Tahtadan yapılmış yongalar geliyor!
Bugünün bilgisayarlarında kullanılan yongaları unutun; yakında tahtadan yapılmış yongalar geliyor!
Biyolojik olarak çözülebilen cihazlar yapmaya bir adım daha yaklaşmış durumdayız. Bu yeni bilgisayar yongaları da, neredeyse tamamen tahtadan (ya da odundan) yapılmış durumda.
Wisconsin Üniveristesi'nden bilim adamları ve ABD Tarım Bakanlığı Orman Ürünleri Laboratuvarı'nın ortak çalışmaları sonucu, yeni bir yarı iletken yonga üretildi ve makale Nature Communications'da yayınlandı.
Çoğu bilgisayar yongası, asıl yongayı destekleyen bir "destek" katmanına sahip. Araştırma ekibi, bu destek katmanını "cellulose nanofibril" (CNF) olarak adlandırılan ve esnek, ağaç tabanlı ve biyolojik olarak ayrışabilen bir ürün ile değiştirmiş durumda.
Profesör Zhenqianq Ma'nın söylediğine göre, artık bu yongaları ormana atabilirsiniz ve mantarlar, bu yongaları doğaya geri döndürebilecek.
Bu "yeşil yongalar" elektronik alanında şu anda kullanılan malzemelere göre daha ucuz ve daha az zehirli. Dünya üzerinde üretilen her akıllı telefon ve bilgisayar düşünüldüğünde, bu küçük yongaların değişimi, kullanılan zehirli ve doğaya zararlı malzemelerin miktarını hatırı sayılır bir şekilde azaltabilir. Kim bilir, belki de bu teknoloji sayesinde tamamen doğaya dönebilen akıllı telefonların ve bilgisayarların üretilmeleri de mümkün olabilir...