Thunderbolt 2 vs USB 3.0 vs eSATA
Thunderbolt 2, USB 3.0 ve eSATA bağlantı ara birimlerini mercek altına aldık!
Yüksek hızlı Thunderbolt standardı, yeni güncelleme ile birlikte inanılmaz bir ivme kazandı. Şimdi tek bir kanal üzerinden iki kat fazla veri transferine olanak sağlıyor. Ancak yüksek hızlı bağlantı için USB 3.0 ve eSATA gibi seçenekleriniz de var. Bu makalemizde tüm bu teknolojileri karşılaştırarak en iyisini tespit etmeye çalışacağız.
Thunderbolt 2 vs Thunderbolt 1: Yeni neler var?
Thunderbolt standardının ikinci jenerasyonu, PCI Express ve DisplayPort arabirimlerini birleştiren selefinden daha hızlı olarak tek bir konnektör ile 4K ekranlara erişim sağlıyor. İki kat hızlı veri sunan Thunderbolt 2 teknolojisi bir önceki sürümde olduğu gibi maksimum 40 Gbit bant genişliğine sahip.
Buradaki fark, bant genişliğinin nasıl paylaşıldığıyla ilgili. Orijinal Thunderbolt standardında 10 Gbit veri taşıyabilen iki upstream, iki de downstream olmak üzere dört tek yönlü kanal vardı. Thunderbolt 2'de ise 20 Gbit aktarım hızına sahip çift yönlü kanallar bulunuyor. Bu da tek bir kanalın 4K görüntü veya yüksek hızlı depolama aygıtı çalıştırabilmek için yeterli güce sahip olduğunu gösteriyor. Ama aynı anda iki işlem yapmak için "papatya zinciri" (daisy-chaining) gibi her biri için bir kanal tahsis etmeniz gerekecek.
Thunderbolt 2 vs USB 3.0 vs eSATA: Hız
Her üç standardın da 480 Mbit aktarım hızına sahip USB 2.0'dan çok daha hızlı olduğunu belirtelim. eSATA, eski sürümlerinde 1.5 Gbit ve 3 Gbit desteklemesine rağmen, yeni jenerasyonuyla 6 Gbit'lik hız sunuyor. USB 3.0 teknolojisi 5 Gbit, USB 3.1 ise 10G Gbit'lik veri aktarım hızına sahip. Thunderbolt teknolojisi ise 20 Gbit'lik transfer hızını destekliyor.
Yazımızın önceki bölümünde de açıkladığımız gibi aslında Thunderbolt 2, 10 Gbit hıza sahip orijinal Thunderbolt teknolojisinden hızlı değil ama 20 Gbit gerekli olduğunda sizin iki 10 Gbit'lik kanalı birleştirmeniz gerekecekti. Thunderbolt 2 ile bunu yapmanız gerekmiyor.
Thunderbolt 2 vs USB 3.0 vs eSATA: Uyumluluk
Thunderbolt, kombine ettiği iki protokol olan PCI Express (PCIe) ve DisplayPort ile birlikte monitör, harici sürücüler, video yakalama aygıtları için bağlantı imkanı sunuyor. DisplayPort geri uyumluluk desteği sunuyor ancak var olan bir DisplayPort monitörü bağlamanız için bir kablo adaptörüne sahip olmanız gerekli. Ayrıca adaptörler aracılığıyla DVI, HDMI ve VGA görüntü birimleri için de Thunderbolt bağlantısı kullanılabiliyor. OS X işletim sistemi ile çalışıyorsanız, geleneksel Ethernet bağlantısı yerine Thunderbolt kablosu kullanarak iki Mac'i birbirine bağlayıp bir ağ oluşturabilirsiniz.
Thunderbolt 2 ve orijinal Thunderbolt, standart olarak aynı konnektörleri kullanıyor. Bu sayede Thunderbolt cihazları için Thunderport 2 portu veya kablosu kullanılarak bağlantı sağlanabilir. Tabi bu uyumluluk tam tersi için de geçerli. Eski bir cihaz bağladığınızda, diğer cihazların geriye dönük uyumluluklarıyla yeni sürümlerin hızlarından faydalanamazsınız.
