Turbo Boost teknolojisini test ettik...

Intel'in yeni Core i5 ve Core i7 işlemcilerinde kullandığı Turbo Boost teknolojisini test ettik!

Intel'in yeni Core i5 ve Core i7 işlemcilerinde kullandığı Turbo Boost, hissedilir derecede ek performans artışı sağlayabiliyor

Intel'in Nehalem mimarisinin son durağı olan, yeni Core i5 ve Core i7 işlemcileri başta 32 nm teknolojisi olmak üzere pek çok yeni özelliğe sahip.

Intel Turbo Boost Teknolojisi Nedir?
Intel Turbo Boost Teknolojisi, işlemci içinde, akım, voltaj, ısı (TDP) gibi çeşitli parametreleri sürekli kontrol ederek ve emniyetli değer eşiklerini aşmamak kaydı ile, çekirdek frekanslarının standart değerlerin üstüne çıkartılmasını sağlar. Bu şekilde uygulamalar gerektirdikçe işlemci frekansı, emniyetli sınırlar içinde, standart saat hızı ve mümkün olan en fazla Intel Turbo Boost hızı arasında dinamik olarak ayarlanabilir. Intel bunu "akıllı performans" olarak adlandırmakta.

Turbo Boost teknolojisi, performans gerektiren uygulamaların CPU'nun çekirdeklerinden optimum faydalanması üzerine kurulu bir sistem. Örneğin elimizde 2 fiziksel çekirdekli bir Core i5 işlemci var. Kullandığımız uygulama, hesaplama gücü açısından, 2 çekirdek yerine daha yüksek saat hızına sahip tek bir çekirdeği tercih ediyorsa, CPU hızlı bir şekilde Turbo Boost moduna geçerek çekirdeklerden birini kapatıyor ve diğer çekirdeğin saat hızını büyük ölçüde yükseltiyor. Böylece hem performans artıyor hem de güç kullanımı çok daha efektif oluyor. En güzel tarafıysa mobil işlemciler söz konusu olduğunda, Turbo Boost özelliğinin grafik birimini de kapsayabilmesi.

Böylece grafik ağırlıklı bir uygulama çalıştırdığınızda CPU çekirdeklerinin saat hızı bir miktar düşürülerek Intel HD Graphics çekirdeğinin saat hızı artırılıyor. Ek olarak Intel Turbo Boost özelliğinin akıllı bir yaklaşımla dinamik olarak sürekli devrede olduğunu da belirtelim.

Not: Intel Turbo Boost'lu Desktop PC'lerin testi için tıklayın.

Intel Turbo Boost teknolojisinin pratikte ne kadar faydası olduğunu ölçmek için yapay benchmark yazılımları yerine gerçek dünya uygulamaları kullandık. Turbo Boost özelliğini açarak ve kapatarak gerçekleştirdiğimiz testlerin her birini 3 kere tekrarlayıp sonuçların ortalamasını aldık.

Test yazılımı olarak kullandığımız yazılımlardan biri olan iTunes ile 61 dakikalık (tam dolu bir müzik CD'si – 619 MB) wav formatındaki bir ses dosyasını, 160 Kbit/sn kalitesinde MP3'e çevirdik ve geçen süreyi ölçtük. Video işleme konusunda popüler programlardan biri olan Adobe Premiere Elements 8 ile 110 sn'lik 66,2 MB'lık bir MPEG2 dosyasında sahne / hareket izleme analizi gerçekleştirdik. Fotoğraf işleme testinde kullandığımız Adobe Photoshop Lightroom 2.6 ile 125 tanesi 10 Megapiksel, 75 tanesi 6 Megapiksel olmak üzere JPEG biçimindeki toplam 200 fotoğrafa yığın olarak keskinleştirme ve yeniden boyutlandırma işleminde geçen süreyi ölçtük. Winzip 14'ü şifrelenerek sıkıştırılmış 200 adet fotoğrafı açmakta geçen süreyi ölçtük.

