YouTube'dan kaldırılan Tesla test videosu: Büyük şikayetler almıştı
Bir Tesla aracın gerçek çocuklar kullanılarak hazırlanan test videosu, aldığı sayısız şikayetin ardından YouTube'dan kaldırıldı.
YouTube, Tesla sürücülerinin elektrikli otomobilin (EV) Tam Otonom Sürüş (FSD) özelliklerinin, yolda yürüyen veya duran çocuklar için otomatik olarak durmasını sağlayıp sağlamayacağını belirlemek için kendi güvenlik testlerini yapmalarını gösteren bir videoyu yayından kaldırdı.
"Tesla Full Self Driving Beta gerçekten çocukları eziyor mu?" başlıklı video, orijinal olarak Whole Mars Catalog'un YouTube kanalında yayınlanmıştı. Tesla'nın sahibi ve yatırımcısı Tad Park'ı içeriyordu ve Tesla'nın FSD özelliğini kendi çocukları ile test etmesini gösteriyordu. Video sırasında Park, Tesla Model 3'ü yolda duran çocuklarından birine doğru sürüyor ve ardından diğer çocuğu karşıdan karşıya geçerken tekrar deniyor. Araç her iki seferde de çocuklara ulaşmadan duruyor.
Destek sayfasında belirtildiği gibi, YouTube'un "tehlikeli gösteriler, meydan okumalar veya şakalar" dahil "küçüklerin duygusal ve fiziksel sağlığını tehlikeye atan" içeriklere karşı belirli kuralları bulunuyor. YouTube sözcüsü Ivy Choi, The Verge'e videonun zararlı ve tehlikeli içeriğe yönelik politikalarını ihlal ettiğini ve platformun "küçüklerin tehlikeli faaliyetlere katıldığını gösteren veya küçükleri tehlikeli faaliyetlere teşvik eden içeriğe izin vermediğini" söyledi. Choi, bunun sonucu olarak YouTube'un videoyu kaldırmaya karar verdiğini belirtti.
Park, artık kaldırılmış olan video sırasında “FSD beta sürümünü daha önce denedim ve çocuklarımın hayatını ona emanet ederim” diyordu. CNBC ile yaptığı röportajda Park, arabanın asla saatte 15 kilometreden fazla hızla yol almadığını söyleyerek, "bu yüzden, çocuklarımı algılayacağından çok eminim ve ayrıca her an fren yapabilmem için direksiyonun kontrolü bendeydi" dedi.
18 Ağustos itibariyle, video YouTube'da 60.000'den fazla izlenmişti. Video ayrıca Twitter'da da yayınlandı ve hala izlenebilir durumda.
Herhangi bir sistemi gerçek çocuklarla test etmenin kesinlikle çılgınca ve çok tehlikeli olduğunu söylememize muhtemelen gerek yok. Bu yüzden videoyu burada paylaşmayı da uygun görmüyoruz.