Torrent kullanıcıları şimdi de ne istiyor?

Torrent kullanıcılarına korsan etiketi yapıştırmak moda oldu; ama bu araştırma hiç de öyle demiyor.

The Pirate Bay davaları yüzünden, dosya paylaşımı konusunda sürekli göz önünde olan İsveç'te bir anket düzenlendi. Anketin amacı, internet kullanıcılarının P2P dosya paylaşımı eğilimlerini ortaya koymaktı. Anketten çıkan sonuçlar, kullanıcıların büyük kısmının internetten indirdikleri şarkıları korsan olarak değil, yasal olarak indirmek istediklerini ortaya koydu.

Ankete katılan 1000 kişinin %86,2'si, yasal bir P2P ağı üzerinden şarkı indirmek için bir ücret alınmasından yana olduğunu ifade etti. Böyle bir hizmet için hiç bir ücret ödemeyeceğini söyleyenlerin oranı ise sadece %5'te kaldı. Katılımcıların %51'lik büyük kısmı, bu hizmet için ayda 50 ile 150 İsveç Kronu (yaklaşık 9,5 ile 29 TL) arası bir bedel ödemeye hazır olduklarını, %18,8'i ise 150 ile 300 İsveç Kronu (yaklaşık 29 TL ile 58 TL) arasını gözden çıkartabileceklerini ifade ettiler.

Katılımcılar Last.fm gibi internet üzerinden müzik dinlemeye de sıcak bakıyorlar fakat %80'ini şarkılarını kendi bilgisayarlarında saklamak istiyorlar. 1000 kişinin %75'i sanatçıların bu hizmet üzerinden gelir elde etmesini doğru bulduklarını da söylüyor. Katılımcıların hemen hepsi bilgisayarlarından düzenli olarak müzik dinlediklerini söylerken, 250 kişi iPod'larında 5000'den fazla MP3 olduğunu da itiraf etti.

Sonraki Haber

Forum