Not: Intel Turbo Boost'lu Desktop PC'lerin testi için tıklayın.

Test alanındaki en prestijli yazılımlardan biri olan BapCo SYSMark 2007 Preview içindeki gerçek dünya uygulamaları ve test kategorileri, Intel Turbo Boost'un yarattığı etkiyi görmek için ideal. SYSMark 2007 Preview içinde farklı yazılımların çeşitli kombinasyonlarla kullanıldığı 4 ayrı kategori içinde yapılan testler sonucunda elde edilen skorlar, ilgili sistemin performansı hakkında oldukça gerçekçi sonuçları işaret ediyor.

E-Learning, Video Creation, Office Productivity ve 3D Modeling' den oluşan bu senaryolarda şu yazılımlar kullanılıyor: Adobe After Effects 7, Illustrator CS2, Photoshop CS2, Flash 8, Autodesk 3D Studio Max 8, Microsoft Excel 2003, Outlook 2003, Powerpoint 2003, Word 2003, Project 2003, Media Encoder 9, Sony Vegas 7, SketchUp 5, Winzip 10.

Örnek test konfigürasyonu:
Intel Core i7 820QM CPU, 4 GB DDR3 1066 MHz bellek, 320 GB 7200 RPM sabit disk, nVidia GeForce GTS 250M ekran kartı, Windows 7 64 bit işletim sistemi.

Sonuç:
Intel Turbo Boost özelliğini açıp kapayarak yaptığımız testlerde %7.6 ile %16.2 arasında bir performans artışı gözlemledik. Diğer taraftan bu performans farkı, kullanılan uygulamaya göre farklılık gösterebilir.

Her halükarda Intel, Moore yasasıyla verdiği sözü tutup, her iki yılda bir ürettiği CPU'lar içindeki transistör sayısını iki katına çıkarmaya devam ederken, ek olarak Turbo Boost özelliğiyle sürpriz yaparak, %10'un üzerinde fazladan bir performans artışı sunuyor.

Not: Intel Turbo Boost'lu Desktop PC'lerin testi için tıklayın.

Acer Aspire 5740G
Mükemmel Ekran: Acer'ın Aspire serisindeki gelişmiş yazılım özelliklerini güncellenmiş olarak bu modelde de görüyoruz. Intel Core i5 430M işlemcisi üzerine kurulu olan Acer Aspire 5740G'deki 512 MB DDR3 bellekli AMD ATI Radeon HD 5470 ekran kartı, yüksek performansı ve DirectX 11.0 desteğiyle dikkat çekerken, parlak LED ekran da oyunlarda ve videolarda yüksek bir görsel kalite sunuyor. Turbo Boost devreye girdiğinde işlemci hızı 2.26'dan 2.53 GHz'e çıkıyor. Bu da uygulamalarda önemli bir performans farkı sağlıyor. Yuvarlak hatlar, daha iyi bir kablosuz iletişim sunan Signal up özelliği, izoleli geniş tuşlar ve Dolby Laboratuvarları sertifikalı Virtual Surround ses, üründe hoşumuza giden diğer özelliklerden bazıları. 4 adet USB ve HDMI yuvasıyla da takdirimizi kazanan dizüstü, tam yük altında bile neredeyse tamamen sessiz bir çalışıyor.

Sonuç: Başarılı grafik performansı ve ekranına ek olarak zengin yazılım özellikleri ve yüksek ses kalitesiyle bu dizüstünü beğendik.

