Toshiba 55ZL2G: 4K Quad-HD TV testte!
4K çözünürlük, gözlüksüz 3D, 55 inç ekran... Toshiba'nın dev TV'si 55ZL2G'yi test ettik!
Rahatsız edici 3D gözlüklerine son: Toshiba son modeli 55ZL2G ile getirdiği özel teknoloji sayesinde 3D gözlük olmadan da üç boyutlu görüntü etkisi yaratılabiliyor. Yüz tanımlama (kafa takibi) sayesinde TV, kendisini kaç kişinin izlediğini algılayabiliyor. TV'nin önündeki beş bölgeden gözlüksüz 3D deneyimini yaşamak mümkün. 3D görüntülerde çözünürlük, teknolojiden dolayı, 720p'ye düşüyor.
Kulağa hoş geliyor değil mi? Bunlar bize vaat edilenler. Peki ama Toshiba'nın dev 4K TV'si gerçekten bu kadar iyi mi?
4K: Aşırı keskin görüntüler
Geleneksel Full-HD TV'lerden çok daha yüksek çözünürlük sunan Toshiba 2D boyutta 4K çözünürlüğü 3,840x2,160 piksel ile sunuyor - yani ek 8.294.400 piksel... Full HD (1920x1080p) ile kıyaslandığında 2 boyutta belirgin bir gelişme olsa da, bu özellikten yararlanmak için 4K çözünürlük sunan medyaya sahip olmanız gerekiyor. Ne yazık ki henüz piyasada çok az sayıda 4K medya bulunuyor. Şu an YouTube'da bu çözünürlüğe sahip birkaç film bulabilirsiniz.
4K furyası arttıkça tabii ki bu çözünürlüğü destekleyen hem medya hem de medya oynatıcılar çoğalacaktır, fakat bunun olması için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Zaten piyasada bulunan tek 4K Blu-ray oynatıcı da Sony'nin BDP-S790 modeli. Profesyonel fotoğrafçılar ise çektikleri fotoğraflara 8 Megapiksellik 55ZL2G'de baktıklarında bu çözünürlüğün sunduğu avantajlardan faydalanıyorlar.
Çok iyi 2D görüntü
Teoride, kağıt üzerindeki bilgiler ürünün ne olduğunu gösterir. Pratikte ise ürün kendini iki farklı alanda gösterir: 2D ve 3D.
2D modunda görüntü kalitesi kusursuza yakın. Full HD filmler bile keskin ve renkler çok güçlü. Yüksek çözünürlüklü resimler ya da filmler 55 inç ekranda çok iyi gözüküyorlar. HD TV yayınları bile, Full HD olmasalar bile ekranda oldukça iyi görünüyor.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Şimdiye kadar, 2 boyutlu HD görüntülerde Toshiba 55ZL2G'den daha iyisini görmedik.
Konu 3D olduğunda...
3D modu için söyleyeceklerimiz ise 2 boyutun tamamen zıttı. Görüntüler tamamen iri pikselli ve 3D efekti yok denecek kadar silik. Hareketli sahnelerde takılma ve dalgalanma meydana geliyor. En son teknoloji kullanılmasına rağmen gölgelenme (ghosting) efekti de rahatsız edici etmenler arasında.
Başka bir dezavantajı ise kahvenizi almak için eğildiğinizde yaptığınız ufak kafa hareketlerinde bile 3D görüntü çok çabuk kayboluyor. Yüz tanımlama ile yeniden eklemeniz mümkün olsa da oldukça rahatsız edici.
Eğer tüm aile yeni aldığınız 3D televizyonunuz ile 3D film izlemek istiyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız: Eğer TV'nin önünde birden fazla kişi oturuyorsa, zaten kötü olan 3D performansı daha da düşüyor ve neredeyse fark edilemez hale geliyor.
Cimri değil
Toshiba'nın dev TV'sinin bir diğer dezavantajı ise 270 watt ile neredeyse bir plazma TV'ye eşdeğer oranda güç tüketmesi. Tüm avantajları ve dezavantajlarıyla bu TV'ye sahip olmak istiyorsanız harcamanız gereken para ise 25.000 TL civarında; yani ufak bir servet harcamanız gerekiyor...
Sonuç ve alternatif
Toshiba'nın geleceğe yönelik bu cesur hamlesi tam anlamıyla başarılı sayılamaz: Ekstra yüksek çözünürlük, günümüz geleneksel TV'lerine kıyasla çok büyük bir gelişme. Fakat hem bu çözünürlüğe uygun az sayıda medya var hem de Blu-ray filmleri izlemek için yeniden boyutlandırıyor.
Gözlüksüz 3D özelliği ise neredeyse kullanışsız... Günümüz active shutter ve polarize gözlüklere kıyasla çok daha düşük kalite sunuyor. Toshiba'nın mutlaka bu alana daha fazla yatırım yapması ve bu özelliği geliştirmesi gerekiyor.
Mevcut haliyle Toshiba 55ZL2G ilginç tasarımlı bir proje ya da çok pahalı bir oyuncaktan daha fazlası değil.
Alternatif
2D modunda, HD kanallar gayet keskin ve akıcı izlenebiliyor, tıpkı DVD ve Blu-ray'de olduğu gibi... 3D görüntü kalitesi birkaç görüntü kusuru dışında iyi – crosstalk (parazit) oldukça alt seviyede.
Tüm test sonuçları ve teknik özellikler
.