Titanic enkazının şimdiye dek hiç yayınlanmamış görüntüleri yayınlandı

Titanic enkazının 1986 yılında çekilmiş olan bugüne dek hiç yayınlanmayan ham görüntüleri, özel bir video ile ortaya çıktı.

Titanic filminin 25. yıl dönümü anısına, Titanic'in enkazının daha önce hiç görülmemiş görüntüleri yayınlandı. Atlantik Okyanusu'nun karanlık derinliklerine çekilmiş olan işlenmemiş görüntüler, dünyanın en ünlü gemi enkazını tüm paslı ve çürüyen görkemiyle gözler önüne seriyor.

Video görüntüleri, Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden (WHOI) araştırmacılar tarafından Temmuz 1986'da yapılan bir keşif gezisi sırasında çekildi. Bu görüntüler ayrıca, enkazın bulunmasından sonra çekilen ilk görüntüler.

Ekip, gemiyi 1912'deki talihsiz yolculuğundan bu yana ilk kez görebilmek için Alvin adında küçük bir denizaltı ve yeni geliştirilen uzaktan kumandalı araç Jason Jr'ı kullandı.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kmfjjsRbKCY" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

"Batmaz" denilen okyanus gemisi, İngiltere'deki Southampton'dan New York City'ye yaptığı ilk yolculuğu sırasında bir buzdağına çarptıktan sonra 15 Nisan 1912'de Kuzey Atlantik Okyanusu'nda battı. En az 1.500 yolcu öldü ve enkaz, Kanada'daki Newfoundland'den yaklaşık 740 kilometre mesafede, deniz seviyesinden yaklaşık 4.000 metre derinliğe battı.

Titanik'in enkazı, batmasından 73 yıl sonra, Eylül 1985'e kadar keşfedilemedi. O zamandan beri Titanik'in enkazını uzayda uçandan daha az insan ziyaret etti, ancak küçük bir avuç keşif ekibi enkaza gitti ve çarpıcı görüntülerle geri döndü.

Yeni yayınlanan görüntüler WHOI YouTube kanalında yayınlandı. 1 saat 21 dakika süren video, ekibin deniz yatağında yatan enkazı keşfetmesi sırasındaki ham görüntülerden oluşuyor.

WHOI, bu görüntülerin çoğunun halka hiç yayınlanmadığını söylüyor.

Son yıllarda enkaza yapılan yeni keşif gezileri, geminin pas, deniz tuzu, bakteri, derin deniz canlıları sürüleri ve diğer doğa güçleri tarafından hızla parçalandığını ve çözüldüğünü ortaya koyuyor. Yani bir süre sonra gemi enkazını bir bütün olarak görmek mümkün olmayabilir.

Sonraki Haber

Forum