FİRMA: Acer Türkiye
BİLGİ İÇİN: (212) 444 22 37

Asus G60J
Oyuncular için: Asus'un Republic of Gamers serisi ürünlerinden biri olan G60J, adından da anlaşılabileceği gibi oyuncular için tasarlanmış bir dizüstü bilgisayar. Bu bağlamda ürünün ilk dikkat çeken özelliklerinin Turbo Boost teknolojili Core i7 820QM işlemcisi ve nVidia GTX 260M ekran kartı olduğunu görüyoruz. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 1.33 GHz artıyor ve sistem performansı hissedilir derecede artıyor. DDR3 belleğe sahip olan bu ekran kartı, DDR2 bellekli ekran kartlarına nazaran daha hızlı çalışarak yeni çıkan Colin McRae Dirt 2, Company of Heroes Tales of Valor, Street Fighter IV ve Torchlight gibi oyunları en üst ayarlarda oynatabiliyor. G60J'nin göze çapan bir başka özelliği ise 16"'lik HD çözünürlüklü LED ekranı. Bu ekran sayesinde hem düşük güç tüketimi hem de yüksek kontrast oranları sağlanıyor. Son olarak ürünün iki adet 500 GB sabit diske sahip olduğunu da belirtelim.

Sonuç: Sahip olduğu yüksek performanslı bileşenleriyle oyuncuların beklentilerini fazlasıyla karşılayabilen bir ürün.

FİRMA: Asus
BİLGİ İÇİN: (216) 524 30 00

Casper CPQ I430-4KP25P
Yüksek bağlanabilirlik: Casper'ın Core i5 işlemcili Nirvana dizüstü bilgisayarı CPQ I430-4KP25P, bir dizüstü bilgisayarda olması gereken bütün özelliklere sahip. Turbo Boost özelliği sayesinde işlemci hızı 2.26'dan 2.53 GHz'e çıkıyor. Bu sayede özellikle yüksek performans gerektiren uygulamalarda ciddi bir performans farkı hissediliyor. Yuvarlak hatlarıyla dikkat çeken ürünün ön kısmındaki özel doku kaymayı engelliyor. Kart okuyucu ve ExpressCard yuvası gibi gerekli bileşenlere sahip olan üründe yine HDMI, eSata, üç adet USB, kulaklık ve mikrofon girişlerini görmek mümkün. Zararlı yazılımlardan korunabilmeniz için Eset Smart Security 4 yüklü gelen üründe nümerik tuş takımı da mevcut. Geniş bir touchpad'e sahip olan Nirvana ile nVidia GeForce GT 240M sayesinde oyunları da herhangi bir takılma olmadan rahat bir biçimde oynayabilirsiniz.

Sonuç: Geniş bağlantı seçenekleri ve hızlı grafik yongasıyla dikkat çeken Casper Nirvana, hem iş hem de oyun için ideal bir dizüstü PC.

FİRMA: Casper
BİLGİ İÇİN: (216) 528 66 00

Casper CPQ I720-4L25P
Saf performans: Casper'ın Core i7 işlemcili Nirvana dizüstü bilgisayarı, sağlamlığı ve performansı ile dikkat çeken bir ürün. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 1.2 GHz artıyor ve sistem hissedilir derecede hızlanıyor. 500 GB depolama kapasitesine sahip olan Casper Nirvana ile birlikte Windows kurulum DVD'sini de gönderen firma, yine 1 yıllık Eset Smart Security güvenlik yazılımını da ürünle birlikte kullanıma sunuyor. nVidia'nın GT 240M ekran kartına sahip olan ürün, bu sayede en yeni oyunları bile rahatlıkla oynatabiliyor. Söz konusu kablosuz ağ olduğunda 802.11n standardını destekleyen üründe 1 Gbit Ethernet portu mevcut. Arabirim konusunda da zengin olan Casper, eSata, üç adet USB, VGA ve HDMI yuvalarına sahip. SD kart okuyucu ve Express- Card yuvalarının yanında bir de çevirmeli modem bulunuyor.

Sonuç: Intel'in amiral gemisi Core i7 işlemcisi ile 4 GB belleğin gücünü birleştiren Casper Nirvana derli toplu yapısıyla öne çıkan bir dizüstü bilgisayar.

