Telefonunuzu VR setine dönüştürün!

Sanal gerçekliği tecrübe etmek için servet dökmenize gerek yok; cebiniz ve birkaç Lira size yeter...

Sanal gerçekliği tecrübe etmeniz için ne bugün dağıtımına başlanan Oculus Rift'e, ne de HTC Vive Pre veya PlayStation VR'a para dökmenize gerek var. Akıllı telefonunuzu kullanarak bu dünyaya giriş yapabilir, 360 derecelik videoları izleyebilir ve sanal gerçeklik uygulamalarını tecrübe edebilirsiniz. Tabii ki aynı kalitede bir tecrübe olmayacak ama aradaki fiyat farkına değer...

Tüketicilere yönelik sanal gerçeklik, halen emekleme sürecinde ancak denemek için yapmanız gerekenler zor değil. Telefonunuza uygulama indirebiliyorsanız, birçok uygulama ve oyunu önünüze sunan VR dünyasına girebilirsiniz.

1. Telefonunuzla uyumlu kiti bulun

Kullanacağınız sanal gerçeklik kiti, telefonunuza göre değişiyor. Örneğin geçen senenin Samsung Galaxy telefonlarından birine sahipseniz, Gear VR'ı kullanabilirsiniz. Ya da basit tarafından, bir Google Cardboard veya Cardboard tabanlı bir kit almanız da mümkün. Amazon gibi sitelerde telefonlara özel birçok VR kiti bulabilirsiniz; hatta ülkemizde de online alışveriş sitelerinde benzer ürünler bulunabiliyor; üstelik sadece 20 ile 100 TL arasında bir fiyata... Önemli olan, kendi telefonunuza; daha doğrusu telefonunuzun boyutlarına uygun olanını bulmanız.

2. Uyumluluğu kontrol edin

Google ve Samsung sanal gerçekliğin yolunu açan iki firma olsa da, bu işin içinde başka birçok firma var. Para harcamadan önce almak istediğiniz kitin telefonunuzla uyumlu olmasına dikkat edin. Diğer kullanıcılar tarafından bırakılan yorumları mutlaka kontrol edin.

3. Telefonunuzu yerleştirme

Google Cardboard tabanlı bir kit satın aldıysanız, kartonu kendiniz katlamanız ve birleştirmeniz gerekiyor. Cardboard uyumlu tüm kitler, telefonunuzla kalibrasyon yapmanızı sağlayan bir QR koduyla geliyor. Bunun dışında çoğu VR başlığını kullanmak için telefonu cihazın içerisine yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Telefonu yerleştirdikten sonra telefonunuzun başlığın içinde güvenli bir biçimde durduğundan emin olun. Aksi halde telefonunuzu yere düşürebilirsiniz.

4. Başlıyoruz

Telefonunuzu VR başlığına yerleştirdikten sonra sıra sanal gerçeklik yazılımlarını yüklemeye geliyor. Google Cardboard kullanıcıları, Android ve iOS'a yönelik uygulamalardan faydalanırken Gear VR, telefonu ilk kez bağladığınızda Oculus uygulamasını otomatik olarak yüklüyor.

Bu uygulamalar, sanal gerçeklik dünyasına giriş yapmanızı sağlayacak bazı demolar sunuyorlar. Elbette VR için geliştirilmiş "doğal" uygulamalar bulmanız da mümkün.

5. Üçüncü parti uygulamalar

Sanal gerçeklik henüz ilk günlerini yaşadığından, bulabileceğiniz uygulama ve oyunların sayısı çok fazla değil. Yine de YouTube'da birçok 360 derecelik videolar ve birçok Street View photosphere'ı bulmanız mümkün. Vrse, Hardcode ve Fulldive VR, denemek isteyeceğiniz uygulamaların başında geliyor.

Sonraki Haber

Forum