Türk araştırmacılardan "ucuz" grafen üretimi

Türk araştırmacılar, "mucize madde" grafenin üretimi için daha uygun fiyatlı bir yol buldular!

Karbon atomlarının iki boyutlu kristali olarak grafen, çoğu karbon türevinin temel yapı taşını oluşturuyor. Bu karbon tabanlı nano-malzemeler güneş hücrelerinden ışık ampullerine ve aşırı hassas gaz algılayıcılarına kadar pek çok farklı alanda kullanılmaktalar. Ancak daha büyük alanlardaki elektroniklerde kullanmak için yüksek kaliteli malzeme üretimi, silikon gibi standart elektronik malzemelerine göre çok daha pahalıya mal oluyor.

Temel olarak grafenin üretim biçiminden kaynaklanan bu bedel artışı, yakın zamanda yenilenen üretim yöntemleriyle bir miktar düşürülmüş olsa da, bu göreceli ucuz miktar bile oldukça pahalı.

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, fiyatların düşürülmesi için yeni bir fikir ortaya attı. Yüksek kaliteli grafenin ucuz bakır folyoların üzerine uygulanması, genellikle lithium-ion bataryalar için katotların yapımında kullanılmakta. Araştırma ile beraber ortaya çıkan sonuca göre bakırın yüzeyi, grafenin üretimi için oldukça düz ve daha iyi bir altlık oluşturuyor.

Araştırmanın ortak olarak yapıldığı University of Glasgow'un School of Engineering bölümünden Dr. Dahiya, kullandıkları ticari olarak bulunabilen bakırın her metre karesinin bir dolar olduğunu ve buna karşılık, şu anda grafen üretiminde kullanılan aynı miktar bakırın 115 dolara mal olduğunu söyledi. "İşlemimiz yüksek kaliteli grafeni düşük bedelle üretmemize izin veriyor ve bizleri yeni ucuz elektronik cihazları yaratmaya bir adım daha yaklaştırıyor."

Ekip, bu yöntem ile büyük ölçekli grafen filmlerinin ucuz sentezinin grafen tabanlı esnek optoelektronik sistemlere imkan tanıyacağını düşünüyor. Bu sistemlerin arasında e-paper, katlanabilen ekranlara sahip cep telefonları, RFID etiketleri, yaşan sinyallerini takip edecek veya ilaç sunumunu yapabilecek medikal parçalar, robotik ve protez alanlarında elektronik deri gibi araçlar bulunuyor.

Sonraki Haber

Forum