FİRMA: Casper
BİLGİ İÇİN
: (216) 528 66 00

HP Pavilion DV6 2070et
Estetik ve performans: HP Pavilion Entertaintment PC DV6 2060et, gerçek bir eğlence üssünden beklediğiniz tüm özellikleri size sunuyor. Yüksek performansıyla ayağınızı yerden kesen 4 çekirdekli Intel Core i7 720QM, HyperThreading sayesinde 8 ilmekle aynı anda başa çıkabilirken Cuda teknolojisini destekleyen, 1 GB DDR3 bellekli nVidia GeForce GT 230M, oyun performansı konusundaki kaygıları ortadan kaldırıyor. Intel Core i7 720QM, Turbo özelliğiyle 2.8 GHz'e kadar (işlemcinin normal çalışma hızı 1.6 GHz) çıkabiliyor ve yüksek hesaplama gücü gerektiren uygulamalarda parıldıyor. Blu-ray sürücülü ürünün en güzel özelliği, tüm yüksek performans özelliklerine rağmen şıklıktan ödün vermemesi. Göz alıcı tasarımıyla öne çıkan dizüstü PC'nin LED ekranı zengin özellikleriyle uyumlu olarak yüksek bir kalite sunuyor.

Sonuç: Performans konusunda kategorisinin tavan değerlerine imza atan bu dizüstü PC aynı zamanda şık ve çekici tasarımıyla dikkat çekiyor.

FİRMA: HP Türkiye

BİLGİ İÇİN: (216) 579 79 00

HP Pavilion DV6 2070et
Eğlencenin adı: HBu dizüstünün içinde mükemmel sayılabilecek bir yazılım paketi ve onlarca oyun var. 6 MB tampon bellekli ve aynı anda 8 ilmek işleyebilen, 4 çekirdekli Intel Core i7 720QM işlemcisi etrafına kurulu olan bu dizüstünde kullanılan Altec Lansing marka hoparlörler, 1 GB bellekli nVidia GeForce GT 230M ve Bluray sürücüsü zaten ürünün oyun ve çoklu ortam yetenekleri hakkında fikir vermeye yetiyor. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 1.2 GHz artıyor ve sistem performansı hissedilir derecede artıyor. Klavyede daha rahat çalışabilmeniz için düşünülmüş olan touchpad kilitleme düğmesi ya da çift kulaklık çıkışı, ürünü farklılaştıran özelliklerden sadece bazıları. Ayrıca yan kısımlardaki gümüşi kısmın parlak siyah kapak ve ön bölümle yarattığı kontrast ve kapağın ön kısmındaki aydınlatmalı HP logosu, ürünün şıklığını tamamlıyor.

Sonuç: Detaylarda sakladığı sürpriz özellikleri, yüksek performansı ve tasarımıyla bu dizüstü, tam bir eğlence makinesi.
FİRMA: HP Türkiye
BİLGİ İÇİN
: (216) 579 79 00

Sony Vaio VPCF11S1E/B
Dizinizdeki sinema: Sony'nin Vaio VPCF11S1E/B modeli, firmanın daha önceki modellerine göre sadece Blu-ray oynatmakla kalmıyor yazabiliyor da. Yüksek bir performans sunarak istediğiniz oyunu oynamanıza olanak tanıyan ve nVidia'nın DirectX 10 destekli GT 330M ekran kartına sahip olan ürünün büyük izoleli klavyesi ve geniş touchpad'i dikkat çeken özellikleri arasında. Dört adet fiziksel çekirdeğe sahip olan Core i7 720QM, HyperThreading özelliği sayesinde 8 adet ilmeği aynı anda işleyebiliyor. Turbo Boost ile işlemci hızı 1.2 GHz artıyor ve uygulama performansı oldukça artıyor. Full HD destekli 16.4" büyüklüğünde bir ekranı olan ürünün üzerinde filmleri izlerken kullanabileceğiniz çoklu ortam tuşları yer alıyor. Windows 7 64 Bit kullanan dizüstü, 6 GB belleğin gücünden tam olarak yararlanabiliyor.

