Torrent'in yerine ne gelecek?

Torrent yolun sonuna geldi ama dosya paylaşımı kolay kolay bitmeyecek: İşte yeni teknolojiler...

Geçtiğimiz günlerde birbiri ardına gerçekleşen kapanmalar, torrentin geleceğiyle ilgili bazı soruların sorulmasına sebep oldu. Sitelerden torrent indirilemezse bunun yerini ne alacak? Siteler, sunucular dosya paylaşanları buluşturmazsa P2P ne olacak? İşte bu soruların cevabını veriyoruz.

Tracker hizmeti veren, torrent dosyalarını yükleyip dosya paylaşan kullanıcıların birbirini bulmasını sağlayan siteler, birbiri ardına kapanırken torrentin geleceği farklı teknolojlerde yatıyor. Mesela torrent dosyalarının yerini Magnet Link'in alması bekleniyor.

Pirate Bay kapanırken, Magnet Link, DHT ve Peer Exchange (PEX) teknolojilerinin yeterince olgunlaştığını ve kendilerinden boşalan yeri bir sitenin değil, bu teknolojilerin alacağını belirtmişti. İşte biz de bunları açıklıyoruz...

Trackerlar devri kapanıyor

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

Torrentin geleceği artık tracker yani takipçi sitelerde değil, takipçi teknolojiler olan DHT ve PEX'te; bir de Magnet link yani tıkla ve ekle türü bağlantılarda yatıyor. Siteler ve sunucular olmadan, sadece kullanıcılar arası ağ ile çalışan bu yeni teknolojiler, P2P ağının hayatta kalmasını sağlayacak.

Öncelikle vurgulanması gereken nokta kimsenin bu teknolojileri kullanmaya zorlanmadığı olmalı. Eski usuller kullanılmaya uzun süre devam edecek ve yeni tracker siteleri açılacak. Kullanıcılar buradan torrent indirecek ve sunucudan faydalanacak.

Ancak bunların olmadığı bir ortamda, P2P yani Peer to Peer dosya paylaşımının hayatta kalması, DHT ve PEX'e bağlı.

DHT nedir, ne yapar?

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

DHT
Tracker yerine DHT kullanmanın en büyük avantajı, kaliteli torrent siteleri kapandığı zaman, kalitesiz sitelere mahkum olmamak. Bu sitelerde işler düzgün yürümediği için kullanıcılar tamamlanamayan dosyalara mahkum kalıyor. Elbette bu teknolojinin de dosyayı paylaşan bir kullanıcı yoksa yapabileceği bir şey yok. Ama varsa ve tracker farkında değilse, bulma ve dosyayı tamamlama şansını arttırıyor.

DHT ne yapıyor?
DHT, dosya paylaşımı yapan kullanıcıların IP adreslerini bulmakta tracker'a yardımcı olarak kullanılıyor. uTorrent ve Vuze gibi en popüler torrent paylaşımında kullanılan yazıcılarda, DHT kullanımı yazılım kurulur kurulmaz aktif olacak şekilde ayarlanabiliyor. Kapatmak mümkün ama tavsiye etmiyoruz. Bu şekilde daha çok kaynak bulabilir, dosyaları daha hızlı indirebilirsiniz.

DHT'nin farkı ve PEX: Peer Exchange gücü

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

DHT'nin farkı
DHT'nin farkı, merkezi bir sunucuyla bağlantıya geçmeden peer (Dosya paylaşan kullanıcı) bulabilmesi. Yeni bir teknoloji mi? Hayır, DHT daha Mayıs 2005'te Azureus tarafından kullanılıyordu. Daha sonra Azureus'ta kullanılan ile uyumsuz bir sürümü çıktı.

Mainline DHT ağı

, uTorrent ve diğer torrent istemcileri tarafından kullanılıyordu. Azureus Vuze için de bir eklenti çıkartıldı. Böylece bu istemciyi kullananlar da aynı DHT ağına bağlanabiliyor.

Peer Exchange ("PEX")

Peer Exchange, IP adreslerini bulmanın bir diğer yöntemi. Tracker gibi davranmıyor; kullanıcının bağlandığı diğer kullanıcılara, bağlı oldukları diğer kullanıcıların adreslerini soruyor. Böylece zincirleme bir şekilde daha fazla kaynak keşfediyor ve torrent indirmeyi hızlandırıyor.

PEX, merkezi bir sunucudan ya da DHT'den daha fazla özgün kaynak keşfedebiliyor. Bu açıdan oldukça kullanışlı bir teknoloji.

