Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler...
Symbian, iPhone OS, Android, Windows: Tüm işletim sistemleri ve en iyi cepler... Hepsi burada...
Android, Symbian, iPhone, Windows Mobile veya Blackberry: Her cep telefonu işletim sisteminin kendine has zayıf ve güçlü yanları var. Bu yüzden cep telefonu seçerken işletim sistemi büyük bir rol oynuyor. Her işletim sistemine has en iyi cep telefonlarını ve uygun fiyatlı alternatiflerini gösteriyoruz.
Yeni bir cep telefonu almayı planlayanlar cep telefonunu ne için kullanacağına karar vermeli. Özel ihtiyaçlar için farklı işletim sistemleri tavsiye ediyoruz. Zira her cep telefonu platformu aynı performansı sunmuyor. Özellikle söz konusu durum kullanım ve performans ise satın alma kararı sırasında her işletim sisteminin karakteristik niteliklerini göz önünde bulundurmalısınız.
Örneğin çoklu görev çalıştırmaya (multitasking), yani aynı anda birden çok program kullanmaya ağırlık veriyorsanız Symbian veya Windows Phone yüklü bir telefon seçmelisiniz. İş hayatınızda sizi yalnız bırakmayacak, hızlıca e-postalarınız kontrol edebileceğiniz bir telefon mu arıyorsunuz? O zaman Blackberry atına binmelisiniz. Sezgisel kullanım ve mümkün mertebe birçok programa erişip cihazınızı genişletmek istiyorsanız ya bir Apple ya da Android cep telefonuna yönelmelisiniz. İlerleyen sayfalarda her mobil işletim sisteminin en iyi temsilcisini ve buna paralel uygun fiyatlı alternatifini göstereceğiz.
iPhone OS: Hızlı ve özel tasarımlı cep isteyenler
Dokunmatik ekran yönetimi ve performans: Apple bu iki alanda tartışmasız birinci. Daha önceden yaptığımız hız testinde de pahalı iPhone tüm rakiplerini arkada bırakmıştı. Lâkin şık iPhone hissini daha ucuza elde etmeniz mümkün.
Söz konusu durum performans ise iPhone yine tüm rakiplerini geride bırakıyor. iPhone 3GS, Speed kelimesinin kısaltmasının hakkını verip performans testimizde en üst sırayı hak etmişti. Apple cep telefonu neredeyse tüm hız testlerini başarıyla tamamlamıştı.
Eğer genişletilebilirlikten bahsediyorsak iPhone OS her şeyin
ölçütü oluyor. Apple, iPhone ile uygulama mağazası modasını
başlatan ilk üretici oldu. iPhone iki sene içerisinde tüm branşı
birbirine karıştırdı, milyonlarca üyeye sahip bir topluluk
oluşturdu ve cep telefonu gelişimini büyük ölçüde etkiledi.
iPhone'a kullanım konusunda henüz hiçbir cep ulaşamadı. Şu an için hiçbir cep telefonu daha akıcı ve sezgisel biçimde kullanılamıyor. Buna ek olarak sınırsız genişletme imkânı var. Apple App Store geçen senenin sonunda 100.000 uygulama sınırını aştı. Yalnız iPhone'un bedeli de herkesin ödeyebileceği cinsten değil. Eğer iki sene boyunca bir operatör ile anlaşma yapmak istemiyorsanız 16 GB modeli için 930 Dolar + KDV gibi büyük bir meblağı gözden çıkarmanız gerekiyor.
Apple cep telefonunu daha ucuza elde etmek mi istiyorsunuz? Pahalı
3GS'nin yanında iPhone 3G de hala satılıyor. Daha düşük hızı,
olmayan pusulası ve video çekimi yapamayan 2 Megapiksel kamerası
dışında 3G ile 3GS'deki tüm özellikleri elde ediyorsunuz. 8 GB'lık
sürümünü piyasada şu an 730 Dolar + KDV'den itibaren bulmak
mümkün.
Başka bir cebiniz olduğu için telefon fonksiyonu sizin için önemli değil mi? O zaman telefon görüşmesi dışındaki tüm özellikleri iPod touch ile de elde edebilirsiniz. Ayrıca iPhone uygulamalarının çoğu iPod touch'ta da çalışıyor. Cihazın 8 GB'lık sürümünü 240 Dolar + KDV'den itibaren bulmanız mümkün. 32 GB'lık güncel sürümü içinse 520 Dolar + KDV talep ediliyor.
Android: Kâşifler için
Google'ın Android platformu hem üreticiler hem de kullanıcılar tarafından gittikçe daha da çok seviliyor. Android Market sayesinde hızlı işletim sistemini birçok işe yarar fonksiyonla genişletmek mümkün.
