Teknoloji dünyasında yaşanan 10 skandal!

Intel, Sony, Apple ve daha fazlası... İşte dev markaların karıştığı 10 unutulmaz skandal...

Her endüstride olduğu gibi teknloloji endüstrisi de skandallardan payını alıyor. Skandalları daha da beter bir hale getiren ise hiç ses çıkarmayarak atlatacağını düşünen şirketler.

Bunun en yeni örneklerinden biri ise Sony. 19 Nisan'da PlayStation Network ve Qriocity'ye yapılan saldırıların ardından şirketin tüm detaylarıyla saldırıyı açıklaması 1 Mayısı bulmuştu. Ancak Sony yalnız değil. Blogların artan sayısı, Twitter ve canlı akış yapan diğer haber siteleri, sır tutmayı çok daha zor bir hale getirdi. Bu yazımızda ise son 20 yılda teknoloji dünyasında yaşanan skandalı sizler için bir araya getirdik.

Intel (1994): Profesör Thomas Nicely, Ekim 1994'de kendine ait Pentium çiplerinin hatalı sonuçlar ürettiğini söylediğinde şirket ona ait işlemcileri sessizce değiştirdi. Ancak birkaç hafta sonra Pentium FDIV bug'ı manşetlere düştü. Bunun bir ay ardından Intel, 475 milyon dolarlık bir maliyete katlanmak zorunda kaldı.

Iomega (1998), Sony (2005) ve TJX (2005)

Sürücü kafasındaki bir sorun, tüm ZIP diskini bozabiliyordu

Iomega (1998): Zip sürücüsünün kafası yanlış hizalandığında, bu 100MB'lık diskteki verileri kaybetmeniz anlamına geliyordu. Bu sorunun ardından 'Ölüm tıklaması' adındaki cümle Ocak 1998'de kullanıcılar arasında yayılmaya başladı. Sorunu ancak Şubat 2008'de tanımlayan Iomega, konuyla ilgili davayı kaybetti ve sadece bir sene önceki değil, ilgili tüm Zip sürücülerini değiştirmek zorunda kaldı.

Sony (2005): Sony'nin müzik CD'lerine rootkit yerleştirdiğinin ortaya çıkmasının ardından Sony yöneticisi Thomas Hesse şöyle demişti: 'Bir çok kişi rootkit'in ne olduğunu bile bilmiyor. O halde niye kafaya takıyorlar?'

Güvenlik açıkları nedeniyle Sony zamanla rootkit'li CD'leri dağıtmaktan vazgeçmek ve özür dilemek zorunda kaldı.

TJX (2005):
Ocak 2007'de TJ Maxx, Marshalls ve HomeGoods zincirinin ana şirketi, Wi-Fi ağının hack'lendiğini ve 45 milyondan fazla müşterisinin bilgilerinin çalındığını açıkladı. TJX ilk başta saldırıyı Aralık 2006'da fark ettiğini söylemişti, ancak daha sonra Temmuz 2005'de hack'lendiğini ve kurban sayısının 90 milyonu geçtiğini itiriaf etti.

HP (2006) ve Dell (2006)

Patlayan laptop'ların sorumlusu Sony'nin pilleriydi

HP (2006): Yönetim kurulu üyelerinin basınla fazlasıyla içli dışlı olduğundan şüphelenen HP'nin eski başkanı Patricia Dunn, şirketin özel dedektiflerine mobil sağlayıcıları arattı. Mobil sağlayıcıları HP yönetim kurulu üyesiymiş gibi arayan dedektifler,New York Times, Wall Street Journal, Business Week, veCNetmuhabirlerini takibe aldı.

Dedektifler, hedeflerini fiziksel olarak da takip ediyor, hatta bir tanesinin bilgisayarına keylogger yerleştiriyordu. Eylül 2006'da Newsweek'in operasyonu ortaya çıkarmasının ardından davalar ve cezalar birbirini izledi, Dunn ise başkanlık görevini tamamladı.

Dell (2006): Dell'in art arda tutuşan laptop'larının ardından Dell, Apple, HP ve iki büyük laptop üreticisi, tüketici elektroniği endüstrisindeki en büyük geri çağırmayı gerçekleştirdi. Sorun ise 4 milyon hatalı Sony pilindeydi.

Amazon, ve tekrar Apple, Sony

Kitaplarının haber verilmeden Kindle'dan silinmesi, kullanıcıları çok kızdırmıştı

Amazon (2009): Amazon, George Orwell'in Animal Farm ve 1984 kitaplarını Kindle'lardan kullanıcılarının haberi olmadan sildi. Bunun nedeni ise kitabı satan kullanıcının böyle bir satış hakkının bulunmamasıydı. Ancak şirketin CEO'su Jeff Bezos, özür diledi ev şirketin bu davranışının 'aptalca, düşüncesizce' olduğunu söyledi.

Apple (2010): iPhone 4'deki anten sorununu 'sadece yazılımsal bir sorun' olarak açıklayan Apple, tüketici raporlarında iPhone 4'ün belirli bir noktaya dokunduğuna hattan düştüğünün bildirilmesinin ardından bir süre ücretsiz kılıf sunmak zorunda kalmıştı.

Apple (2011): iPhone'un konum bilgilerini telefonda kaydettiğinin ortaya çıkmasının ardından ilk olarak Steve Jobs ve Apple'dan hiçbir açıklama gelmedi. Daha sonra gelen bir açıklamada bunun bir izleme olmadığını, ancak buna neden olan hataların giderileceğini söyledi.

Sony (2011): PlayStation Network'ün kapatılmasının nedeni yaklaşık bir hafta için belirsizdi. Ardından Sony, ağının hack'lendiğini ve 77 milyon müşterisinin bilgilerinin ortaya çıkmış olabileceğini açıkladı.

Sonraki Haber

Forum