Tesla'nın 2024 kabusu, nihayet sona erdi

Tesla, açıkladığı üçüncü çeyrek verileriyle, yılın ilk iki çeyreğinde yaşadığı büyük hayal kırıklığını nihayet geride bıraktığını kanıtladı.

Tesla’nın araç satışları, son iki çeyrekte yaşanan düşüşün ardından tekrar yükselişe geçti. Eylül ayında sona eren çeyrekte Tesla, 2023’ün üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında %9,1'lik bir artışla 469.796 araç ürettiğini bildirdi. Ayrıca şirket, 2024’ün 3. çeyreğinde müşterilere 462.890 araç teslim ettiğini bildirdi ve bu da 2023’e göre %6,3’lük bir artış anlamına geliyor.

Bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında ise muazzam olmasa da kayda değer bir artış olduğu görülüyor. Üretim tarafında, 2024’ün ikinci çeyreğine kıyasla %14,4 artış görülürken, teslimat tarafında ise %5,8’lik bir artış görülüyor. Kısacası Tesla, bu yılın daha erken dönemlerine göre daha fazla araç üretiyor ve satıyor.

Bu sayıların Cybertruck’tan destek aldığı tahmin edilebilir, ancak Tesla, elektrikli kamyonetinin satış ve üretim sayılarını açıklamıyor. Üretim ve teslimatının büyük kısmı (443.668 adet üretim) hala Model 3 ve Y araçlarından oluşuyor ve Model S, X, Cybertruck ve Tesla Semi dahil diğer her şey “diğer modeller” kategorisinde yer alıyor.

Elbette sayıların tekrar artışa geçmesi, şirketin yaşadığı sorun ve zorlukların sona erdiği anlamına gelmiyor. Genel olarak EV satışlarının büyümesi yavaşlamış durumda ve müşteriler artık daha çok hibrit araçlara yöneliyor. Tesla’nın sadece tamamen elektrikli araçlar üretiyor olması, daha fazla araç kategorisine sahip olan daha eski otomobil üreticilerine göre bir miktar dezavantajda olmasına sebep olabilir.

Ayrıca, Çin’de rekor EV satışları bildiren BYD ve Geely gibi diğer şirketler de Tesla için önemli bir rekabet oluşturuyor. Ancak Tesla’nın sayıları bölgesel olarak açıklanmadığı için hangi bölgelerde rakiplerine karşı ne kadar başarılı olduğunu tam olarak belirlemek mümkün değil. Tesla’nın 23 Ekim’de yapması beklenen gelir duyurusu, şirketin kazançları hakkında daha fazla bilgi sunacak.

Sonraki Haber

Forum