Su altındaki nesneleri görünce çok kötü hissediyor musunuz? Nedeni bu olabilir...

Geçtiğimiz hafta yaşanan Titan faciası tüm dünyanın gündeminde... Insider'a konuşan Penny Pink ise ilginç bir fobisini paylaşıyor: Submekanofobi... Onun için su altındaki insan yapımı nesneler çok rahatsız edici ve korkutucu....

Submekanofobi, en basit şekilde kısmen veya tamamen su altında kalmış insan yapımı nesnelerin korkusudur. Bu nesneler örneğin gemi enkazları, heykeller, şamandıralar olabilir.

Bu fobinin çok bilinmediğini, yaşayan insanların da bu nedenle bir anlam veremediğini belirten Penny Pink, batık fobisini ilk kez çocukken Universal Studios'u ziyaret ettiğinde fark etmiş ve şöyle anlatıyor:

Altıncı sınıftayken ailemle birlikte Universal Stüdyolarını ziyaret etmiştim. Dev T-rex'ten korkmayı bekliyordum ama suyun altındaki küçük animatronik dinozorlar beni kesinlikle dehşete düşürdü. Bu küçük detayın beni neden bu kadar rahatsız ettiği hakkında hiçbir fikrim yoktu. Bu yüzden korkumu bir süreliğine içime attım. Bu, liseye başlayana kadar işe yaradı. Superior Gölü'nde gemi enkazları üzerinde kürek çekmeyi içeren bir kano gezisine yazıldım. Kulağa çok eğlenceli geliyordu ve arkadaşlarımla bu geziye katılacağım için çok heyecanlıydım. Ama enkaza varır varmaz tamamen donup kaldım. Daha önce hiç yaşamadığım kadar güçlü bir korkuyla adeta taş kesildim... YouTube, bu durumla ilgili bir video önerene kadar submekanofobi kelimesini duymadım. Submekanofobinin insan yapımı nesnelerin suya batmasından korkmak olduğunu bilmiyordum...

Pink, şöyle devam ediyor: Sualtındaki insan yapımı şeylerden korkmama rağmen, onlara karşı çarpık bir ilgim de var. Ben Titanik'e tamamen takıntılı olan çocuklardan biriydim".

Pink, genç hafta Titan kayıpken tüm haberleri de takip ettiğini söylüyor ve şöyle diyor: O denizaltında olmayı düşünmek tüylerimi ürpertiyor. Fobim, çok suyla, denizle iç içe olmadığım için günlük hayatımı etkilemiyor. Yine de bazen fobim beklenmedik şekillerde bazen karşıma çıkabiliyor. Geçen sonbahar annemle Venedik'i ziyaret ettim. Tüm batık merdivenler, direkler üzerine inşa edilmiş binalar ve su altındaki bir şehrin diğer kanıtlarını görmek beni çok gerginleştirdi. Korkudan Venedik gondol yolculuğunun tadını bile çıkaramadım.

Durumumu paylaşmak benim için önemli. Lisedeyken, bu korkuya sahip olduğum için delirdiğimi düşünürdüm. Daha yakın zamanlarda, gerçek hayatta bu durumda olan biriyle hiç tanışmamış olmama rağmen, TikTok'ta aynı zamanda submekanofobisi olan insanlarla bağlantı kurdum. Ama submekanofobi ile yaşayan, yaşadıklarını açıklayamayan veya anlayamayan kaç kişi var merak ediyorum.

Sonraki Haber

Forum