Google'ın işletim sistemi özellikle yüksek performansı, dokunmatik ekranla kullanım rahatlığı ve devasa uygulama yelpazesi ile ön plana çıkıyor. Zira neredeyse her gün Android için yeni bir uygulama bulmak mümkün.
Türkiye'de kan kaybeden üretici Motorola, Android-cep telefonuyla
bir kilometre taşı koymayı başardı. Kullanımı rahat QWERTY klavye
ve 10,2 Mbit/s download, 5,7 Mbit/s upload hızını destekleyen üst
seviye HSPA modülü cep telefonun göze çarpan özellikleri arasında
yer alıyor. Motorola geri kalan özelliklerde de cimrilik yapmıyor.
Donanım listesinde WLAN (802.11 b/g), 3,7 inç dokunmatik ekran ve
dört bant GSM yer alıyor.
Cihazdaki ince işçilik, hızlı çalışma temposu ve örnek alınası genişletilebilirlik de hoşumuza gitti. Gerçi cep telefonu Android ceplere has bir şekilde çok az uygulamayla beraber geliyor. Lâkin Android 2.0 sayesinde bu da bir problem değil. Android Market şu sıralar 20.000 uygulama sunuyor ve bunları yüzde 60'ından fazlası ücretsiz.
Samsung I7500 Galaxy'nin fiyatı Milestone'a göre çok daha uygun.
Samsung'un da multimedya ve veri standartları konusunda saklayacak
bir şeyi yok.
WLAN, HSPA, GPS, 5 Megapiksel kamera ve iyi MP3 açlar ile Android cep telefonu güncel bir seviyede. Uygulamada ise özellikle kolay tepki veren AMOLED ekranı, aydınlık ve kontrast değeri ile bizi ikna etti. Eksik iztopu ve parmak izlerine ev sahipliği yapan kasası bizden eksi puan aldı. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 529 Dolar + KDV.
Symbian: Kişiselleştirmeyi sevenler için
S60'lı Symbian cep telefonları testlerde genellikle hep bol keseden donanım ve uzun pil süreleri ile yüksek puan almayı başarır. Bunlarla beraber cep telefonunu kişisel ihtiyaçlara göre uyarlamak için birçok seçenek sunarlar.
Symbian özellikle kişiselleştirme meraklıları için hala en çok imkânı sunuyor. Menüyü istediğiniz gibi süsleyin, 20 çevre profilinden birini seçin veya iyi enerji yönetiminden faydalanın; bu özellikler cep telefonu işletim sistemini popüler hale getiriyor. Birden çok programı aynı anda çalıştırma (multitasking) da iPhone'un aksine Symbian cihazlar için bir sorun oluşturmuyor.
Symbian S60 yüklü en iyi, güncel cep telefonu söz konusu olduğunda
bu cihazı es geçmek mümkün değil. Dolup taşan donanım listesi,
neredeyse mükemmel test değerleri ve kapsamlı bir multimedya paketi
ile I8910 HD, cep telefonu tahtına oturuyor. Böylece Samsung,
Finlandiyalı karşı konulmaz Symbian rakibini alt sıraya itiyor.
8 Megapiksel kamera, mükemmel video çözünürlüğü, güçlü bir MP3 çalar, 8 GB dâhili bellek ve jilet gibi keskin AMOLED ekranı ile cihaz her açıdan zengin bir multimedya canavarına dönüyor. Dil seçimi ve sesle yönetim dışında belirtilecek hiçbir eksikliği yok. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 790 Dolar + KDV civarında.
Symbian S60'lı bir cep olsun ama biraz da fiyatı uygun olsun
diyorsanız Nokia 5320 XpressMusic'e yakından bakın. Klasik
"candybar" tasarımındaki cihaz 2 Megapiksel kamera, MP3 çalar,
HSDPA ve microSD kartlar ile genişletilebilir bellek sunuyor. Uygun
fiyatlı S60 cep telefonu iyi ses kalitesi ve uzun pil süresi ile
ikna etmeyi başarıyor.
GPS ve WLAN'dan feragat edebilenler için 5320 XpressMusic iyi bir seçim olabilir.
Windows Phone: Office taraftarları için
Microsoft cep telefonu piyasasını da karıştırıyor: Windows cep telefonlarının en önemli özelliklerinden ikisi Office ve çoklu görev çalıştırma yetileri oluyor.
Esneklik söz konusu olduğunda Windows, çoklu görev çalıştırma (multitasking) ve sunulan ek uygulamaları ile göz atmaya değer hale geliyor. Microsoft artık cep telefonu üzerinden ulaşılabilir bir uygulama mağazası da sunuyor. Lâkin bu mağaza, rakiplerinin sunduğu ücretsiz uygulama yelpazesine henüz erişemiyor. Şu an için Windows Market'te sadece yüzde 22'si ücretsiz sunulan 700 araç var.
