Toyota, uçan taksiler için masaya 500 milyon dolar daha koydu

Trafiğe takılmadan şehrin her yerine uçarak gitmek isteyenler için müjdeli haberler çok uzakta olmayabilir. Bunca yıl şehir trafiğinde ömür çürüterek zenginlerin helikopterlerine özenenler için yakında Toyota gibi üreticiler, hava taksileri hayata geçirebilir.

Şehrin bir yerinden diğerine giderken trafiğe takılmak, modern dünyanın çaresizlik içinde kabullendiğimiz gerçeklerinden biri. 70 yıl öncesine kadar insan hayatında olmayan sıkışık trafik sorununun çözümü ise daha geniş yollar yapmak değil de, havada uçan araçlar geliştirmek olabilir. 

Artan insan nüfusu ile şehirlerin eninde sonunda bilimkurgu filmlerindeki uçan araçlarla kaplı kalabalık şehir görüntüsüne ulaşması kaçınılmaz olabilir. Ancak bu teknolojileri ilk kullanacak neslin kendilerini yoğun şehir trafiğinden kurtararak istedikleri yere daha hızlı ve zahmetsizce ulaşacağını da kabul etmek lazım.

Şimdi bu kaçınılmaz gelişmede pay sahibi olmak isteyen Japon otomobil üreticisi Toyota, uçan taksi servisi geliştirmek için 500 milyon dolarlık bir yatırım daha yaptı. Dikine iniş kalkış yapabilen uçakların şehir içinde kolay kullanılabilmesi için Toyota bu alanda çalışma yapan Joby Aviation ile ortaklığını geliştiriyor.

Toyota, Joby Aviation'a, hava taksi girişiminin sertifikasyonunu sağlaması ve bir yolculuk çağırma hizmeti geliştirme çalışmasına kullanılmak üzere 500 milyon dolar daha yatırım yaptığını açıkladı. Otomobil üreticisinin 2018'den bu yana şirkete yaptığı yatırım toplamda 894 milyon doları buldu.

Neredeyse 1 milyar dolara yaklaşan bu yatırımın karşılığında da Toyota, yakın gelecekte düz alanlara veya bina tepelerine inip kalkacak düşük maliyetli ama elektrikli ve hızlı uçakları, aynı Uber servisi gibi, mobil uygulamayla çağırılan taksiler olarak kullanıma açmayı hedefliyor.

Yalnız bu taksi servisini yakın tarihte Türkiye'de görebileceğinizi veya onunla geciktiğiniz arkadaş buluşmalarına yetişebileceğinizi düşünmeyin. Çünkü öyle görünüyor ki taksi servisi öncelikle ABD veya Japonya'da, kalabalık şehirlerde, gökdelenden gökdelene iş adamlarını taşımak için kullanılacak. Böylece şirketler, üst düzey yöneticilerini sağa sola göndermek için helikopter satın almak ve sürekli bakımını yapmak gibi ağır maliyetlerden kurtularak, daha düşük maliyetlerle "hava ulaşımı" ihtiyaçlarını sağlayacaklar.

Biz sıradan insanların şehir içinde trafiksiz ve hızlı hava yolculukları yapabilmemiz içinse biraz daha vakit var gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum