Şu an dünyanın gündeminde: 'Kamikaze' Drone' nedir?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken son dönemde gündeme gelen bir savaş aracı var: Kamikaze drone... Peki, nedir bu kamikaze drone ve tartışmalar ne? Birlikte bakalım...

CNN International'ın 19 Ekim'de duyurduğu habere göre Ukrayna ordusu güney Mykolaiv bölgesi üzerinde 13 "kamikaze" insansız hava aracını bir gecede düşürdüğünü iddia etti. Ukrayna ordusunun açıklamasında "18-19 Ekim gecesi düşman, 'Shahed-136' kamikaze insansız hava araçlarıyla Mykolaiv bölgesine iki kez saldırdı. “On bir tanesi Güney hava komutanlığının hava savunması tarafından, iki tanesi Ukrayna Ulusal Muhafızları ve Ukrayna Devlet Sınır Teşkilatı askerleri tarafından vuruldu.” denildi.

CNN, Ukrayna ordusunun iddialarını bağımsız olarak doğrulayamıyor.

KAMİKAZE DRONE NEDİR?

CNN'nin haberinde şu bilgi de veriliyor: "Ukrayna, bu hafta dronelar ve seyir füzelerini içeren kritik altyapı ve güç kaynaklarına yönelik geniş bir saldırıyla karşı karşıya kaldı"

Peki, nedir kamikaze drone? En basit anlatımıyla Kamikaze Drone'lar füze attıktan sonra üsse dönen daha büyük ve daha hızlı askeri droneların aksine, bir hedefe çarpmak ve patlamak, savaş başlıklarını patlatmak ve bu süreçte dronları yok etmek için tasarlanıyor.

Fırlatıldıktan sonra üsse dönen droneların yerine “kamikaze” veya “intihar” droneları bir saldırıda kendileri de patlar.

El Cezire'nin savunma analisti Alex Gatopoulos, bu mühimmatların bir hedefi yok etmek için dalmadan önce bir hedefi belirlemek için bir alanın üzerinde durabileceğini söylüyor. Seyir füzeleri gibi, yüzlerce kilometre uzaktaki hedefleri vurabilirler, ancak seyir füzeleri pahalıdır ve Gatopoulos, “kamikaze” dronlarının daha ucuz, ancak kesin bir alternatif olduğunu söylüyor.

ZELENSKY'E GÖRE 2400 TANE VARDI

Ukrayna ordusu ve ABD istihbaratı, Rusya'nın İran yapımı droneları kullandığını iddia ediyor. ABD'li yetkililer İran'ın Shahed serisi insansız hava araçlarını geçen ay Tahran'ın güneyindeki Kaşan Hava Üssü'nde Rusya'ya sergilemeye başladığını iddia ediyor. ABD'li yetkililer Ağustos ayında Rusya'nın bu insansız hava araçlarını satın aldığını ve birliklerine bunu nasıl kullanacaklarını öğrettiğini de savunuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'ye göre Rusya, İran'dan 2400 Shahed-136 sipariş etti. Ancak Zelensky'e göre Rusya'nın bu filosu tükenmek üzere.

İRAN BU İDDİALARI REDDEDİYOR

İran ise Rusya'ya kamikaze drone teslim ettiği iddialarını reddediyor. Bazı analistler bir montaj olabileceğini, farklı parçaların birleştirilerek Ukrayna'da kullanılan Kamikaze Drone'ların son halini almış olabileceğini de söylüyor.

King's College London'da analist olan Samir Puri ise El Cezire'ye bu insansız hava araçlarının İran'dan raftan satın alındığını, savaş bölgesine taşındığını ve başka özellikler eklenerek Ukrayna hava savunmasını karıştırmaya devam edecek bir silah olarak kullanıldığını düşündüğünü söylüyor.

Puri, bir tanesinin yaklaşık 20.000 dolara mal olduğu görüşünde ve "Tanım gereği tek kullanımlık bir silah oldukları gerçeğini düşündüğünüzde bu aslında oldukça fazla" diyor.

ÖZELLİKLERİ NE?

Reuters'a göre Ukraynalılar, üstlerinde uçarken motorlarının çıkardığı yüksek vızıltı sesi nedeniyle bu dronelara "moped" lakabını taktı. Ukrayna ordusu 13 Eylül'de bir İran insansız hava aracını imha ettiğini; bunun İran yapımı Shahed-136 olduğunu iddia etti. Yanında Rusça "Geran-2" yazan tahrip olmuş bir insansız hava aracının parçaları gibi görünen görüntüleri yayınladı. Reuters'a göre kanat ucu Shahed-136'nınkiyle eşleşiyor gibi görünüyordu. Washington Post ise Rusya'nın, Shahed-136'yı Geran-2 olarak yeniden adlandırdığı iddiasında.

Kamikaze Dronelar'ın ilk büyük kullanımı 17 Ekim'de Ukrayna'nın başkeni Kiev'e yönelik oldu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy İhnat, Kiev'in Shahed-136 olduğunu iddia ettiği insansız hava araçlarının 2.5 metre kanat açıklığına ve 200 kg kütleye sahip olup 40 kg savaş başlığı taşıdığını ve 120 km/s seyir hızında uçtuğunu savunuyor.

Sonraki Haber

Forum