Şüphesiz ki HD2 şimdiye kadarki en iyi ve en şık Windows cep
telefonu. Yeni ilkeler getiren cihaz aynı zamanda çok da şık
gözüküyor. Multimedya, organizatör ve internet alanlarında cihaz
tam puan almayı hak ediyor. Telefon 10,92 cm (köşegen) uzunluğunda.
Buna ek olarak bir santimetreden biraz daha kalın kasası
eklendiğinde ortaya etkileyici bir görünüm çıkıyor. HD2 çoklu
dokunmatik yönetimi de destekliyor. Bu konuda cihaz, Apple iPhone'a
kesinlikle çok yaklaşıyor.
HD2'nin çalışma temposu da hoşumuza gitti. Çoklu dokunmatik ile zum yapma akıcı ve hızlı bir biçimde gerçekleşti. Bu hızlı temponun kaynağı 1 GHz işlem gücü sunan işlemci oluyor. Bir önemli nokta daha: Windows Phone 7 piyasaya çıktığı anda HD2 için bir güncelleme olarak sunulacak. Microsoft sıkı bir donanım listesi şart koşmasına rağmen Windows Phone 7 yüklü ilk HD2 prototipleri ortaya çıktı. Lakin HD2, tüm bu sundukları karşılığında makul bir bedel etmiyor. Cihazın ortalama piyasa fiyatı 830 Dolar + KDV.
Dokunmatik ekran ve Windows Mobile 6.5: Touch Pro2 günlük iş
telaşınızda size en iyi şekilde yardımcı olabilir. HSDPA (7,2
Mbit/s), HSUPA (2 Mbit/s), GPS, WLAN ve dört bant GSM: Touch2
modern bir iş telefonunun tüm gereksinimlerini yerin getiriyor.
Ses kaydedici, randevu yöneticisi ve alarm yine donanım listesinde yer alıyor; ama alarm sadece telefon açıkken çalışıyor. Mobil Office dosyaları (Word, Excel, Powerpoint) Touch2 ile açılabiliyor ve düzenlenebiliyor. Menülerde ZIP uygulaması, PDF okuyucu ve Facebook gibi birçok ön yüklü uygulama bulunuyor. HTC Touch2, Windows Mobile 6.5 yüklü ilk cep telefonu serisiydi.
Blackberry: İş dünyası ve daha fazlası için
Blackberry cep telefonları güvenli e-posta iletişimleri ile ön plana çıkıyor. Ama Kanadalı cep telefonlarının performans konusunda da korkması gereken bir durum yok.
Her şey bir yana güvenli ve hızlı e-posta aktarımı gibi iş dünyasına has nitelikler söz konusu olduğunda Blackberry'ler tartışmasız birinci sıraya yerleşiyor. Hatta daha önceden yaptığımız performans testinde bir Blackberry model ikinci sıraya yerleşerek ne kadar hızlı olabileceğini gösterdi.
Yavaş yavaş Blackberry App World de uygulamaya geçiyor. Şu sıralar mağazada yüzde 24'ü ücretsiz olan 5000 uygulama sunuluyor. Uygulamalar genellikle birçok Blackberry telefonla uyumlu oluyor.
Storm2 9250, Kanadalı üreticinin ikinci tam dokunmatik cep telefonu
ve Storm 9500'ün halefi oluyor. RIM, Storm2 de her şeyden önce iki
şeyi düzeltti. Öncelikler telefon artık WLAN üzerinden internete
girebiliyor ve çokça eleştirilen dokunmatik kullanım artık daha
akıcı. Dolu dolu bir özellik listesi ve uzun pil süresi bunlara
ekleniyor.
Dört bant GSM ve çift bant UMTS ile Storm2 uluslar arası kullanım için ideal. Farklı kullanım alanları için hazır olmak isteyenler değiştirilebilir 40 çevre profili ile kesinlikle istediğini bulacaktır. Storm2 Office dosyalarıyla da baş edebiliyor.
Genellikle Blackberry cebinin güvenilir e-posta fonksiyonlarını
kullanmak isteyen ve buna mecbur olanlar 480 Dolar + KDV
değerindeki Pearl ile geçinebilir. 8220 bir içte biri dışarıda
olmak üzere iki ekrana ve SureType tipinde, çift harf atamalı bir
klavyesi var. Cihaz alışılmış olunduğu üzere iztopu üzerinden
kontrol ediliyor.
8220 testimizde iyi bir ses kalitesi sundu. Hem sabit hatla hem de hoparlör ile yapılan görüşmelerde sesler net ve anlaşılır biçimde geldi. Lakin görece düşük fiyatı cihazın işçiliğinde, donanımında ve kullanımında kendini belli ediyor. Cihazı şu sıralar 480 Dolar + KDV'ye elde etmek mümkün.