Thunderbolt ve Thunderbolt 2 cihazlarının da aynı zincire bağlı olduğunu hatırlamakta fayda var. Thunderbolt cihazlarını zincirin son halkasına bağlamalısınız, en başına değil, tersi halinde hepsi Thunderbolt 1 hızında çalışacaktır, Thunderbolt 2 hızında değil.
USB 3.0 geriye dönük uyumlu; USB 3.0 girişine USB 2.0 cihaz bağladığınızı düşünün, veya tam tersi... Elbette USB 2.0 cihazı veya portundan USB 3.0 hızını alamazsınız. Birden çok USB aygıtını çalıştırmak isterseniz birden çok bağlantı noktası veya bir USB hub kullanmanız gerekir. USB cihazlar Thunderbolt'da olduğu gibi papatya zinciriyle (daisy-chaining) değil, bağımsız kullanım için tasarlanmışlardır.
eSATA, yüksek hızlı dahili sabit disk bağlantıları için kullanılan Serial ATA'nın harici sürümü olarak tanımlanabilir. Toshiba gibi bazı firmalar, eSATA veya USB cihazlarının bağlanabileceği çift modlu bağlantı noktaları içeren dizüstü bilgisayarlar ürettiler.
Sizin için en iyisi hangisi?
Thunderbolt 2 vs USB 3.0 vs eSATA: Kullanılabilirlik
Thunderbolt 2'nin kullanım alanı büyük ölçüde Apple bilgisayarlar (Retina MacBook Pro, Mac Pro, 5K iMac ve 2014 sonu Mac Mini) ile sınırlı. Tabii ki Dell Precision M3800 gibi profesyonel seviyedeki istisnaları da yok sayamayız.
USB 3.0 ise PC ve PC çevre birimleri için oldukça yaygın olarak kullanılmakta ve sabit disk gibi harici cihazlar için büyük ölçüde eSATA'nın yerini almakta. BT yöneticilerinin güvenlik nedeniyle USB portlarını kilitlemesi, eSATA teknolojisinin kurumsal ortamda hala popülaritesini korumasını sağlıyor.
Thunderbolt şu an için kısıtlı kullanım alanı sunan bir standart olmaya devam ederken, Thunderbolt 3 bunu değiştirebilir. Thunderbolt 3,, DisplayPort, HDMI, USB ve aynı zamanda 40 Gbit veri transferinin yanı sıra USB Type-C bağlantısı ve USB 3.1 standardıyla kucaklaşabilir.
Intel 30'dan fazla farklı PC tasarımının Thunderbolt 3 destekleyeceğini söylüyor. Üreticilerin kullanmaya kararlı olduğunu var sayarsak Thunderbolt 3'ün her şeye hükmedecek tek bir konektör haline gelebilmesi mümkün.
Thunderbolt 2 vs USB 3.0 vs eSATA: Sizin için en iyisi hangisi?
Eğer tüm yapmak istediğiniz bilgisayarınıza harici depolama aygıtlarını bağlamaksa eSATA sizin için mükemmel seçim olacaktır. Bunun kurumsal platformlar için de ideal bir tercih olacağını söyleyebiliriz. Ancak USB 3.0'ın düşük fiyat seçeneği ile son kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edildiğini belirtelim. İyi bir 5TB kapasiteli USB 3.0 harici disk 235 dolar seviyelerindeyken, aynı kapasiteye sahip eSATA sürücüler 390 dolara satın alınabiliyor.
Thunderbolt fiyatları henüz aşağı seviyelerde değil ve Thunderbolt kablolarının anlamsız fiyatları gösteriyor ki yakın zamanda da olmayacak. Bu teknoloji, 4K video düzenleme ve yüksek hızlı veri transferi için tasarlanmış, farklı bir pazarı hedefliyor. Thunderbolt'un hızı USB ve eSATA'ya toz yutturuyor. Eğer 4K ekranlara ihtiyacınız varsa, muazzam miktarda veriyi aktarmanız gerekecek veya ikisi birden çalışacaksa Thunderbolt 2'nin, selefinden daha kullanışlı olacağını söyleyebiliriz.