Tek ayak üzerinde kaç saniye durabildiğiniz, hakkınızda çok şey söylüyor

Tek ayak üzerinde ne kadar süre durabilirsiniz? Yeni bir araştırmaya göre vereceğiniz cevap, ne kadar sağlıklı olduğunuzu gösteriyor.

Yeni bir araştırmaya göre, tek ayak üzerinde ne kadar süre dengede durabildiğiniz, genel olarak sağlığınızın iyi bir göstergesi olabilir. 50 yaş ve üzeri kişilerin tek ayak üzerinde ne kadar süre durabildiklerini test eden araştırmacılar, bir kişinin baskın ve baskın olmayan bacak üzerinde durabildiği sürenin yaşla birlikte önemli ölçüde azaldığını, yürüyüş ve kas gücünden daha büyük bir düşüşe sahne olduğunu buldular. Çalışma PLOS One dergisinde yayınlandı.

Minnesota, Rochester’daki Mayo Clinic’te araştırma bilimcisi ve W. Hall Wendel Jr, Kas - İskelet Sistemi Araştırma Profesörü olan kıdemli yazar Dr. Kenton Kaufman, tek ayak üzerinde durmanın “dengenin vücudun sistemlerinin nasıl birlikte çalıştığını yansıtmasından dolayı genel sağlık sisteminizin iyi bir ölçütü olduğunu” söylüyor ve devam ediyor: “İyi denge, düşme korkusu olmadan günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme yeteneği sağlar ve bu da yaşam kalitesinin artmasına ve sağlıklı yaşlanmaya yol açar.

Nöromüsküler rahatsızlığı olmayan ve sağlık durumu benzer şekilde iyi olan 40 katılımcının yer aldığı çalışmada, hem erkeklerde hem de kadınlarda tek ayak üzerinde durma süresinin baskın olmayan tarafta her on yılda 2,2 saniye, baskın tarafta ise her on yılda 1,7 saniye azaldığı bulundu.

Önceki araştırmalar da denge yeteneğinin yaşla birlikte azaldığını söylüyordu. Yeni çalışma ise, bu yeteneği el kavrama, diz gücü ve yürüyüş hızı gibi diğer kas faktörleriyle karşılaştırdı. Bu ölçümlerin tamamı yaşla birlikte azalırken, tek ayak üzerinde dururken denge yeteneği en hızlı oranda azalan yetenek olarak dikkat çekiyordu.

Kaufman, dengenin yaralanmaları önlemek için önemli olduğunu ve tek ayak üzerinde beş saniyeden fazla dengede duramayanların daha fazla düşme riski altında olabileceğini belirtti.

Denge ve uzun yaşam arasındaki şaşırtıcı ilişki

Haziran 2022’de yapılan farklı bir çalışma, denge yeteneğinin daha uzun bir yaşamla bağlantılı olduğunu ve 10 saniye boyunca desteksiz tek ayak üzerinde duramayan kişilerde herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin %84 daha yüksek olduğunu söylüyordu.

Genel olarak, 69 yaşından daha genç olanlar için tek ayak üzerinde yaklaşık 30 saniye veya daha uzun süre, 70 ila 79 yaşındakiler için yaklaşık 20 saniye ve 80 yaşından büyükler için 10 saniye boyunca durabilmenin önemli olduğu açıkça belirtiliyor. Kaufman, tek ayak üzerinde durma testinin herhangi bir özel ekipman gerektirmemesi ve evde kolaylıkla yapılabilmesi nedeniyle kolaylıkla gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Kaufman’ın söylediğine göre, tek ayak üzerinde uzun süre duramayanlar için bu durum, kalp rahatsızlığı veya felç, bunama ve hatta Parkinson hastalığı gibi beyin veya sinir sistemi sorunlarına işaret ediyor olabilir. Ya da birinin ilaç yan etkileri yaşadığının bir işareti de olabilir. Kaufman, beş saniyeden fazla tek ayak üzerinde duramayanların doktorlarından randevu almasını öneriyor.

Bu çalışma yalnızca 50 yaş ve üzeri yetişkinleri içeriyor olsa da, Kaufman'a göre tek ayak üzerinde durma testi daha genç insanlar için de geçerli. Kaufman, “gençken denge sisteminizi eğitmeye devam ederseniz, yaşlandıkça bunu sürdürebilirsiniz” diyor.

Sonraki Haber

Forum