Tarihte ilk kez bir şirkete, uzaya çöp atmak nedeniyle ceza kesildi
ABD hükümeti, Dünya yörüngesine uzay çöpü bıraktığı gerekçesiyle tarihte ilk kez bir şirkete ceza kesti.
ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) uzay çöplerinin uygun şekilde atılmaması nedeniyle ilk kez bir şirkete para cezası verdi.
DISH Network 2002 yılında EchoStar-7 uydusunu fırlatmıştı. On yıl sonra, uydunun görev süresinin sonunda hizmet dışı bırakılması için FCC'ye bir plan sunuldu. Bu plan, giderek artan uzay çöpü çarpışmaları riskini en aza indirmek için uydunun operasyonel yörüngesinin 300 kilometre üzerine taşınmasını kapsıyordu.
DISH, kalan yakıt miktarına ve uydunun operasyonel ömrüne dayanarak bu manevrayı Mayıs 2022'de gerçekleştireceğini tahmin ediyordu. Ancak Şubat 2022'de, uyduyu taahhüt ettikleri yörüngeye çıkarmak için yeterli yakıta sahip olmadıklarını fark ettiler ve uyduyu orijinal yörüngesinin 122 kilometre üzerindeki bir yörüngede hizmet dışı bırakmak zorunda kaldılar.
DISH, FCC ile uzlaşarak sorumluluğu kabul etti ve 150.000 dolar ceza ödemeyi kabul etti. Alçak Dünya yörüngesi doldukça önümüzdeki yıllarda daha fazla ceza görebiliriz.
Peki FCC neden bu konuya el atıyor?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, alçak Dünya yörüngesi doluyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun enkazdan kaçınmak için manevralar yapmak zorunda kaldığı oldukça tehlikeli bazı olaylar yaşanıyor. Uzay çöpleriyle ilgili uzun vadeli endişelerden biri de, Kessler Etkisi'ne (ya da Kessler Sendromu) neden olabileceği.
Basitçe ifade etmek gerekirse Kessler Etkisi, alçak Dünya yörüngesindeki tek bir olayın (bir uydunun patlaması gibi), enkazın yörüngedeki diğer uyduları yok etmesiyle zincirleme bir reaksiyon yaratmasına deniyor. Bu gerçekleşirse, enkaz diğer uydularla veya diğer enkazlarla çarpışmaya devam edebilir, potansiyel olarak iletişim sorunlarına neden olabilir ve uzay alanlarını uzay araçları için erişilemez bırakabilir.