Tarayıcıların 3D grafiklerdeki geleceği!

3 boyutlu oyunların ve uygulamaların yeni evi tarayıcılar mı olacak? İşte web ve 3D'nin geleceği!

Akıcı, hızlı ve yüksek çözünürlükte stereoskopik 3 boyutlu grafikler çok yakında web tarayıcılarımızda olacak. Birçok web geliştiricisi ve tasarımcı, 3D'nin gelecekte internette genel bir kullanım alanı bulacağını iddia ediyor.

Birçok yeni film ve oyun içeriğinin bulut ile entegre edilmesi sonucunda web geliştiricileri ve içerik sağlayıcıları, 3D grafikler sunabilen bir tarayıcı teknolojisi üretmek durumundalar.

Oyun ajansı Adotomi'den analist Adam Taylor'a göre günümüzde daha çok bilgisayar gücünü kullanabilen bir tarayıcı oluşturmak yönünde geliştiriciler üzerinde büyük bir talep var. "Önemli merkez noktalardan bir tanesi 3D grafiklerin işlenmesi (gerçek 3D'nin tersine) ve HTML5, WebGL gibi özel API'ların çıkışı... ve buna bir adım daha yakınız."

"Sosyal oyun", 3D web devrimi

Tiger Woods'un çevrimiçi oynanabilen 3D bir sürümü bulunuyor

"Oyun bakış açısından, şu an 'sosyal oyun' olarak adlandırılan jenerasyon, tarayıcı teknolojisi ile sınırlı. Bunlar Facebook'ta çoğunlukla Adobe Flash veya JavaScript ile programlanmış. Umarız yakın zamanda tarayıcıların karmaşık grafikleri kolaylıkla işleyebildiği noktaya geliriz. Bu, sosyal oyunlar açısından büyük bir olasılık dünyasının kapılarını açacaktır."

3D web devrimi

Firefox, HTML5 videoları için 3D desteğini ekleyen ilk tarayıcıydı ve 3D video barajının seviyesini düşürmek için Nvidia ve YouTube gibi ortakları ile çalışma içerisinde. Bir Mozilla yetkilisi "web'deki 3D olasılığı bizi heyecanladırıyor" diyor. WebGL, yeni sınıf uygulamaları web'e getirme olanağı sağlıyor. Birinci sınıf 3 boyutlu donanım hızlandırmasının masaüstü ve taşınabilir tarayıcılarda kullanılması, kullanıcılar için ilgi uyandırıcı tecrübeler meydana getirebiliyor.

"3D grafikler, geliştiricilerin eklentilere gerek kalmadan özel oyunlar oluşturabilmesi, canlı grafikler ve yepyeni görsel deneyimler sunabilmesi için kapıları açıyor."

Denemediyseniz, bazı WebGL deneyleri ve demolar

Sizi farklı bir dünyaya götüren 3 Dreams of Black'de videoyu farenizle kontrol edebiliyorsunuz

En son WebGL deneylerini ve HelloRacer gibi teknoloji demolarını henüz denemediyseniz, 3D tabanlı web grafiklerinin hangi noktaya geldiğini bilmiyor olabilirsiniz.

Eğer hala ikna olmadıysanız, EA'nın son zamanlarda yayınlanan ve ücretsiz olarak oynanabilen oyunu Tiger Woods PGA Tour Online'ı deneyin.

.net dergisi editörü Oliver Lindberg, 3 Dreams of Black videosunu örnek göstererek konu hakkına şunları söylüyor: "WebGL teknolojisi ile oluşturulan şeyler, web'de şimdiye dek gördüğümüz en etkileyici şeyler."

Buna ek olarak çevrim içi oyun geliştiricisi Bigpoint ve middleware geliştiricisi Unity gibi şirketler, tarayıcı içerisinde 3D ve stereoskopik 3D'nin sınırlarını zorluyorlar.

