Telefonda Yapay Zeka Ne İşe Yarıyor?

Yapay Zeka, akıllı telefon kullanım alışkanlıklarımıza nasıl yansıyor?

Huawei, Mate 20 Pro ile dünyanın ilk 7nm mobil yapay zeka yonga seti Kirin 980'i kullanıma sundu. Peki, Kirin 980 işlemcide yer alan bu yeni Yapay Zeka özelliklerinden hangi alanlarda faydalanıyoruz ve bu yararlar, akıllı telefon kullanım alışkanlıklarımıza nasıl yansıyor?

Yapay Zeka ile daha güçlü

Endüstri lideri 7nm mimarili işlem teknolojisi ile üretilen Kirin 980, akıllı telefon yeteneklerinden tüm alanlarda daha fazla faydalanma olanağı tanıyor. Hız iyileştirmesi ve güç verimliğinde doğrudan performans artışı sağlayan Yapay Zeka yonga seti, fotoğraf ve video alanlarında olduğu gibi, aynı zamanda Augmented Reality, yani Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinin de kilometre taşlarından.

Daha önce Kirin 970 işlemcisi ile ortaya koyduğu Nöral İşlem Ünitesi (NPU) konusunda Kirin 980 ile üst çizgiye çıkan Huawei, 7nm'lik Kirin 980'de çift Nöral İşlem Ünitesi'ne yer veriyor. 4500 imajı yalnızca 1 dakika içinde tanımlayabilen Kirin 980, muazzam verimlilik sunmak için spesifik görevlere odaklanıyor ve kullanıcı deneyimini ciddi oranda arttırıyor.

Gelişmiş CPU ve GPU çok çekirdekli mimarisi sayesinde görev işlem hızını büyük ölçüde arttıran Mate 20 Pro, CPU performansında yüzde 75, GPU performansında ise yüzde 46 oranında daha güçlü. Hız konusunda olduğu gibi Yapay Zeka güç yönetimi ile de öne çıkan Mate 20 Pro, 4200 mAh kapasiteli bataryasından daha fazla faydalanma olanağı tanıyor. Yapay Zeka güç yönetimi sayesinde işlemci bazında yüzde 58, GPU bazında ise tam yüzde 178 oranında performans iyileştirmesi sağlanabiliyor. Elbette bu sayede tek şarj ile günlük işlemlerinizi rahatlıkla tamamlayabiliyor ve eğlence ihtiyaçlarınızı kaşılayabiliyorsunuz.

Fotoğraflar artık daha profesyonel

Yapay Zeka sayesinde Mate 20 Pro'nun yeni Leica Üçlü Kamerasından da daha fazla faydalanabiliyorsunuz. Yapay Zekası sayesinde çekilen her fotoğrafta drama, doku, renk ve güzelliği ortaya çıkartabilen Mate 20 Pro, 1500'den fazla senaryoyu ve 25 kategoriyi tanıyabiliyor ve fotoğraflardaki farklı nesneleri ve sahneleri ayırt edebiliyor. Renkleri, parlaklığı ve kontrastı, mükemmel bir denge ile otomatik olarak ve hassas bir şekilde ayarlıyor, tablo gibi bir fotoğraf oluşturuyor. Yani Mate 20 Pro ile fotoğraf çekerken bir fotoğraf profesyoneli olmanıza gerek yok; tüm işlemi Mate 20 Pro sizin yerinize yapıyor, tek yapmanız gereken kamerayı açmak.

Mate 20 Pro, Yapay Zeka'dan Görüntü Sabiteleme teknolojisinde de faydalanıyor. Gece Modu, düşük ışıkta manuel çekim fotoğrafları bulanıklık olmadan ve odaklayarak çekebiliyor, yüksek kontrastlı sahneleri dengeleyebiliyor.

Yapay Zeka'dan yalnızca fotoğraf çekme noktasında değil, sonrasında da faydalanabiliyoruz. Albümleri düzenlemekte de yardımcı olan Mate 20 Pro, fotoğrafların içeriğini gerçek zamanlı tanıyarak sınıflandırıyor ve değerlendiriyor. Temalı albümler oluşturarak Akıllı Galeriler sunuyor.

Sanal dünya ile gerçek dünyayı buluşturuyor

Peki, Yapay Zeka'dan Arttırılmış Gerçeklik teknolojisinde nasıl faydalanılıyor? Yapay Zeka sayesinde, Mate 20 Pro ile çevrenizdeki objelerin canlı modellerini oluşturabiliyorsunuz. Yapay Zeka canlı modeli oluşturmak için 3D Derinlik Algılama Kamerası ile bir objeyi tarayabiliyorsunuz. Bununla sadece fotoğrafı çekmekle kalmazsınız, aynı zamanda objenin masanızdaki hareketini ve dansını da kaydedebilirsiniz. Arttırılmış Gerçeklik ile birlikte kendinizi de sanal dünyaya ışınlayabilir, 3D canlı emojiler ile duygularınızı sanal ortamda ifade edebilirsiniz. Bunun için AR Lens'i açın ve gülümseyin. Unutmayın, bazen paylaşılan en basit şeyler, en büyük gülümsemeyi yaşatır.

Sonraki Haber

Forum