Türk bilim insanlarından müthiş bir icat!
Eğer imkan verilirse Türk insanın neler yapabileceğinin kanıtı, bu "teknolojik" bikinide gizli!
Okyanuslar ve denizler pek çok güzellikle dolu olabilir ama aynı zamanda da kirlilik ile mücadele ediyorlar. Endüstriyel, tarımsal ve konut atıklarının çoğu okyanuslara ulaşıyor ve derindeki maden alanlarından kaynaklanan petrol akıntıları da bu kirliliğe katkıda bulunuyor.
UC Riverside elektrik mühendisliği profesörü Mihri Özkan tarafından tasarlanan Sponge Suit bikini, giyen kişi yüzerken okyanustaki kirlilik yaratan maddeleri toplamak için tasarlanmış. Ürün, Reshape15: Wearable Technology yarışmasında birincilik ödülünü kazanmış durumda.
Pratiklik açısından bakıldığında bu bikininin büyük bir etki yaratacağı söylenemez. Ancak Mihri Özkan ve yine elektrik mühendisliği profesörü olan Cengiz Özkan ile beraber Ph.D. öğrencileri Daisy Patino ve Hamed Bay tarafından tasarlanan malzemenin işlevselliği önemli.
Geliştirilmesine dört yıl önce başlanan malzemenin adı ise Sponge. Bu malzeme, petrol ve kimyasal akıntıları toplamak ve suyu tuzdan arındırmak için tasarlanmış durumda. Su tutmayan ve bol boşluklu karbon yapıya sahip olan bu malzeme oldukça hafif ve esnek. Malzeme, su hariç her şeyi emmekte ve emilen malzemelerin yoğunluğuna göre değişen bir şekilde kendi ağırlığının 25 katı ağırlığı emebilmekte.
Özkan, bu "süper malzemenin doğaya zararı olmadığını" ve fiyat performans açısından üretim için oldukça uygun olduğunu söylemekte.
Malzemeyi bir giyilebilire dönüştürme fikri ise New York ve İstanbul tabanlı mimarlık ve tasarım firması Eray Carbajo'dan gelmiş. Pınar Güvenç, İnanç Eray ve Gonzalo Carbajo'dan oluşan Eray Carbajo ekibi, Özkan ve laboratuvarı ile çalışarak bu bikiniyi tasarlamış.
Ekibin söylediğine göre Sponge Suit'in şekli, "Sponge malzemesinin bol boşluklu, ağ benzeri yapısından" ilham almaktaydı. 3D yazıcıya ulaşan en son şekil de aynı dalgalı formun yineleyen çeşitli sürümlerinden ortaya çıkmış durumda.
Üzerine bolca düşünülen bir tasarım süreci sonucunda ortaya çıkan bikini, Sponge dolgu malzemesi ve 3D yazıcı ile elastomer olarak adlandırılan esnek bir plastikten oluşan bir çerçeve ile üretilmiş. Bikininin ağırlığı sadece 54gram iken, 250 santimetrekarelik bir yüzey alanına ve 2 milimetre kalınlığına sahip. Sponge dolgusu, emiciliğini kaybetmeden önce 20 kez kullanılabilmekte ve içerisine emdiği şeyleri malzemenin boşluklarında tutarak insan vücuduna temas etmelerini engellemekte.
Ayrıca, Sponge malzemesinin topladıklarını serbest bırakmasının tek yolu 1.000 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklığa ısıtılması ile oluyor. Ürünün seri üretime girmesi ise, göreceli olarak ucuz bir süreç.
Ekibin söylediğine göre Sponge malzemesinin kendisi, etkisine göre oldukça ucuz bir malzeme. Sponge'un bir gramının üretimi yaklaşık olarak 15 sent üretim masrafına sahip ve büyük ölçekte üretime geçildiğinde bu masrafın daha da düşmesi mümkün oluyor.