3D Battlestar Galactica

Battlestar Galactica, 3D tarayıcı oyunlarında önemli bir yere gelebilir

3D Battlestar Galactica

Alman çevrimiçi oyun yapımcısı Bigpoint, bu sene GDC 2011'de Toon Racer, Ruined Online ve Battlestar Galactica Online gibi en son stereoskopik 3D tarayıcı oyunlarını tanıtmıştı. Bunlar, tarayıcı içerisinden oynanabilen tam 3D oyunlardı.

Papervision 3D
motorunun yaratıcısı, HelloEnjoy 3D web birimi direktörü Carlos Ulloa, şunları söylüyor: "Tarayıcı içerisinde 3D grafiklerin işlenmesi için şu an iki teknoloji bulunuyor. Unity'nin Web Player tarayıcı eklentisi ve WebGL." "Ancak önümüzdeki birkaç ay içerisinde önemli gelişmeler göreceğiz."

HelloEnjoy 3D direktörü, sözlerine şunları da ekliyor: "tabi ki 3D düzenleyici, beast lightmapping, JavaScript, C# ve Boo için dil desteği, profiler ve varlık mağazası içeren bir geliştirme ortamından bahsediyoruz."

Adobe Flash 11 Molehill ile 3D web desteği

FIFA 12'nin tarayıcı içerisinde oynanabilen bir sürümü de yayınlanacak

Adobe Flash 11 Molehill

Şu an Unity, 3D oyun geliştiricilerine gelişmiş işleme, fizik ve efekt ile toplamda en iyi deneyimi sağlıyor. Bunun yanında WebGL ile kaydedilen son gelişmeler, tarayıcı oyunu geliştiricilerinin ve 3D web tasarımcılarının çoğunun ilgisini çekecek.

Bunlara ek olarak Adobe'un 3D destekli Flash 11'i, Google'ın O3D Native Client'ı da ufukta görünüyor.

Ulloa, Flash 11'in hızlandırılmış 3D grafikleri desteklediğini ancak bir eklenti gerektirdiğini, yine de çok güçlü olduğunu söylüyor. Google Native Client ise herhangi bir ek yükleme olmaksızın kodun güvenli bir biçimde çalıştırılmasına izin veriyor. Bu ise Native Client'e sahip tarayıcıların Unity içeriğini bir eklenti olmadan çalıştırabileceği anlamını taşıyor.

Ulloa'ya göre 3D web teknolojilerinin genelleştirilmesi geliştiricilerin daha iyi görsel ve daha derin oynanışa sahip oyunlar ortaya çıkarmasıyla sonuçlanacak. 3D, oyun dışında sanallaştırma, eğitim, simülasyon ve yaratıcı uygulamalarda da kullanılacak.

Tarayıcıda 3D World of Warcraft?

Adobe Flash 11 Molehill, gerekli ekran kartını bulamadığında Software Renderer'ı kullanıyor

Oyun tasarımcısı Seb Lee-Delisle'ın Edge dergisine yaptığı açıklamaya göre, World of Warcraft gibi MMOG'lerin bile tarayıcı sürümlerini görebiliriz. Diğer geliştiriler ise gelecekten oldukça umutlular ve 3D tarayıcı grafiklerindeki son ilerlemelerin, 3D web buz dağınının sadece ucu olduğuna inanıyorlar.

3D şirketi bluegfx'den satış uzmanı Ravi Rabheru, "Şundan şüphe yok ki 3D, geleceğimizin bir parçası olacak." diyor ve ekliyor:

"Tarayıcı temelli teknolojide YouTube, stereoskopik videoları uzun süredir çalabiliyor. Sonraki aşama ise bunu web destekli 3D TV'lerde çalabilmek. Bu sayede kullanıcılar 3D içeriği YouTube'da arayarak PC'ye ihtiyaç duymadan direkt olarak TV'de çalabilirler. Bunun birkaç ay içinde gerçekleştiğini görüsem şaşırmayacağım."

Sonraki Haber

Forum