Sonuç: Çevresel ses desteği ve Blu-ray yazıcısı ile sinema salonunu dize getiren bu ürün hem tasarım hem performans açısından taktire şayan.
FİRMA: Sony Eurasia
BİLGİ İÇİN
: (216) 444 76 69

Sony Vaio VPCF11Z1E/BI
Blu-ray yazıcılı dizüstü: Sony'nin üst seviye performans sınıfında bulunan bu dizüstü bilgisayar, zengin bağlantı seçenekleriyle donatılmış bir ürün. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 1.2 GHz artıyor ve dizüstü çok daha hızlı çalışıyor. nVidia GeForce GT 330M ekran kartının gücünden yararlanan üründeki HDMI çıkışı sayesinde isterseniz Blu-ray yazıcıya yerleştirdiğiniz filmlerinizi Full HD kalitesinde salonunuzdaki TV'nize de aktarabilirsiniz. Vaio'nun diğer portlarına baktığımızda D-Sub,USB/ e-SATA, iki adet USB, Ethernet, Firewire 400, optik ses, kulaklık ve mikrofon giriş/çıkışlarını görüyoruz. Monitör parlaklığını çevresel ışık şiddetine göre otomatik olarak ayarlayan ışık algılayıcıyla donatılmış olan ürün, böylece daha az pil harcıyor. Kullanım kolaylığı söz konusu olduğunda Vaio'nun çoklu dokunmatik touchpad'i ile dikkat çektiğini de belirtelim.

Sonuç: Full HD ekranı ve şık tasarımının yanında geniş bağlantı seçenekleri ve Blu-ray yazıcısıyla dikkat çekiyor.
FİRMA: Sony Eurasia
BİLGİ İÇİN: (216) 444 76 69

Exper Karizma i7
DirectX 11 keyfi: Exper'in dizüstü bilgisayarı, piyano siyahı dış kaplaması ve gri iç yüzeyi ile tasarım konusunda çok başarılı bir ürün. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı tam 1.2 GHz artıyor ve sistem çok daha hızlı çalışıyor. 15.6" ekrana sahip olan ürün 1920 x 1080 çözünürlüğü ile Full HD video ve oyun keyfi sunabiliyor. Oyun keyfi demişken ürünün en önemli özelliklerinden birinin de DirectX 11 destekli AMD ATI Mobility Radeon HD 5650 ekran kartı olduğunu da ekleyelim. Colin McRae Dirt 2, Alien vs. Predator, Metro 2033 ve S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat gibi DirectX 11'in görselliğinden yararlanan oyunları bu PC ile oynamak çok daha keyifli bir hal alıyor. Kullanıcılara gerçek çoklu ortam keyfini yaşatmak isteyen Exper, ürüne bir de TV kartı eklemeyi ihmal etmemiş. Bu TV kartı sayesinde hem analog yayınları hem de ülkemize 2014'te yaygınlaşacak olan DVB-T yayınları izleyebilirsiniz.

Sonuç: Şık tasarımı, çoklu ortam özellikleri ve tabii ki DirectX 11 destekli performanslı ekran kartı ile dikkat çeken bir ürün.