Magnet link torrentin yerini alacak mı?

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

Magnet link
Mıknatıs bağlantılar, internet sitelerinden indirilen torrent dosyalarını bilgisayara kaydetmeden, tek tıklamayla torrent istemcisine aktarmaya yarıyor. Normal torrent indirmelerinde, indirilen torrent hash check'ten yani kontrolden geçiyor. Bu kontrol ilgili dosyaları ve yükleyen-indiren kullanıcıların adreslerini içeriyor.

İnternet siteleri, hash kontrolünü kendileri yaptıkları zaman, torrent dosyası yerine direkt gerekli bilgileri aktarıyor ve böylece gereken bantgenişliğini azaltıyor. O zaman neden torrent dosyalarına ihtiyaç var? Çünkü bu dosyalar daha fazla bilgi depoluyor ve bir garanti görevi görüyorlar. İşte bu yüzden torrent dosyaları bir kenara bırakılmıyor.

Bu bağlantı türü geçen yıl ilk kez ortaya çıktığında "Base 32 encoded" standardı kullanılıyordu. Ancak bu bazı uyumsuzluk sorunlarına yol açıyordu. Bu standardı ilk kullananlar Mininova ve ShareReactor oldu. Daha sonra "hex encoding" kullanan yeni bir format ortaya çıktı ve The Pirate Bay de bunu kullandı. Torrent istemciler, her iki formattaki bağlantıyı kabul ediyor.

Uyumlu istemciler

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

Uyumlu istemciler
En yaygın torrent yazılımları Peer Exchange, DHT desteklidir. En yaygın torrent istemcileri: uTorrent, Vuze, BitTorrent, BitComet ve Transmission'dur.

En yaygın istemcilerden olmalarına karşın kullanım yüzdesi oldukça düşük olan BitComet ve Transmission Magnet link desteklememektedir. Transmission en son sürümünde bu yeteneği kazanmayı planlıyor. Elbette popüler tracker sitelerinin tamamında hem torrent, hem Magnet link desteği bulunduğu için bu destek pek aciliyet az etmiyor.

Bizim tavsiyemiz torrent dosyalarını indirmeniz. İndirdiğiniz torrent dosyaları KB ile ölçülen boyutlarda olduğu için yer sorunu oluşturmaz. Arkadaşlarınıza atabilmeniz için oldukça faydalıdırlar. Ve arkadaşınıza attığınız bir torrent dosyasını paylaşan kalmazsa, siz dosyayı tamamen indirdiyseniz aynı torrent üzerinde olmanız, ona dosyayı bitirmesinde yardım etmenize imkan tanır.

Hangi torrent yazılımı daha iyi?

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

Hangi torrent istemcisi?
Torrentlerin geleceğine yönelik teknolojilerden bahsettiğimiz bu makalenin esas konusu olmamasına karşın, torrent kullanımı hakkında kısa ve öz bilgilerle bu teknolojiyi yeni kullanmaya başlayanlara da yardımcı olalım.

En yaygın torrent istemcilerinden özellikle 2 tanesi kendisini benzerlerinden ayırmayı başarıyor. Bunlardan bizim tercihimiz olan uTorrent, dünyanın en popüler torrent yazılımı.

Popülerliğinin sebebi inanılmaz minimalist bir yazılım olması. Çok az sistem kaynağı tüketerek PC performansını düşürmemesi. Buna karşın en son standartları desteklemesi ve gereken her şeye sahip olması da şaşırtıcı.

YouTube'a alternatif torrent istemcisi

DHT, Peer Exchange ve Magnet link teknolojilerini açıyoruz

İkinci en popüler seçenek olan Azureus Vuze ise Java tabanlı ve sistem kaynaklarına pek dost değil. Çeşitli anti-virüs yazılımları, Java tabanlı olduğu için uyum sorunlarına sebep oluyor.

Ancak içindeki Vuze tarayıcı çok güçlü ve zengin bir arayüzün yanında, YouTube gibi videolar ve klipler arasında gezme imkanı sunuyor. Yasal müzik, klip, film, dizi ve yazılımları listelediği yetmiyormuş gibi, bu içeriği bantgenişliğinin imkan verdiği son hızda indirme imkanı sunuyor.

Yasal içerik, bunların sponsorluğunu üstlenen sunucular tarafından pompalanıyor. Elbette sponsorlar tarafından desteklenmeyen, üçüncü parti sitelerden indirilmiş dosyaların hızı, paylaşan sayısına bağlı.

Sonraki Haber

Forum