Süper bilgisayarla şimdiye kadarki en büyük evren simülasyonunu oluşturdu
Frontier süper bilgisayarının hesaplamaları, evrenin geleneksel fizik kurallarını simüle etme için kullanıldı. Ancak bu simülasyon aynı zamanda karanlık maddenin gizemli davranışlarını ve özelliklerini de ortaya koyuyor.
Geçtiğimiz ay bir grup araştırmacı, o dönem dünyanın en hızlı süper bilgisayarıyla oldukça büyük bir ikilem olan evrenin atomik ve karanlık maddesinin doğası üzerinde çalışma başlattı.
Süper bilgisayarın adı Frontier; yakın zamanda bir araştırma ekibi bunu evrenin şimdiye kadarki en büyük astrofizik simülasyonunu çalıştırmak için kullandı. Süper bilgisayarın simülasyon boyutu, o zamana kadar mümkün olmayan büyük teleskop gözlemevleri tarafından yapılan araştırmalara denk geliyor.
Simülasyonların altında yatan hesaplamalar, sıradan maddeyle kütleçekimsel olarak etkileşime giren görünmez güçlere kadar evrenin madde içeriğinin kozmolojik simülasyonları için yeni bir bakış açısı sağlıyor.
Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki hesaplamalı bilimler bölüm direktörü Salman Habib, yaptığı açıklamada "evrenin ne yaptığını bilmek istiyorsak, bu iki şeyi de simüle etmemiz gerekir: Yer çekiminin yanı sıra sıcak gaz, yıldızların, kara deliklerin ve galaksilerin oluşumu da dahil olmak üzere diğer tüm fizik güçleri simüle edilmeli" dedi.
Soldaki görüntü, galaksi kümelerinin bulunduğu bir bölgede milyarlarca yıl boyunca genişleyen evrenin evrimini gösteriyor; sağdaki görüntü ise bu görüntünün bir bölümünde galaksilerin zaman içindeki oluşumunu ve hareketini gözler önüne seriyor.
Bilim insanları bu simülasyon sayesinde, evrenin oluşum sürecine dair, insan beyni ile düşünüp tahmin etmenin imkansız olduğu olayları tespit etme şansına sahip olacak.
Bu arada hesaplamayı yapan süper bilgisayar Frontier artık dünyanın en hızlı süper bilgisayarı değil. Kısa süre önce daha güçlüsü inşa edildi. Böyle bir çalışma ileride daha güçlü süper bilgisayarlarda yenilendiğinde, daha da detaylı görüntüler elde etmek mümkün olacak.