FİRMA: Exper

BİLGİ İÇİN: 444 0 140

Sunny Sunpro SNBN520
Sessiz ama yırtıcı: Intel Core i5 520M işlemcisi üzerine kurulu bu dizüstü PC, 32 nm üretim teknolojisinin tüm nimetlerinden faydalanıyor. Yüksek performansını düşük güç tüketimiyle taçlandıran ürün, az ısındığı için neredeyse tamamen sessiz. 2 adet fiziksel çekirdeğine ek olarak HyperThreading desteği sayesinde bir seferde 4 adet ilmeği işleyebilen Core i5 520M işlemcisinin içindeki Intel Graphics Media Accelerator HD, grafik ağırlıklı hesaplamalarda, Turbo özelliğini kullanarak normalde 500 MHz olan saat hızını 700 MHz'e çıkarabiliyor. İşlemci hızı da 533 MHz artıyor. Dizüstü PC'deki izole klavye tuşları oldukça büyük ve bu sayede klavyede sorunsuzca hızlı yazı yazmak mümkün. Piyano siyahı kapak üzerindeki şık desen ürüne cazibe katarken, ergonomik touchpad ve tuşlar üretken bir çalışma ortamı sunuyor.

Sonuç: Derli toplu yapısı ve tatminkar performansıyla öne çıkan bu dizüstü bilgisayar, sessizliği ve az ısınmasıyla beğenimizi kazandı.
FİRMA: Sunny Elektronik
BİLGİ İÇİN
: (212) 412 12 12

Hafif ve şık: Samsung Sens R580, yüksek performansına karşın zarif hatlarıyla ön plana çıkan bir dizüstü bilgisayar. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 3.06 GHz'e çıkıyor ve sistem performansı hissedilir derecede artıyor. Ürün, nVidia GeForce GT 330M ekran kartıyla oyunları en yüksek ayarlarda oynamanıza olanak tanırken, yüksek taşınabilirlik de sunuyor. 16:9 oranında HD LED ekrana sahip olan ürün yüksek kontrast oranları sunarak oyunlarda ve filmlerde kaliteli görüntülere imza atıyor. Sens R580, şıklığıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Samsung'un dizüstü bilgisayarında dikkat çeken bir diğer özellik ise cihaz kapalı olduğu halde USB aygıtların şarj edilebilmesi. Son olarak ürün çalındığında konumunu bulan ve önemli veriler varsa bunları silen veya şifreleyen FailSafe özelliği de mevcut.

Sonuç: Şık tasarımı ve yüksek performansına karşın hafif yapısı ile dikkat çeken Samsung Sens R580, taşıması kolay bir ürün.

FİRMA: Samsung
BİLGİ İÇİN: 444 77 11

Toshiba Qosmio X500 TZ1H
Performans canavarı: Toshiba'- nın yüksek performans ve zengin çoklu ortam özellikleriyle tanınan Qosmio serisine ait bu dizüstü PC, gerçek bir canavar. Sistemin kalbindeki 4 çekirdekli Intel Core i7 820QM, en ağır hesaplama gerektiren uygulamaların altından bile kalkabiliyor. Turbo Boost sayesinde işlemci hızı 1.33 GHz artıyor ve sistem performansı hissedilir derecede artıyor. Oyunlarda ise nVidia Ge- Force GTS 250M grafik işlemcisi, 1 GB GDDR5 belleğiyle maksimum keyfi garantiliyor. 1920x 1080'lik ekranda oyun oynarken ya da film izlerken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz. Zira bu ürün, ses konusunda da üst seviye bir deneyim sağlıyor. Harman/Kardon hoparlörlerden çıkan sesin bir dizüstü PC'den geldiğine inanmak zor. Blu-ray destekli üründe, HDMI, e-SATA gibi ihtiyaç duyabileceğiniz tüm yuvalar mevcut.

Sonuç: Dizüstü bilgisayarından en üst seviye performans almak isteyen kullanıcıların kesinlikle dikkate alması gereken bir ürün.
FİRMA: TNB Bilgisayar
BİLGİ İÇİN: 444 86 74

BİMEKS

GOLD

HEPSIBURADA.COM

HIZLIAL.COM

VATAN BİLGİSAYAR



Mağaza bilgilerine ulaşabileceğiniz linkler

Elektroworld: http://www.electroworld.com.tr
Media Markt: http://www.mediamarkt.com.tr
Saturn: http://www.saturn.com.tr

Sonraki Haber

Forum