece ses hizmeti sunan geleneksel bir operatörden, 1440 stratejimiz kapsamında geliştirdiğimiz ve bugün dünya çapında kullanılan BiP, fizy, TV+, Dergilik, lifebox gibi yerli ve milli dijital uygulamalarıyla dev bir şirkete dönüşmüş durumdayız.
Bu dönüşümü sağlamamızdaki en büyük faktörlerden biri olan bu uygulamalarımızı hayata geçirirken önümüze birçok engel çıkarıldı. 'Yapılmışı varken neden yapıyorsunuz?', 'Bunlar kullanılmaz' denildi. Ancak biz bu topraklardan çıkan bir şirket olarak ülkemize ve kendi insanımıza güvenerek kimseyi dinlemedik. Yolumuzda emin adımlarla ilerledik. Bu sayede dünyaya teknoloji ihracat eder hale geldik. Bugün 3 kıtada 9 operatör dijital servislerimizi bizden alıp toplam 39 ülkede kendi müşterilerine sunuyor. Bu sayede Türkiye'nin uygulamalarıyla yaklaşık 320 milyon kişinin yaşadığı bir pazara açılmış olduk. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerindeki birçok operatör de dijital servislerimizi almak için bizimle görüşüyor. Tüm bu başarılı çalışmalarımızla sadece Türkiye'de değil dünyada üst üste üç yıldır en fazla büyüyen operatör olduk."
Zirve yolculuğunda emeği geçen tüm eski yöneticilere teşekkür eden Kaan Terzioğlu, Turkcell'in bugünlere gelmesindeki en büyük paylardan birinin de müşterilerinin teveccühü ve desteği olduğunu belirterek, çeyrek asırdır olduğu gibi, Türkiye için üretmeye ve değer katmaya devam ederek durmadan çalışacaklarının altını çizdi.
Geçmişten günümüze, Turkcell genel müdürleri deneyimlerini anlattı
Turkcell'in kuruluşundan bu yana başarı hikayesinin ilk ağızdan anlatıldığı toplantıda söz alan ve kuruluş dönemine dair anılarını paylaşan Murat Vargı, Turkcell'in bir dönem yaşadığı ortaklık yapısındaki duruma da değinerek, "Bu durumu görüp harekete geçerek Turkcell'in önünü açtıkları için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür ederim" dedi. Konuşmasında yeni teknolojilere de değinen Vargı şöyle devam etti: "Dünya yapay zekanın yaygınlaşması ile değişiyor ve veri çok önemli hale geldi. Kaan Terzioğlu'nu bu alanlarda attığı adımlar ve Barselona'da aldığı uluslararası ödülden ötürü tebrik ederim" dedi.
Turkcell'in eski genel müdürlerinin de kendi dönemlerini anlattığı etkinlikte söz alan, şirketin 1994 – 2001 arası genel müdürü Cüneyt Türktan konuşmasında "Turkcell'in ilk yıllardaki hızlı büyümesinin yanı sıra şirkette kurumsallaşmayı sağlayabilmek için de çok çalıştık. Altyapımızı kurduktan sonra istihdamı her ay 100 artırmaya başladık. Çalışanlarımıza eğitimler verdik. Turkcell'in başarı yolculuğunda benimle çalışan tüm arkadaşlarıma, benden sonra bu görevleri üstlenenlere bu 25 yıllık yolculuk için çok teşekkür ediyorum" dedi.
2002 – 2006 yılları arasında genel müdürlük görevini sürdüren Muzaffer Akpınar ise şunları söyledi: "Göreve başladığım ilk dönemde New York Borsası'na kote bir şirkette çalışmanın inceliklerini öğrenerek, büyük bir heyecan ve keyifle çalıştık. Kurumsallaşma yolunda, çalışanlarımıza yaptığımız yatırımlar ve güçlü altyapının üzerinde yükselerek hızlı bir büyüme dönemi yaşadık. İnsana yatırım, takıma yatırım çok önemli. Bunu hep önceliğimiz olarak aldık. Başarı yolunda Turkcell'e daha birçok 25 yıl diyorum."
Akpınar'ın ardından Turkcell'de 2007 – 2015 yılları arasında genel müdürlüğü yürüten Süreyya Ciliv de "Turkcell yıllarımı beni çok mutlu eden, milletime, insanlığa en fazla katkıda bulunduğum dönem olarak görüyorum. Teknoloji ile ülkemize değer katıyoruz, reklamlarımızla müşterilerimizin kalbine dokunuyoruz ama özünde hep şuna inandık; 'İşimiz teknoloji, işimiz insan'. Turkcell'le gurur duyuyorum, tüm Turkcell yöneticilerini bu başarının devamını sağladıkları için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.