Dev çip üreticisi TSMC, 3nm müjdesini tüm Dünya ile paylaştı

Dünya'nın en önemli çip üreticilerinden biri olarak kabul edilen TSMC, Tayvan ve Arizona'da 3nm kapasitesini artırıyor, 2nm fabrikaları içinse hazırlıklara başladı bile...

Dünya'nın en büyük çip üreticilerinden biri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 3nm teknolojisinin hacimli üretime başarıyla girdiğini duyurdu. Çip üreticisi şirket, Güney Tayvan Bilim Parkı'ndaki Fab 18 Faz 8 tesisi için bir açılış töreni de düzenledi.

Yapılan basın açıklamasına göre TSMC, 3nm teknolojisinin seri üretimden sonraki 5 yıl içinde 1.5 trilyon dolar piyasa değerine sahip son ürünler üreteceğini tahmin ediyor. TSMC, gelişmiş üretim süreçlerini kullanarak yüksek kaliteli çipler üretme konusunda bir üne sahip ve teknoloji endüstrisinde Apple, Qualcomm ve Nvidia dahil olmak üzere çok çeşitli müşterilere hizmet veriyor.

3nm teknolojisinin başarısına ek olarak TSMC, Tayvan ve Arizona'daki 3nm kapasitesini genişlettiğini vurguladı. Şirketin Güney Tayvan Bilim Parkı'ndaki Fab 18 tesisi, 5nm ve 3nm süreç teknolojisi üreten "GIGAFAB" tesisi olarak hizmet verirken, Arizona tesisi de 3nm kapasitesine sahip olacak. Bu genişlemeler TSMC'nin gelişmiş üretim yeteneklerine yatırım yapma ve 3nm teknolojisine yönelik talebi karşılama konusundaki kararlılığını gösteriyor.

TSMC ayrıca Hsinchu ve Central Taiwan Bilim Parklarında yer alacak olan 2nm işlem sürecine sahip fabrikaları için de hazırlıklarını sürdürüyor. Bu fabrikalar 6 aşamadan oluşacak ve planlandığı gibi ilerliyor. 

TSMC, 3nm'nin güç, performans ve alan (PPA) açısından en gelişmiş yarı iletken teknolojisi olduğunu ve 5nm sürecine kıyasla 1.6 kat mantık yoğunluğu kazancı ile yüzde 30-35 güç azaltımı sunduğunu belirtti. Ayrıca gelişmiş transistör teknolojisine içerecek olan 3nm fabrikasyon süreci, yapay zeka, 5G ve yüksek performanslı bilgi işlem gibi alanlarda yeni uygulamaların geliştirilmesini desteklemesi bekleniyor.

TSMC, yeşil üretim konusunda kararlı olduğunu, çevresel etkilerini azaltmak ve sürdürülebilirliği teşvik etmek için çeşitli önlemler aldığını da söylüyor. Şirketin Güney Tayvan Bilim Parkı'ndaki Fab 18 tesisi, Tayvan'ın EEWH ve ABD'nin LEED yeşil bina sertifikasyon standartlarını takip ediyor. Tesis ayrıca, şirketin 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında geri kazanılmış su kullanma hedefine kademeli olarak ulaşmak için TSMC STSP Geri Kazanılmış Su Tesisi'ndeki su kaynaklarını kullanacak.

Verilen bilgilere göre Fab 18'de seri üretim başladığında tesis yüzde 20 yenilenebilir enerji kullanarak 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji ve sıfır emisyon sürdürülebilirlik hedefine ulaşacak.

Sonraki Haber

Forum